Dagens overblik: Ombudsmanden kritiserer Udlændinge- og Integrationsministeriet i sager om aktindsigt

NYHEDSOVERBLIK: Udlændinge- og Integrationsministeriet har for lange svartider i sager om aktindsigt, og det giver anledning til alvorlig bekymring ifølge ombudsmanden. På Fyn har Liberal Alliance valgt en afløser for Merete Riisager. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en ombudsmand, der er alvorligt bekymret.

Bekymringen skyldes, Udlændinge- og Integrationsministeriet har for lange svartider på aktindsigter, skriver Information.

En ny undersøgelse af ministeriets sagsbehandlingstider fra ombudsmanden viser, at ministeriet i den første halvdel af 2018 har færdigbehandlet 116 sager, hvoraf den gennemsnitlige svartid var 52 arbejdsdage.

Det er syv gange længere end de syv arbejdsdage, som loven foreskriver.

Og det er netop den undersøgelse, der giver ombudsmanden "anledning til alvorlig bekymring", ligesom han er i tvivl om, hvorvidt de initiativer, ministeriet har igangsat for at nedbringe svartiden, er "tilstrækkelig effektive".

Læs mere om den historie her.

Skat vinder vigtigt slagsmål i USA
Mandag aften vandt Skattestyrelsen et vigtigt slag om 5,4 milliarder kroner i USA. Det er en dommer i Southern District of New York, der har givet Skattestyrelsen lov til at gå rettens vej i kampen for at få 5,4 milliarder kroner tilbage fra amerikanske pensionskasser.

Det skriver DR.

Slagsmålet er en del af det juridiske efterspil efter udbytteskandalen, der samlet har kostet den danske stat 12,7 milliarder kroner. I alt 306 udenlandske selskaber og pensionskasser er indblandet i den omfattende svindel, og heraf tæller 277 amerikanske pensionskasser.

Skattestyrelsen har indgået forlig med to af dem, hvor den danske stat har fået 10 millioner kroner tilbage, men resten skal indhentes via retssager.

"Med afgørelsen i dag er vi stadig langtfra i mål. Det er nu slået fast, at vi rent juridisk kan føre sagerne i USA. Det er første skridt. Næste skridt består i at føre selve sagerne for, at vi har et berettiget krav på at få pengene tilbage," siger Steen Bechmann Jacobsen, der er direktør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, til DR.

Pernille Vermund regner kun med en valgperiode
Ifølge de seneste tre snit af målinger fra Altinget står Nye Borgerlige til at komme i Folketinget ved det kommende valg. Men hvis partiformand Pernille Vermund får en plads i Folketinget, skal man ikke regne med, at hun bliver hængende i mere end en valgperiode.

Det skriver Altinget på baggrund af et interview med partiformanden i den nyeste udgave af Altinget: magasin, som udkommer denne torsdag.

"Jeg regner da kun med at sidde i én periode," siger Pernille Vermund til Altinget: magasin.

Nye Borgerlige-formanden afviser, at hendes politiske projekt dermed blot er "et stunt". At hun blot vil ruske op i de etablerede partier og så forsvinde igen.

"Nej, nej! Partiet skal jo køre videre. Det kan også være, det kræver to perioder at få det etableret ordentligt, men jeg forestiller mig ikke, at det er noget, jeg skal i mange år," uddyber hun.

LA har valgt en afløser for Merete Riisager
Folketingsmedlem Carsten Bach er ny spidskandidat for Liberal Alliance i Fyns Storkreds. Han overtager kandidaturet fra undervisningsminister Merete Riisager, der har annonceret, at hun ikke genopstiller til Folketinget.

”Det er nogle store sko, jeg skal fylde ud efter Merete, men jeg glæder mig til udfordringen. Jeg er klar til at fortsætte kampen for de frie grundskoler, og så vil jeg arbejde for mere naturvidenskab og teknologi i grundskolen, ” siger Carsten Bach i en pressemeddelelse.

42-årige Carsten Bach er i dag valgt i Østjyllands Storkreds, hvor transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen er spidskandidat. Han var selv nummer to på listen ved valget i 2015, hvor han fik 1.931 personlige stemmer.

Liberal Alliance står ifølge Altingets seneste mandatprognose til at få et mandat på Fyn, som meget vel kan tilfalde Carsten Bach og dermed sikre ham endnu en periode i Folketinget.

Erhvervsskoler slipper for sparekrav
På falderebet skal vi også lige vende den seneste udvikling i finanslovsforhandlingerne. Mandag eftermiddag nåede regeringen og Dansk Folkeparti nemlig til enighed om en afskaffelse af sparekravet til landets erhvervsuddannelser.

Det skriver Altinget.

Det har været et af Dansk Folkepartis hovedkrav i finanslovsforhandlingerne, at erhvervsuddannelserne skal undtages kravet om årlige besparelser på to procent, og det imødekommer finansminister Kristian Jensen (V) nu. 

"Med denne her aftale er omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne væk for evigt," lød det fra Kristian Jensen på et pressemøde mandag.

Ifølge Undervisningsministeriets egne tal slipper erhvervsskolerne dermed allerede næste år for at skulle spare sammenlagt 734 millioner kroner.

Det sker i dag

  • Klokken 14.30: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om genindlæggelser i psykiatrien.
  • Klokken 15.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i samråd om præstationskultur og karakterræs i gymnasierne. 
  • Klokken 18.30: Regeringen og Dansk Folkeparti mødes i dag for at forhandle om finansloven for 2019. Forhandlingerne har fokus på udlændingeområdet.
  • Midtvejsvalg i USA, hvor amerikanerne går til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer til Senatet og Repræsentanternes Hus.
  • Tidligere amtsborgmester og regionsrådsformand Bent Hansen fylder 70 år. Tillykke til ham!

Forrige artikel Pernille Vermund: Pernille Vermund: "Jeg regner da kun med at sidde i én periode" Næste artikel Kenneth Thue: Her er alt, hvad du behøver at vide om midtvejsvalget i USA Kenneth Thue: Her er alt, hvad du behøver at vide om midtvejsvalget i USA