Dagens overblik: OK18 er gået i stå, men et brev kan måske sparke gang i forhandlingerne

POLITISK OVERBLIK: Tænkepause med lærerne har sat OK18-forhandlingerne på det kommunale område på standby. Men et brev fra lærernes formand, Anders Bondo, kan måske sparke nyt liv i forhandlingerne. Få dit politiske overblik her.

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har sendt et brev til KL, som han håber, kan være med til at sætte gang i forhandlingerne igen.
Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har sendt et brev til KL, som han håber, kan være med til at sætte gang i forhandlingerne igen.Foto: /Ritzau/ David Leth Williams
Christina Houlind

Overenskomstforhandlingerne på det kommunale område trækker ud.

Tænkepauserne har spredt sig som ringe i vandet og har nu ramt de generelle OK18-forhandlinger..

DR beskriver det som en krise mellem Kommunernes Landsforening og organisationerne for de ansatte i kommuner og regioner.

Forhandlinger mellem lærerne og Kommunernes Landsforening om lærernes arbejdstid endte i lørdags i en tænkepause. Det har nu fået organisationerne på det kommunale område til også at sætte de generelle forhandlinger på tænkepause.

"Skal der være tænkepause på det ene område, så bliver der det også på det andet område. Nu må kommunerne til at komme i sving med realitetsforhandlinger med lærerne, hvis vi skal kunne se en fredelig afslutning på de her overenskomstforhandlinger," siger formanden for landets største offentlige fagforbund, FOA, Dennis Kristensen, til DR.

Brev skal puste nyt liv i arbejdstidsforhandlingerne
Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, sendte tirsdag aften et brev til Kommunernes Landsforening. Sådan skriver Folkeskolen.dk.

Han håber, at det igen kan sætte gang i forhandlingerne om en lærerarbejdstidsaftale.

"De tanker, vi har gjort os, har vi nu sendt til KL, fordi vi skal i gang med de her forhandlinger. Det er afgørende vigtigt for den danske folkeskole, at vi får landet en aftale. KL har selv sat rekrutteringsudfordringen i kommunerne øverst på dagsordenen, og udover sygeplejersker og sosu-assistenter, så er det folkeskolelærere, kommunerne har allerstørst vanskeligheder med at rekruttere," siger Anders Bondo til Folkeskolen.dk.

Læs også

Danmark styrker indsatsen for at forebygge terrorisme i Mellemøsten
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bevilger 20 millioner kroner i 2018 til at bekæmpe og forebygge voldelig ekstremisme i ISIL-frontlinjestaterne Irak, Jordan og Libanon.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

De 20 millioner kroner skal gå til et dansk pilotprogram, som skal forebygge radikalisering på lokalt niveau, bremse terrorfinansiering, imødegå ISIL’s propaganda på internettet og sikre, at terrorefterforskningen foregår med respekt for menneskerettigheder og retsstatsprincipper.

”Kampen mod terrorisme og voldelig ekstremisme kan ikke vindes med våben alene. Det er også nødvendigt med en langsigtet, bredspektret indsats, så vi kan forhindre, at folk overhovedet udvikler sig til terrorister. Vi skal sætte tidligt ind og sørge for, at Mellemøstens unge ikke bliver indfanget af terroristernes forskruede voldspropaganda. Vi skal forebygge radikalisering helt ude i lokalsamfundene. Og vi skal afskære terrorgruppernes finansieringskilder,” siger Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.

Ligestilling på lægemiddelområdet
Folketinget behandler en lovændring, der skal udvide patienterstatningsordningen, så man kan søge om erstatning, hvis man har fået psykiske skader efter brug af lægemidler.

Det skriver Berlingske.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har der indtil nu ikke været ligestilling på lægemiddelområdet mellem fysiske og psykiske skader.

"Det gør vi op med nu, så der kommer en ligestilling, og man fremover er dækket af patienterstatningen, uanset om man får fysiske eller psykiske lidelser som følge af lægemiddelskader," siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

Flere veje på vej
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil bygge flere veje efter 2020.

"Lige så snart der bliver rum i statsfinanserne, og det bliver der efter 2020, så skal vi, hvis flertallet vil, bygge flere veje," siger han ifølge Jyllands-Posten.

Meldingen kommer, efter at nye tal fra Vejdirektoratet viser, at trafikken på vejene er steget med 21 procent fra 2000 til 2016.

Ministeren understreger, at andre transportformer også skal gøres attraktive, så de kan aflaste vejene, men han mener, at der allerede bliver gjort meget for at lokke flere ombord på togene.

Martin Schulz trækker sig med øjeblikkelig virkning
Martin Schulz trækker sig som formand for det socialdemokratiske parti i Tyskland, SPD, med øjeblikkelig virkning.

Det skriver Politico.

Hans beslutning kommer i kølvandet på en koalition mellem SPD og Merkels kristendemokratiske parti, CDU. Den nye regeringskoalition blev offentliggjort i sidste uge, onsdag 7. februar.

Schulz håber ifølge Politico, at tilbagetrækningen vil forene partiet og give anledning til en debat om de fordele, der er ved den nye koalition. Om et par uger skal SPD's medlemmer stemmer om, hvorvidt de vil acceptere koalitionsaftalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

0:000:00