Dagens overblik: Papes nye regler kan svække offentligt ansattes ytringsfrihed

NYHEDSOVERBLIK: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) får kritik for ny vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. EU vedtager nye barselsregler. Samuelsen står til næse. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til fredagens overblik over de nyeste historier fra dansk politik.

Vi begynder i egne spalter, hvor man i dag kan læse, at Konservative er parat til at se på forbedringer af forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. 

Det siger partiets politiske ordfører, Anders Johansson, til Altinget

”Vi vil have ordentlige forhold for børnene. Det skal vi selvfølgelig have i et samfund som det danske, og der vil vi meget gerne kigge på, om der er noget, der kan forbedres,” siger han.

Den melding kommer oven på et stort interview med borgmester i Hørsholm Kommune Morten Slotved (K), der opfordrer sine partikolleger i Folketinget og resten af regeringen til at lukke udrejsecenteret, der er placeret i hans kommune. 

Læs også: Konservative vil forbedre forholdene for børn på Sjælsmark

"Vi har en institution, der leverer 56 underretninger på et år, og det mener jeg er uacceptabelt. Man skal finde ud af, hvordan man gør, og jeg opfordrer klart til, at man lukker Udrejsecenter Sjælsmark," siger borgmesteren til Altinget. 

EU vedtager øremærket barsel
Fremover får begge nybagte forældre krav på to måneders betalt barsel, der øremærkes, så de ikke kan overføres mellem forældrene. 

Det blev EU-landene og Europa-Parlamentet torsdag aften enige om. Samtidig får alle arbejdstagere ret til fem årlige omsorgsdage til at passe syge familiemedlemmer.

Det skriver Altinget

Det nye direktiv falder ikke i god jord hos ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), der ikke mener, at der er behov for regulering i Danmark.

"Det betyder meget for ligestillingen, at faren tager noget mere barselsorlov. Men vi ville gerne have nået frem til det via frivillige initiativer, kampagner og oplysning," siger hun til DR.

Parlamentarikere frygter dobbeltvalg
Vi bliver for en kort bemærkning i Bruxelles, hvorfra en række danske medlemmer af Europa-Parlamentet advarer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at afholde et dobbeltvalg, hvor både folketingsvalget og EU-valget falder på samme dato.

Det skriver DR

En af de bekymrede stemmer tilhører parlamentariker Jeppe Kofod (S), der mener, at EU-politikerne risikerer at drukne i indenrigspolitisk debat, hvis det skulle ende med et dobbeltvalg.

"Det er bedre med to store, nationale valg, hvor vi får lejlighed til at diskutere, hvilken politisk retning vi ønsker for EU. Det kommer ikke til at ske, hvis der er to valg," siger han til DR. 

Pape risikerer at svække ytringsfriheden
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har med en ny vejledning for de offentligt ansattes ytringsfrihed risikeret at svække netop deres mulighed for at udtale sig.

Det skriver Politiken, der har talt med en række forskere om forslaget. 

En af dem er Pernille Boye Koch, ansat ved RUC og ekspert i forfatningsret. Hun kritiserer forslaget for at være svært forståeligt og derfor i praksis mere indskrænkende end vejledende. 

"Man bliver mere forvirret, end man bliver vejledt, og det er problematisk," siger Pernille Boye Koch til avisen. 

Justitsministeren afviser over for Politiken, at vejledningen skulle være et forsøg på at svække de offentligt ansattes ytringsfrihed. 

Samuelsen får næse
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har udsigt til at få en såkaldt næse af Folketinget.

Et folketingsflertal har nemlig besluttet at nedfælde en skriftlig kritik af ministeren, der er kommet i uføre efter at have givet forskere tilladelse til at citere fra møder i Udenrigspolitisk Nævn. 

Det skriver Berlingske.

Samuelsen har tidligere sagt, at tilladelsen til forskerne, som har undersøgt baggrunden for den danske deltagelse i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan mellem 1993 og 2004, ikke kan trækkes tilbage. 

Det får nu formand for Udenrigspolitisk Nævn Søren Espersen (DF) til at revse Samuelsen. 

"Jeg tror, ministeren har taget for givet, at det ikke var nødvendigt at kontakte nævnet og bede om tilladelse til, at forskerne måtte citere, før løbet var kørt. Men det er altså Folketingets beslutning, om optegnelser fra nævnet må citeres," siger han til avisen.

Administrationsudgifter eksploderer i Løkkefonden
Statsminister Lars Løkke Rasmussens velgørende fond, Løkkefonden, har fået markant højere udgifter til administration. Alene mellem 2016 og 2017 voksede udgiftsposten fra 664.708 til 1.618.332 kroner svarende til en stigning på 58 procent.

Det skriver Jyllands-Posten

Tidligere har administrationsomkostningerne ellers ligget stabilt omkring de 600.000 kroner årligt, og den markante stigning har nu fået Civilstyrelsen til at bede om forklaring.

"Vi er opmærksomme på, at det ser voldsomt ud, og derfor holder vi øje med dem," siger Charlotte Koch, der er kontorfuldmægtig i Civilstyrelsen, til avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Møde i folketingssalen, hvor der blandt andet skal diskuteres præstationskultur og dyremishandling. 
  • Klokken 11.00: Udenrigsminister Anders Samuelsen er i åbent samråd om tilladelsen til forskere, der giver dem ret til at citere fortrolige oplysninger fra Udenrigspolitisk Nævn.
  • Klokken 13.00: SF holder en åben høring om nedsættelsen af integrationsydelsen og børnefattigdom.

 

Forrige artikel Ny måling efter sundhedsudspil: Der er dømt tæt opgør mellem blokkene Ny måling efter sundhedsudspil: Der er dømt tæt opgør mellem blokkene Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?