Dagens overblik: OK18-uret tikker, og Banedanmark-direktører har fået bonusser

POLITISK OVERBLIK: Uret tikker for overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, hvor der stadig ikke er opnået enighed. Direktører i Banedanmark har fået bonusser trods massive problemer med nyt signalsystem. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Det ser sværere ud at blive enige om en overenskomst, siger FOA-formand Dennis Kristensen.
Det ser sværere ud at blive enige om en overenskomst, siger FOA-formand Dennis Kristensen.Foto: /ritzau/Thomas Lekfeldt
Emma Qvirin Holst

Godmorgen, og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter hos DR Nyheder, der har fået en aktindsigt hos Banedanmark.

Aktindsigten viser, at Banedanmark i 2016 har givet samtlige af sine direktører en såkaldt performancebonus, der gives for en særlig indsats. Det skete på trods af, at året bød på markante problemer med det nye signalsystem, der sågar ledte til, at den administrerende direktør forlod sin stilling.

Problemerne afholdt dog ikke Banedanmark fra at udbetale bonusser på mellem 100.000 og 125.000 kroner til sine seks medlemmer af direktionen.

Oplysningerne kommer bag på Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti, der sammen med regeringen er med i forliget om togfonden, og Socialdemokratiet kalder transport-, bolig- og bygningsminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om sagen.

”Det er jo helt grotesk. Vi ved alle sammen, at signalprogrammet sejler, og at der er masser af problemer. Så at udbetale en bonus for særligt god indsats, det er jo ikke til at forklare på nogen som helst måde. Derfor må vi have ministeren i samråd, så han kan redegøre for, hvordan den her helt urimelige brug af skatteydernes penge har fundet sted,” siger Rasmus Prehn (S) til DR Nyheder.

Ole Birk Olesen har oplyst, at han vil tage kontakt til Banedanmark for at få flere oplysninger om bonusudbetalingerne.

OK18-deadline nærmer sig
Tik tok. Uret tikker i overenskomstforhandlingerne på det offentlige område.

Ifølge TV 2 lurer risikoen for en storkonflikt lige om hjørnet, efter at fagbevægelsen søndag mødtes med innovationsminister Sophie Løhde (V) for at lægge en strategi forud for de afgørende forhandlinger.

Det begynder nemlig at se sværere ud at nå til enighed, siger FOA's formand, Dennis Kristensen, efter søndagens møde.

"Der går jo også mere og mere tid, uden at vi rigtigt ser for os, at dér var gennembruddet, dér røg proppen af flasken. Så hvis den prop bliver siddende i den flaske, så er vi jo godt på vej mod konflikt," siger han til TV 2.

Samtidig går fagforeningerne sammen om et krav om, at lærerne skal have en aftale, der fjerner lovindgrebet fra 2013.

Hvis der ikke opnås enighed inden for en nær fremtid mellem fagbevægelsen og kommunerne, regionerne og staten, ulmer muligheden for en storkonflikt. Deadlin for at varsle en lockout eller strejke er nemlig 28. februar.

Læs også

S dropper mål om højere udviklingsbistand
Socialdemokratiet dropper ambitionen om at hæve udviklingsbistanden, der i øjeblikket er på et historisk lavt niveau.

Det skriver Berlingske.

I stedet vil partiet fortsætte med samme udgangspunkt for udviklingsbistanden, som den nuværende regering gør med 0,7 procent af BNI. Det skyldes, at partiet hellere vil prioritere midler på eksempelvis velfærd hjemme i Danmark.

De nye toner vækker kritik fra alle de øvrige partier i oppositionen, der alle har som målsætning at hæve udviklingsbistanden til en procent.

”Det hænger simpelthen ikke sammen, når Socialdemokratiet taler om en massiv Marshall-plan, men samtidig ikke vil hæve udviklingsbistanden. Det betyder jo bare, at de tager penge fra nogle fattige for at give dem til nogle andre,” siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, til Berlingske.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, svarer på kritikken, at de røde partier må indse, at der ikke er råd til at løfte udviklingsbistanden til en procent.

Tre hurtige fra weekenden:

  • I weekenden viste TV 2 optagelser fra Vollsmose-bydelen i Odense med Iman Hassan, der havde boet i Danmark i 19 år uden at lære dansk. Hun havde i løbet af sin tid i Danmark sammenlagt været tilknyttet arbejdsmarkedet i et år.

    Det vakte politisk opsigt, hvor Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, til TV 2 efterlyste, at der blev set på at ændre beskæftigelseslovgivningen således, at det ikke kan lade sig gøre at være holdt helt uden for arbejdsmarkedet eller uddannelse.

  • I løbet af vinterferien har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, inviteret Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på kaffe for at tale om udlændingestramninger.

    Det skriver DR Nyheder.

    Og ifølge Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, tager Socialdemokratiet meget gerne imod den invitation.

  • Innovationsminister Sophie Løhde (V) har den dybeste respekt for de statsansatte, der ikke vil flytte med, når deres arbejdsplads bliver udflyttet. Det siger hun i et interview med Politiken.

    ”Jeg har aldrig nogensinde haft en forventning om, at 100 procent af medarbejderne vil flytte med deres opgave. Det har jeg ikke haft, fordi jeg har den dybeste respekt for, at der kan være mange andre ting i livet, som gør, at man ikke ønsker at flytte med sin arbejdsplads,” siger Sophie Løhde til Politiken.

Det sker i dag
Der er ikke så voldsomt meget på paletten i dag ud over, at Skatteudvalget sender Louise Schack Elholm (V) og Lisbeth Bech Poulsen (SF) af sted til Europæisk Parlamentarisk Uge i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00