Dagens overblik: Nyt regeringsudspil skal stoppe private aktørers profit på sociale tilbud

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil fjerne privates mulighed for at tjene penge på blandt andet bosteder til udsatte borgere. Minister vil ændre karakternes betydning i optagelsessystemet. Få overblik over dagens nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik på Altinget.

Regeringen har et nyt udspil, som skal forhindre private aktører i at tjene penge på tilbud til udsatte borgere. Det fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Ekstra Bladet.

Flere af de sociale tilbud bliver i dag drevet af private gennem aktie- eller anpartsselskaber, og den konstruktion giver mulighed for at trække overskud ud af tilbuddene.

”Det her handler om at få sat en stopper for, at udsatte borgere er sociale hæveautomater for private firmaer, der trækker velfærdskroner ud,” siger Astrid Krag til Ekstra Bladet.

Foruden at fjerne muligheden for at tjene penge på tilbuddene, lægger regeringen også op til en styrkelse af socialtilsynene, som skal kontrollere økonomien bag de sociale tilbud.

Minister vil ændre karakterbetydning i optagelsessystemet
Karakterne spiller en for stor rolle for de unge, som søger optagelse på de videregående uddannelser.

Sådan lyder konklusionen fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i kølvandet på en evaluering af optagelsessystemet som offentliggøres i dag. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

”Vores optagelsessystem fordrejer de unges uddannelsesvalg. Dem med de højeste snit, klumper sig sammen på meget få uddannelser,” siger ministeren til Ritzau.

Ministeren har endnu ikke svar på, hvordan det skal ske. Men hun varsler et politisk oplæg omkring årsskiftet, som skal forberede optagelsessystemet, så de unge i mindre grad lader sig styre af karaktergennemsnit, når de skal vælge uddannelser.

Skatteminister afviser kritik af nyt klimaudspil
”Man kan sagtens være mere ambitiøs, men så følger en højere regning. Den skal man så anvise, hvordan man vil betale.”

Sådan siger skatteminister Morten Bødskov (S) i et interview med Altinget, hvor han forholder sig til den kritik fra regeringens støttepartier af det klimaudspil, som regeringen præsenterede torsdag.

Bødskov afviser kritikken om regeringens manglende klimaambitioner, som han ikke mener er rimelig. Ifølge ham har regeringen fundet den rette balance mellem hensynet til klima, familiernes tryghed og muligheden for at investere i velfærd.

Læs hele interviewet her.

V-gruppeformand afviser uenighed om sexisme
Der er grundlæggende ingen uenighed som sexisme i Venstres folketingsgruppe. Det fortalte partiets gruppeformand Karsten Lauritzen efter partiets gruppemøde torsdag.

Det skriver DR Nyheder.

På mødet skulle folketingsmedlemmerne drøfte partiets linje i sexismedebatten i kølvandet på et facebookopslag fra næstformand Inger Støjberg (V), hvor hun skrev, at debatten havde taget overhånd. Forinden det opslag havde partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, også på sociale medier udtrykt sin støtte til debatten.

Og det er den linje, som hele Venstres folketingsgruppe bakker op om, fortalte Karsten Lauritzen. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Miljøminister Lea Wermelin (S) taler ved konference om klimatilpasning.
  • Klokken 11.00: Fhv. departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Uffe Toudal Pedersen afhøres i Instrukskommissionen.
  • Klokken 13.30: Fhv. minister i Udlændinge- og Integrationsministeriet Inger Støjberg (V) afhøres i Instrukskommissionen.
  • Klokken 21.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til FN's Generalforsamling, som foregår virtuelt i år.

Forrige artikel Skatteminister om klimaudspil: Skatteminister om klimaudspil: "Man kan sagtens være mere ambitiøs, men så følger en højere regning" Næste artikel Haderslevs V-borgmester stopper efter 32 år i politik Haderslevs V-borgmester stopper efter 32 år i politik
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.