Dagens overblik: Pape i duel med statsministeren på Folkemødet

En stor aftale om vindmølle og boliger er landet. En Kattegatforbindelse kan økonomisk godt betale sig, fastslår en undersøgelse. Mange små hangrise bliver kastreret uden bedøvelse. Og Folkemødet åbner. Få morgenoverblikket over de politiske nyheder torsdag.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til overblikket over de vigtigste nyheder i dansk politik på torsdagen, hvor Folkemødet åbner.

Det er første gang siden coronapandemien, at Folkemødet kan holdes under normale forhold. Altinget er selvfølgelig talstærkt på plads i Allinge med et podcaststudie, hvor vi får besøg af en række profiler, som vil reflektere over folketingsåret, der er gået, og se frem mod det nye, der kommer, og vi har reportere til de mest interessante debatter. 

I dag vil folkemødedeltagerne blandt andet kunne høre statsminister Mette Frederiksen (S) og K-formand - og måske potentiel statsministerkandidat - Søren Pape Poulsen i debat.

Altingets ultimative guide til Folkemødet: Her er de ting, du ikke må gå glip af

Hvis du ikke går så meget op i Folkemødet, er der masser af andre politiske ting at gå op i i dag. Her er nogle af dem:

Aftale baner vej for flere vindmøller

Det skal blive lettere at sætte solceller og vindmøller op på land, og derfor ændrer en ny politisk aftale ved reglerne på området. Efter lang tid er der nemlig endelig landet en aftale om ændring af Planloven, som populært sagt indeholder regler for, hvordan Danmark fysisk kan indrettes.

Ifølge indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) vil reglerne blandt andet betyde, at flere danskere kan blive naboer til vindmøller og store solcelleanlæg. Til gengæld vil man i højere grad end i dag samle dem i store energiområder - svarende til de industriområder, man har i dag - så de grønne anlæg ikke bliver spredt så meget ud i landet.

Ministeren ville gerne have været af med kirkernes særlige ret til at gøre indsigelse, når man vil bygge eksempelvis vindmøller. Men det lykkedes ikke.

Læs mere om, hvem der forsvarede kirken, i artiklen hos Altinget her.

Aftalen har også betydning for, hvordan kommunerne kan stille krav ved nye boligbyggerier for at sikre blandede byer. Læs mere om det her på Altinget.

Kattegatforbindelse kan betale sig

Idéen om en fast Kattegatforbindelse har været på tegnebrættet i årevis. Og nu fastslår en forundersøgelse, at der er god økonomi i at lave en bro mellem Jylland og Sjælland både med og uden tog.

Transportminister Trine Bramsen (S) sætter dog ikke anlægsarbejdet i gang, efter at hun har modtaget undersøgelsen. 

Men ifølge en pressemeddelelse fra Transportministeriet er der "politisk opbakning" til "en videre drøftelse af", hvorvidt der skal sættes yderligere undersøgelser af klima- og miljøkonsekvenser i gang. Det skriver Altinget.

Tesfaye angriber Ellemann & co.

Endnu en S-minister beskylder nu Venstre for at føre en mistillidskampagne mod regeringen og mod statsministeren.

Venstre og oppositionen forsøger at begå karaktermord på Mette Frederiksen (S), lyder det blandt andet fra justitsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Berlingske. 

forleden var det beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der anklagede V-formand Jakob Ellemann-Jensen (V) for at komme med trumpistiske udtalelser om regeringen og danske myndigheder.

Små grise bedøves ikke før kastration

Mellem og 17 og 50 procent af de små hangrise, der bliver kastreret rundt om på de danske landbrug for at undgå smag af orne i kødet, bliver ikke bedøvet før indgrebet, hvor testiklerne skæres af med en skalpel.

Det viser et notat fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som DR skriver om i dag.

Det er ellers et såkaldt branchekrav fra Danish Produktstandard, som er danske svineproducenters kvalitetsordning, at grisene skal bedøves. Men det koster tid og penge at gøre det.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger til DR, at han ikke har planer om at gøre det til et lovkrav, men at han på mandag vil tage "en robust samtale" med landbruget ved et møde.

Det sker i dag

  • Folkemødet åbner officielt i Allinge på Bornholm. Mellem klokken 11.30 og 16.30 holder partilederne fra DF, Radikale, Enhedslisten og Nye Borgerlige taler.

  • Klokken 12.15 Mette Frederiksen og Søren Pape Poulsen debatterer på Folkemødet
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00