Dagens overblik: Pape støtter regeringens klimamål, men stiller markante modkrav om vækst og job

NYHEDSOVERBLIK: Konservative bakker nu op regeringens mål om en CO2-reduktion på 70 procent inden 2030, men det må ikke gå ud over væksten og jobskabelsen, siger partileder Søren Pape Poulsen. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til Altingets nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en markant udmelding fra Søren Pape Poulsen (K). 

Han går nu ligesom regeringen og dens støttepartier ind for en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.

Han er samtidig parat til at tilslutte sig den kommende klimalov, hvis han får indfriet krav om, at loven hverken må begrænse væksten eller jobskabelsen. Det skriver Børsen

"Vi er klar til at sige, at vi støtter 70-procentsmålsætningen. Det gør vi i klimaloven. Men det er klart, at vi selvfølgelig også har nogle håndtag, vi vil have sat ind i denne her lov, for at vi vil deltage. Vores hovedkrav bliver, at klimaaftalen ikke skal koste arbejdspladser og vækst," siger Søren Pape Poulsen til avisen. 

Den konservative partileders udmelding kommer efter, at Dansk Industri i weekenden løftede sløret for en klimahandlingsplan med 150 konkrete tiltag.

De vil ifølge organisationen skabe 120.000 nye job, øge velstanden med 110 milliarder kroner og samtidig sænke Danmarks CO2-udledning med 65 procent inden 2030. 

I dag er organisationen værter ved DI Topmødet 2019, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andre deltager. Mødet har i år fokus på klimaet og den grønne omstilling.

Etnisk opdelte gymnasier mister elever
Et stadigt faldende antal elever begynder på de såkaldt etnisk opdelte gymnasier, hvor mere end 30 procent af eleverne har anden etnisk herkomst end dansk. 

Det faldende elevtal betyder for flere gymnasier, at der er en overhængende risiko for lukning

Det skriver Altinget.

”Hvis ikke der sker noget inden for de næste fem år, så må vi ind til ministeren med nøglen og sige, at vi ikke længere kan drive gymnasium,” siger Kirsten Jensen, rektor på Hvidovre Gymnasium. 

Både Enhedslisten og DF kræver initiativer fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Jeg går ud fra, at ministeren lægger sit forslag frem, når Folketinget åbner,” siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj (EL) til Altinget.

Kunstfond får kritik fra statsrevisorer
Når man deler skattekroner ud, skal man holde øje med og stille krav til, hvad de bliver brugt på. 

Sådan lyder den simple besked til Statens Kunstfond fra statsrevisorerne, efter at en ny beretning har vist, at der ikke ligger dokumentation for, hvad tilskuddet er blevet brugt til hos 16 procent af de personer og projekter, der i 2018 fik uddelt kunststøtte.

Det skriver Altinget Kultur

”Uanset hvad man bruger statens penge til, så har de, der uddeler pengene, en forpligtelse til at følge op på, at pengene bliver brugt rigtigt. Når Statens Kunstfond uddeler pengene, skal de sikre, at de bliver brugt på det, der er aftalt,” siger Britt Bager (V), der ved siden af sit kulturordførerskab er en af Folketingets seks udpegede statsrevisorer.

Statsrevisorerne kritiserer desuden, at kriterierne for at opnå kunststøtte er uklare.

Statens Kunstfond uddelte i 2018 549,3 millioner kroner i kunststøtte.

Lykketoft i erindringsbog: Thorning var fejlcastet
Den forhenværende socialdemokratiske partileder Mogens Lykketoft skyder med skarpt efter sin efterfølger, Helle Thorning-Schmidt, i sin nye erindringsbog.

"Hun var efter min mening fejlcastet til opgaven. Holdningerne og målene forblev i hendes ti år som partiformand og undervejs regeringschef aldeles uklare," skriver Lykketoft i bogen 'Erindringer', som DR har læst. 

I bogen kommer det også frem, at Lykketoft i 2005 bad Mette Frederiksen stille op til formandsposten, men at den nuværende statsminister dengang følte sig for ung og gerne ville have tid til at få børn. 

Lykketoft kalder i bogen, der udkommer 2. oktober, desuden Thornings regeringsperiode for en "tragedie" for Socialdemokratiet. 

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Dansk Industri afholder DI Topmødet 2019 med særligt fokus på grøn omstilling. Statsminister Mette Frederiksen og kronprinsesse Victoria af Sverige er på deltagerlisten.

Forrige artikel Juncker efter Brexit-møde med Boris Johnson: EU venter stadig på nyt forslag fra briterne Juncker efter Brexit-møde med Boris Johnson: EU venter stadig på nyt forslag fra briterne Næste artikel Fagforeningsgigant presser regeringen: Stop nu udhulingen af dagpengene Fagforeningsgigant presser regeringen: Stop nu udhulingen af dagpengene