Dagens overblik: Nye afgifter vil ramme den brede befolkning

NYHEDSOVERBLIK: Med næste års finanslov vil skatter og afgifter stige med 2,5 milliarder, og mange almindelige danskere vil blive ramt. DF lavede tilsyneladende falske kontrakter i Meld-sag. Og i dag mødes Mette Frederiksen på tomandshånd med Trump. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen, så er vi klar med en kort gennemgang af dagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder med finansloven, for der er meget at følge op på.

I første runde handlede det mest om flere penge til sygeplejersker, skolelærere og klimatiltag. For medierne havde ikke mange chancer for at skrive om, hvor pengene skal komme fra. Det tog nemlig sin tid at få et overblik over finansieringen ud fra Finansministeriet.

Det har Berlingske og Jyllands-Posten skrevet om i dag. 

Skatter og afgifter stiger med milliarder
Det er dog alligevel lykkedes flere medier og aktører at give et kvalificeret bud på, hvor meget skatter og afgifter samlet kommer til at stige næste år.

Omkring 2,5 milliarder kroner ekstra vil der blive kradset ind, viser beregninger fra Dansk Industri og Cepos ifølge Berlingske

Når alle de vedtagne skatter og afgifter er fuldt indfaset i 2023, bliver regningen til danskerne og de danske virksomheder på 3,45 milliarder kroner, skriver avisen. Heraf vil de to milliarder kroner være skatter og afgifter rettet mod virksomheder. Det gælder først og fremmest den højere arveafgift ved generationsskifte i virksomhederne. 

Men mange skatter og afgifter vil også ramme den brede befolkning, vurderer blandt andre professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen i Jyllands-Posten.

"Det er svært at påstå andet, når man hæver afgifter på forbrugsvarer," siger han.

Det handler især om højere priser på cigaretter og plastikposer og en aflyst skattelettelse til dem, der får telefonen betalt af arbejdspladsen. 

Guide til finansloven
Finansloven handler jo også om meget mere end skatter. Altingets fagredaktører har set nærmere på hver deres del af aftalen og givet deres bud på, hvad der er mest interessant at lægge mærke til på alt fra sundhed og embedsværk til ældre og digital.

Få deres korte mini-analyser i vores samlede guide her:

Læs også

For eksempel er der lagt op til interessante og principielle ændringer på arbejdsmarkedsområdet. Det kan du høre nærmere om i dagens podcast.

Podcast: Varsler finansloven for første gang en mindsteløn i Danmark?

Færøsk regering får stoppet tv-indslag om Kina-møde
Vi skal også nå at se på noget andet end finansloven, selv om den er spændende.

For på Færøerne udspillede der sig et drama mandag aften, da den færøske regering fik stoppet et tv-indslag med tyve minutters varsel.

Det skriver Altinget.

Mandag aften skulle den færøske offentligt ejede tv-station KVF i sin nyhedsudsendelse klokken 19 have fortalt om, hvad den kinesiske ambassadør til Danmark havde diskuteret med den færøske lagmand, udenrigsminister og finansminister på to møder i november. Men det færøske landsstyre har fået nedlagt fogedforbud mod at offentliggøre oplysningerne om møderne, der kom i stand samtidig med kinesiske Huaweis omdiskuterede indtog på Færøerne.

Læs mere om, hvad det går ud på, her.

DF lavede falske hotelkontrakter
Og så til Dansk Folkeparti, som ikke er færdig med at bøvle med den såkaldte Meld- og Feld-sag om misbrug af EU-penge.

For i dag kan Ekstra Bladet fortælle, at Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis administrationschef, Jeanie Nørhave, har underskrevet en kontrakt, hvorpå Nørhave udgav sig for at hotelchef.

Kontrakten er en aftale mellem EU-organisationen Meld, hvor Morten Messerschmidt var formand, og Color Hotel Skagen, hvor Jeanie Nørhave altså skriver under som chef på hotellet. Kontrakten handler om arrangement af Dansk Folkepartis sommergruppemøde, som partiet fik EU-støtte til – formentlig i strid med reglerne.

Avisen er også i besiddelse af en anden kontrakt, hvor Jeanie Nørhave skriver under som hotelchef, denne gang i forbindelse med DF-sommergruppemøde på Hotel Koldingfjord.

Læs mere her hos Ekstra Bladet, som også har forelagt Kristian Thulesen Dahl oplysningerne.*

Frederiksen møder Trump
I går indledte Mette Frederiksen sit første Nato-topmøde som statsminister. Og i dag skal hun så mødes på tomandshånd med den amerikanske præsident, Donald Trump, fortalte hun på et pressemøde i London tirsdag.

Med sig har Frederiksen en plan til halvanden milliard kroner for tættere overvågning af Grønland, der mærker en stigende interesse fra stormagter, som gerne vil have kontrol med det arktiske område.

Det handler især om overvågning af russiske ubåde og russiske fly, forklarede Mette Frederiksen til News og andre medier.

Fra dansk side er der fundet 1,5 milliarder kroner ved at flytte rundt på posterne i det militære budget, mens det endnu er uvist, hvor meget amerikanerne vil bidrage med.

Samtalen med Trump vil sandsynligvis også handle om, hvorvidt Danmark lever op til USA’s krav om at bruge massivt flere penge på forsvaret.

”Faktisk er jeg jo en af de europæere, der er enig med den amerikanske præsident i, at Europa skal kunne mere, og at vi på vores kontinent bliver nødt til at vænne os til, at vi er i anden situation end den, mange af os har kunnet se,” sagde Mette Frederiksen tirsdag ifølge BT.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid, og en række forslag bliver behandlet.
  • Klokken 11: DR informerer om de ændringer, der rammer både tv og radio i det kommende år. Kanaler og programmer lukker, mens andre åbner.
  • Klokken 11.30: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holder rundbordsmøde med aktører om prostitution. Blandt andet vil Danske Regioner, Kvinderådet, Gadejuristen og Sexbranchen Danmark deltage. 
  • Klokken 12: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) skal i samråd om fyring af arbejdsmiljørepræsentanter på virksomheder uden overenskomst. 
  • Klokken 13: Miljøminister Lea Wermelin (S) er kaldt i samråd om regeringens planlagte indsats for at styrke biodiversiteten i Danmark.
  • Klokken 13: Nato-topmøde slutter, og der bliver holdt en række pressemøder. Der ventes et pressemøde med den britiske premierminister, Boris Johnson, klokken 13, med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, klokken 13.30, og med statsminister Mette Frederiksen (S) klokken 15. 
  • Klokken 19: Den tidligere statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen holder foredrag i København med udgangspunkt i sin bog 'Befrielsens øjeblik'.

*Artiklen er opdateret 4.12.19 klokken 9 med henvisning til artiklen om Meld-sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00