Dagens overblik om de slettede sms’er i minksagen: Var det lovligt? Kan de genskabes? Og er det en særlig praksis under Mette Frederiksen?

Det er ikke nødvendigvis i strid med reglerne at slette sms'er automatisk, sandsynligheden for at genskabe dem er 'meget lille', og automatisk sletning var ikke praksis i regering under Lars Løkke. Alt tyder på, at det bliver muligt at lande sundhedsaftale om nærhospitaler. Danskere er rejst på ferie med sociale ydelser. Få morgenoverblikket.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik denne torsdag. 

Efter onsdagens nyhed om at flere sms’er i minksagen er slettet på både statsminister Mette Frederiksen og hendes departementchef Barbara Berthelsens telefoner – fordi deres sms’er automatisk slettes efter 30 dage – melder der sig især tre spørgsmål:

 • Var det lovligt at slette beskederne?

Til Politiken fortæller to eksperter, at det ikke nødvendigvis er i strid med reglerne at slette beskederne automatisk – hvis altså man har gemt dem, der skal gemmes, fordi de kan have betydning for en ’administrativ sagsbehandling’. Eksperterne vil dog ikke vurdere, om det kan være ulovligt.

"Jeg overlader det til Folketingets ombudsmand at vurdere, om det her er ulovligt. Men jeg kan komme med den faglige vurdering, at det er indlysende, at det er et problem, at folk i meget høje stillinger sætter sig fuldstændig uden for kontrol ved at slette den kommunikation, de har om statens anliggender," siger Oluf Jørgensen, professor emeritus og offentlighedsekspert ved Journalisthøjskolen i Aarhus, til avisen.

 • Kan beskederne genskabes?

TV2 vurderer formand for it-politisk forening, Jesper Lund, at sandsynligheden for at beskederne kan genskabes, er ’meget lille’. Håbet lever, hvis der findes en back-up på en fysisk ekstern harddisk, hvis der er særlige apps på telefonerne, som gemmer beskeder – eller hvis den automatiske sletning af sms’er ikke er synkroniseret med iCloud.

Statsministeriet oplyser i et svar til Ekstra Bladet og Ritzau, at ministeriet vil medvirke til at opfylde Minkkommissionens ønske om at få gendannet sms-beskeder fra medarbejdere i ministeriet i minksagen, skriver Berlingske

 • Er automatisk sletning en særlig praksis under Mette Frederiksen?

Berlingske har forsøgt at finde svar ved at spørge en række tidligere ministre fra VLAK-regeringen. Både tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen afviser, at sådan en ordning var praksis, da de sad i regering.

"Nej, vi havde ikke en sådan ordning. Jeg tænker mit," skriver Lars Løkke Rasmussen i en e-mail til avisen.

Flere politikere fra blå blok fortæller nu, at de vil undersøge timingen for sletningen og kæmpe for at få genskabt sms’erne.

Læs også

Nærhospitaler

Onsdag præsenterede regeringen deres bud på et nyt sundhedsudspil om nærhospitaler og lægedækning, og alt tyder på, at det bliver muligt at lande en aftale. Det skriver Altinget Sundhed, som har talt med en bred kreds af Folketingets partier.

Men de 4 milliarder kroner til etablering af nærhospitaler fra 2023 til 2028, de 25 millioner årligt til bedre lægedækning og 200 millioner årligt til akutområdet er ikke nok. Det mener SF og Enhedslisten, som bakker op om udspillet, men går til forhandlingerne med krav om flere penge.

"Det er primært investeringer i bygninger og struktur. Der skal mere til. Og vi vil være meget opmærksomme på, at man ikke kan skubbe opgaver ud til kommunerne uden den tilstrækkelige finansiering følger med," siger sundhedsordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund.

På ferie med sociale ydelser

Hvis man modtager sociale ydelser som dagpenge eller kontanthjælp, må man ikke rejse til udlandet uden at melde det til a-kassen eller kommunen. Men siden kontrolindsatsen begyndte igen i juni efter corona er der mere end 500 sager, hvor danskere mistænkes for at overtræde reglerne. Det skriver Berlingske.

Sagerne skal nu afklares i a-kasserne og kommunerne, og det kan føre til store bøder og tvang om at tilbagebetale ydelserne.

"Vi vil ikke acceptere socialt bedrageri. Vi skal bekæmpe snyd med offentlige ydelser – herunder når borgere rejser til udlandet og ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet," siger Mattias Tesfaye, som er fungerende beskæftigelsesminister, til avisen. 

Det sker i dag:

 • Klokken 8.15: Udenrigsudvalget genoptager samråd med udenrigsministeren og forsvarsministeren om den danske evakuering fra Afghanistan.
 • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer
 • Klokken 9: Rigsretssag mod Inger Støjberg fortsætter
 • Klokken 10.15: Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i åbent samråd om inklusion i folkeskolen.
 • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om Meld og Feld sagen.
 • Klokken 10.15: Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) skal i åbent samråd om listerne over udsatte boligområder.
 • Klokken 13: Tænketanken Europa holder Europakonference 2021, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager taler.
 • Klokken 13: Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har kaldt social- og ældreminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om hvorvidt tilsynet med kommunerne er tilstrækkeligt.
 • Klokken 14: Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har kaldt finansminister Nicolai Halby Wammen (S) i åbent samråd om afluring af personlige data via installationer på bibliotekernes computere.
 • Klokken 14: Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg holder en virtuel høring om power-to-x
 • Klokken 14: Folketingets Finansudvalg har kaldt transportminister Benny Engelbrecht (S) i åbent samråd om Post Danmarks regnskabspraksis.
 • Klokken 15.45: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er kaldt i åbent samråd om danske prioriteter i FN's Menneskerettighedsråd
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00