Dagens overblik: Pape punkterer spekulationer om at støtte ren V-regering

S svarer igen på hård kritik fra Den Afrikanske Union, Konservative slår fast, at de ikke kommer til at agere støtteparti for en V-regering, og kulturminister Joy Mogensen (S) modtager kritik fra egne rækker. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder. 

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, afviser enhver spekulation om at give grønt lys til en smal V-regering.
Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, afviser enhver spekulation om at give grønt lys til en smal V-regering.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik, som blandt andet runder nyt om Søren Papes (K) regeringsdrømme, kultureksperter og teologers utilfredshed med kulturminister Joy Mogensen (S) og kritik af coronaretningslinjerne i forbindelse med skolernes sommerstart. 

Vi begynder i den borgerlige lejr, hvor Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i et større interview med Berlingske slår fast, at Venstre ikke vil få partiets tilladelse til at gå solo og danne en ren V-regering. 

"Jeg er der, hvor jeg vil sige, at i den teoretiske verden, hvor det ene parti i blå blok bliver meget større end alle de andre, vil jeg stadig have det udgangspunkt, at selvfølgelig skal der ikke dannes en etpartiregering. Det skal vi være flere sammen om," siger han til avisen, hvor han også kalder tanken om en smal V-regering "noget mærkeligt noget". 

Ifølge K-formanden er det mest realistiske scenarie i hans øjne en borgerlig regering bestående af Venstre og Konservative, men han understreger samtidig, at han ikke vil holde andre borgerlige partier ude af regeringskontorene på forhånd. 

"Spørgsmålet er bare, hvor de ser sig selv. Det er ikke mig, der lukker døren," siger han til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Søren Pape: Jeg er ikke Schlüter

S svarer igen på afrikansk kritik
Vi fortsætter videre til en af gårsdagens historier om, at Danmark modtager skarp kritik fra Den Afrikanske Union grundet en ny lov, der skal gøre det muligt at oprette asylcentre uden for Europas grænser. 

Unionen udsendte sent mandag aften pressemeddelelse, hvori de beskylder Danmark for at forsømme sine internationale forpligtelser. I Socialdemokratiet lyder det fra udlændingeordfører Rasmus Stoklund, at regeringen lytter til kritikken, men han afviser anklagerne om at løbe fra sit ansvar. Det skriver Politiken

"Vi prøver bestemt ikke at løbe fra at hjælpe verdens fattige og nødstedte hverken i Afrika, Asien eller andre steder. Vi prøver i stedet på at undgå den mekanisme, der i dag fører til, at over halvdelen af dem, der kommer til Danmark, slet ikke har et asylgrundlag, økonomiske migranter, der optager pladser i asylsystemet i årevis," siger han til dagbladet. 

Hverken udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) eller andre regeringsrepræsentanter har ikke kommenteret kritikken fra Den Afrikanske Union, som har 53 medlemslande. 

Kulturminister beskyldes for at være usynlig
Det er ikke kun på den internationale front, at regeringen udsættes for kritik. Det samme gør sig gældende på hjemmefronten, når det gælder kultur- og kirkeområdet. 

Jyllands-Posten kan i dagens papiravis beskrive, hvordan en række kultureksperter og teologer beskylder kulturminister Joy Mogensen (S) for at være en "usynlig" minister, der ikke har en større plan for sit ministerområde. Samtidig får ministeren kritik for at lempe restriktioner for blandt andet fodboldkampe, når kirkelige arrangementer som eksempelvis begravelser fortsat har været underlagt hårde restriktionskrav. 

"Hun er ikke så synlig i medierne, som eksempelvis kirkeministre som Mette Bock (LA) og Bertel Haarder (V) har været. Jeg oplever hende som en, der er optaget af kirkens forhold, men er meget indstillet på, at hun skal være folkekirkens pedel. En overordnet metarefleksion over folkekirkens rolle i det danske samfund i dag og i fremtiden har jeg ikke set," lyder det blandt andet fra Peter Lodberg, der er professor i teologi ved Aarhus Universitet.

Kulturministeren siger til Jyllands-Posten, at hun "ikke genkender" kritikken om, at hun ikke lytter nok til folkekirkens ønsker.

LÆS OGSÅ: Venstre indleder tidlig valgoffensiv i Kolding

Borgerlige efterlyser strategi for skolestart
Vi stæser videre til skolernes opstart efter flere ugers sommerferie, hvor det møder kritik fra flere borgerlige partier, at regeringen ikke har opdateret retningslinjerne for, hvordan skolerne skal håndtere smittespredning af coronavirus. Det skriver Berlingske.

"Der er mange forældede regler, som for længst burde være annulleret. Det havde været rettidig omhu, at ministeren og regeringen havde ordnet det her for længst, så det ikke var noget, der pressede sig på i mængden af forhold, som skolerne skal forholde sig til op mod skolestart," siger Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby til avisen. 

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser Sundhedsstyrelsen, at man i øjeblikket er i kontakt med Børne- og Undervisningsministeriet om at opdatere retningslinjerne. Som det ser ud nu, skal skolerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 5. februar. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00