Dagens overblik: Økonomer går i rette med statsministerens påstand om 40.000 fyringer

Mette Frederiksens påstand om, at Konservatives politik vil medføre 40.000 fyringer, holder ikke, vurderer økonomer. Liz Truss bliver ny premierminister i Storbritannien. Og så har Danmarksdemokraterne kapret to mandater fra Socialdemokratiet, viser ny analyse. Få dagens overblik her.

Ifølge flere økonomer er Mette Frederiksens påstand, om at Konservatives politik vil føre til 40.000 fyringer af offentligt ansatte, "direkte forkert".
Ifølge flere økonomer er Mette Frederiksens påstand, om at Konservatives politik vil føre til 40.000 fyringer af offentligt ansatte, "direkte forkert".Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Godmorgen, og velkommen til endnu et overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Der er masser at tage fat i i dag, og vi starter morgenen ud med en nyhed uden for Danmarks egne landegrænser.

Mandag middag kunne britiske Liz Truss nemlig kalde sig selv ny leder af Det Konservative Parti og hermed Storbritanniens nye premierminister.

Liz Truss vandt afstemningen om at få magten med 57 procent over sin konkurrent Rishi Sunak, der fik 43 procent af stemmerne. Selvom sejren blev hendes, er flere overraskede over, at hun ikke vandt med et større forspring, da hun har været storfavorit fra start.

Valget af en ny partiformand og premierminister kommer efter, at Boris Johnson i juli meddelte sin afgang. Det gjorde han, da over 50 ministre, juniorministre og rådgivere forlod hans regering, da de ikke længere havde tillid til hans lederskab.

Når Liz Truss senere i dag kan rykke ind i Downing Street 10 som ny leder af landet, risikerer hun dog, at tiden på toppen vil blive præget af landets ydre kriser og manglende politisk retning, vurderer Altingets EU-redaktør.

"Noget af det, der kendetegner både Boris Johnson og Liz Truss, er, at de ikke rigtigt har et politisk projekt – udover at de gerne vil have magten," siger Rikke Albrechtsen i Altingets nyeste afsnit af Ajour.

Læs også

Økonomer går i rette med statsministeren

Vi hopper nu videre fra Storbritanniens leder over til Danmarks egen statsminister, der er i fuld sving med at gøre sig kampklar til det kommende folketingsvalg.

Mette Frederiksen (S) kom med en stikpille til de Konservatives statsministerkandidat, Søren Pape (K), under deres første tv-debat, hvor hun kom med påstanden om, at Konservatives politik vil medføre 40.000 fyringer af offentligt ansatte.

Men nu går flere økonomer i rette med den påstand og siger, at det er "direkte forkert".

Det skriver Berlingske samt flere andre aviser.

Statsministeren har ifølge økonomerne ret i, at en nulvækst i det offentlige vil medføre, at der er råd til færre offentlige ansatte. Men i den 2030-plan, som Konservative fremlægger, arbejder man med en vækst i det offentlige på 0,1 procent.

Det er på den baggrund, at økonomerne vurderer, at tallet vil ligge på mellem 30.000 til 35.000 - og altså ikke de 40.000 fyringer, som Mette Frederiksen påstår.

"Retningen er korrekt, men tallet, som det blev fremlagt i debatten i går (søndag, red. ), er ikke korrekt," siger økonomiprofessor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet.

Martin Henriksen: Messerschmidt lyver om Meld og Feld

Herfra bevæger vi os videre til en markant udmelding fra den tidligere DF'er Martin Henriksen.

Han påstår nemlig, at Morten Messerschmidt lyver om Meld og Feld-sagen, da der ifølge Martin Henriksen ikke blev afholdt en særskilt EU-konference til sommergruppemødet i 2015, hvor han selv deltog.

Det skriver Altinget.

Hermed melder han sig til koret af tidligere DF-medlemmer, herunder Peter Skaarup, som afviser, at EU-konferencen fandt sted.

"Det med, at man siger, at det er en konference, og at det var i Meld og Feld-regi - det var der ikke. Hvis der var, havde jeg bare sagt det," siger Martin Henriksen til Altinget.

Meldingen kommer få måneder inden, at retssagen mod Morten Messerschmidt går i gang igen til november.

Socialdemokratiet mister to mandater til Støjberg

Med et folketingsvalg lurende rundt om hjørnet, skal vi også kigge nærmere på, hvordan vælgerne har rykket sig siden valget i 2019.

Ifølge en ny analyse har Danmarksdemokraterne nemlig kapret mere end 54.000 vælgere fra Socialdemokratiet. Det svarer til to mandater, som Socialdemokratiet mister over midten.

Det skriver Altinget.

Analysen viser, at Danmarksdemokraterne har vundet knap 400.000 nye vælgere, hvoraf Socialdemokratiets tidligere vælgere udgør en ottendedel.

Dyre ekstravagter på sygehus løber løbsk

Herfra skal en tur forbi de offentligt ansatte i sundhedsvæsenet, som i den grad også har været i fokus den seneste tid som optakt til valgkamp.

I dag kan man nemlig læse i Politiken, at Region Hovedstaden på tre år har brugt en halv milliard kroner på udgifter til dyre ekstravagter, som giver 180 procent oveni timelønnen.

Det er især sygeplejersker, der har taget disse vagter, der går under betegnelsen frivilligt ekstraarbejde. Da manglen på især sygeplejersker er så stor, er det på flere sygehuse nødvendigt at bede ansatte om at tage en ekstra tørn, men det viser sig nu at have en høj pris.

Tallene fra Region Hovedstaden kommer efter, at Mette Frederiksen søndag aften i en debat på DR bragte højere løn til velfærdspersonale på banen, dog uden at nævne hvem eller hvor meget det drejer sig om.

Dog har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu lovet, at forslaget om at ændre lønnen til offentligt ansatte vil blive uddybet inden et folketingsvalg, skriver Ritzau.

Ældrerapport får blandet modtagelse

Til slut runder vi den rapport, der blev offentliggjort mandag, med en række anbefalinger og råd til en kommende ny ældrelov.

Den får nemlig en blandet modtagelse hos kommuner og organisationer.

Det skriver Altinget.

Mens flere kommuner og organisationer som Ældre Sagen og Dansk Ældreråd bakker op om grundlæggende forandringer på ældreområdet, er Alzheimersforeningen generelt skeptisk omkring en ny ældrelov, da det ifølge direktør Nis Peter Nissen kun vil betyde "endnu mere bureaukrati".

Det sker i dag:

  • Klokken 09 er der skiftedag i Downing Street 10, hvor Liz Truss tages i ed som ny premierminister for Storbritannien.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liz Truss

Fhv. premierminister, Storbritannien (Conservative Party)
Politik, filosofi og økonomi (Oxford Uni. 1996)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)









0:000:00