Dagens overblik: Økonomer savner oplysninger om udligningsudspillet

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen fremlægger mangelfulde data om fordeling af milliarder af kroner mellem kommunerne, mener økonomiprofessorer. Få overblikket over dagens vigtigste nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostCecilie ToftSimon Engell Kjøller

God formiddag, og velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med historien om, at to økonomiprofessorer nu kritiserer regeringens udspil om fordeling af milliarder mellem kommunerne for at være mangelfuldt.

Venstre har i længere tid kritiseret regeringen for manglende åbenhed om væsentlige oplysninger vedrørende den kommende udligningsreform.

Og nu bakkes partiet op af to professorer, skriver Ritzau ifølge Politiken.

”Det, der er problemet, er, at de fortæller, hvad der er indregnet, men i de fleste komponenter har du kun summen af en masse ting. Der mangler værdien af de enkelte komponenter i systemet," siger Nikolaj Bukh, der er økonomiprofessor på Aalborg Universitet, til Ritzau.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er uenig i kritikken.

Hun mener, at de fremlagte data svarer til det, den tidligere regering lagde frem i lignende udspil.

Regeringsudspil: Velhavende kommuner skal beholde mindre
Regeringens lægger i sit udligningsudspil op til, at en større del af den økonomiske vækst i velhavende kommuner skal fordeles til øvrige kommuner.

Det skaber dyb utilfredshed blandt borgmestre, som mener, at det svækker velviljen til at skabe udvikling, skriver Berlingske.

Udspillet lægger op til, at velhavende kommuner kun kan beholde 5 procent af deres økonomiske vækst, mens de resterende 95 procent skal fordeles. I dag kan kommunerne beholde 7 procent.

”Det gør det jo totalt uinteressant at udvikle sin kommune, når den marginale beskatning rammer 95 procent. Vi ved, at når man går så langt op, så bremser man jo totalt incitamentet til at udvikle og forny kommunen, for man bliver nærmest straffet for at gøre en indsats,” siger borgmester i Rudersdal Kommune Jens Ive (V) til Berlingske.

Direktør for Genom Center beskyldes for nepotisme
I et anonymt brev beskyldes direktøren på Nationalt Genom Center, Bettina Lundgren, for at forsøge at favorisere sin mands projekt i forbindelse med udvælgelsen af patientgrupper til et storstilet genprojekt.

Det viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.  

Brevet er fra en række medlemmer af en arbejdsgruppe, som har haft til opgave at komme med anbefalinger til udvælgelsen af patientgrupper til projektet.

Ifølge det anonyme brev, der er sendt til Sundhedsministeriet, har direktør Bettina Lundgren forsøgt at ”opgradere” sin mands projekt uden om de anbefalinger, som gruppen af eksperter var blevet enige om.

”Vi har på den baggrund besluttet, at processen for udvælgelse af patientgrupper nu går om og tilrettelægges på en ny måde,” siger Per Okkels, departementschef i Sundhedsministeriet og formand for Nationalt Genom Center, til Berlingske.

Medlemmer af Folketingets Sundhedsudvalg kræver nu, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer med en redegørelse om problemerne i Nationalt Genom Center, skriver Berlingske i en anden artikel. 

Transportminister: I fremtiden skal vi køre med batteritog
Transportministeren, Benny Engelbrecht (S), har en vision om, at batteridrevne tog skal udbredes til danske jernbaneskinner i løbet af de næste ti år.

Det skriver Politiken

Han vil allerede i år sætte forsøg med de batteridrevne tog i gang. 

”Potentialet er, at alle delstrækninger på den danske jernbane, som ikke bliver elektrificeret med køreledninger, får batteritog,” siger han til avisen. 

Ministeren tilføjer, at batteritoget er billigere og langt mere klimavenligt end et traditionelt tog.

Banechefen fra det sjællandske trafikselskab Movia, Tommy Frost, mener også, at satsningen på batteritog er en god idé.

”Med batteritog kan vi fjerne den barriere i pendlertrafikken, som togskift udgør,” forklarer banechefen.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Femåret for terrorangrebet ved Krudttønden i København, hvor to personer mistede livet, markeres med et fredsoptog fra Trianglen til Krudttønden. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00