Dagens overblik: Nye restriktioner på vej, og flere partier ønsker diplomatisk boykot af vinter-OL

Staten kræver straks coronalån tilbage fra hundredevis af virksomheder. Forsvarsministeriet har overforbrug i milliardklassen. Partier ønsker diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina. Og CO2-afgift flytter tusindvis af job fra land mod by, viser beregninger. Få nyhedsoverblikket. 

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til dagens korte nyhedsoverblik fra Altinget denne onsdag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet nye restriktioner for at bekæmpe stigende coronasmitte.

Det er blevet særligt nødvendigt, efter at den nye variant, Omikron, spreder sig ”uhyggeligt hurtigt”, skriver statsministeren i et opslag på Facebook.

Her oplyser hun også, at der onsdag er indkaldt til møde i Folketingets Epidemiudvalg, og at hun vil indkalde til et coronapressemøde senere på dagen, hvor nye restriktioner vil blive meldt ud.

Meldingen kommer efter, at også Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har givet udtryk for bekymring over smittetallene. I Jyllands-Posten foreslår han derfor at lægge nye restriktioner over natteliv og indendørs forsamlinger – herunder også julefrokoster.

Staten kræver straks coronalån tilbage fra hundredevis af virksomheder
Grundet indbetalingsfejl skal omkring 2500 virksomheder nu med det samme betale deres coronalån tilbage, skriver Finans. 

Kriseramte virksomheder i Danmark har i gennemsnit fået et lån på omkring 300.000 kroner, skriver avisen.

Og konsekvenserne er store for de virksomheder, som nu straks skal tilbagebetale lånet grundet deres fejl, lyder det fra både SMVdanmark og DI.

”Uanset om der kan være grundlag for sanktioner ved manglende eller for sen indberetning, er annullering af coronalån ude af proportion i forhold til forseelsen,” siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI, til Jyllands-Posten.

Forsvarsministeriet har overforbrug i milliardklassen

Ekstraudgifter til blandt andet kampvogne og lastbiler har resulteret i et overforbrug på mindst 1,5 milliarder kroner af de knap 13 milliarder kroner afsat i det seneste forsvarsforlig. Det skriver Altinget på baggrund af oplysninger fra en række kilder.

Partierne bag forsvarsforliget har længe efterspurgt en økonomisk redegørelse fra forsvarsminister Trine Bramsen (S), hvilket forventes at ske onsdag.

Partier ønsker diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina

Flere partier presser nu på for at få gennemført en diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina, mens regeringen fortsat er uafklaret omkring spørgsmålet, skriver Politiken.

Ifølge Venstre, Konservative, SF og Liberal Alliance skal repræsentanter fra det officielle Danmark således holde sig væk fra begivenheden.

De peger på, at Danmark i første omgang skal søge opbakning til beslutningen i resten af EU. På den måde vil EU følge USA, som for netop har meldt ud, at ingen officielle repræsentanter vil deltage.

”Kina har sort bælte i at splitte nationer ad. Så hvis man er lille og sårbar, risikerer vi, at Kinas straf vil ramme hårdt. Derfor er det vigtigt, at regeringen arbejder for at få europæisk opbakning til at støtte amerikanerne,” siger Karsten Hønge (SF) til Politiken.

Nye beregninger: En CO2-afgift flytter tusindvis af job fra land mod by

Nye beregninger fra De Økonomiske Råd viser, at en ensartet CO2-afgift vil gå ud over mange ansatte i landbruget, mens relativt få virksomheder står til at blive ramt, skriver Altinget.

”Samlet set viser vores analyse, at det vil gå nogenlunde lige op med antal job, men der vil ske en forskydning af job fra landet mod byerne,” siger Lars Gårn Hansen, der er professor i økonomi og medlem af De Økonomiske Råds formandskab.

Hos både Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd vækker rapporten bekymring, og organisationerne advarer mod et scenarie, hvor klimapolitikken svækker sammenhængskraften i Danmark.

”Det vil have menneskelige konsekvenser for de 19.000 mennesker, der står til at blive ramt. Mange vil ikke bare kunne sadle om eller flytte,” siger Steffen Damsgaard, der er formand i Landdistrikternes Fællesråd.

Pressede intensivafdelinger vækker bekymring
Flere af landets læger på sygehusenes intensivafdelinger vurderer i Berlingske, at den nuværende intensivkapacitet er omkring 25 procent lavere end under de to første smittebølger.

De foreslår derfor at bruge ny milliardbevilling til at sikre flere medarbejdere til de hårdest ramte coronapatienter.

Og det er man da også ved at undersøge muligheden for i Region Hovedstaden, hvor man nu skal i gang med at fordele pengene, lyder det fra Leila Lindén (S), der er medlem af forretningsudvalget.

”De skal kunne mærkes i forhold til at skaffe den fornødne kapacitet, og også så patienterne vil få gavn af pengene,” siger hun til Berlingske.

Det sker i dag:

  • Klokken 12: Forbundsdagen skal godkende Olaf Scholz som ny forbundskansler.
  • Klokken 15: EU-Kommissionen fremlægger nyt sanktionsværktøj
  • Klokken 18:30: Statsministeren og sundhedsmyndighederne holder coronapressemøde

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)









0:000:00