Dagens overblik: Partier efterlyser 2030-plan fra regeringen

NYHEDSOVERBLIK: Coronakrisen kalder på en langsigtet plan for, hvordan dansk økonomi kommer ovenpå igen, mener R, K og V. Frederiksen regner med at forlænge nedlukningen. Og Løkke har nu flere tusinde medlemmer af sit nye projekt. Få morgenoverblikket mandag.

Godmorgen og velkommen til en hurtig gennemgang af de mange nyheder i dansk politik denne mandag morgen.

Søndag deltog statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview på TV 2, hvor hun blandt andet måtte forsvare regeringens hjælp l de mange, der er økonomisk ramt af coronakrisen. Regeringen er klar til at se på, om hjælpepakkerne fungerer optimalt, sagde Frederiksen blandt andet.

Savner 2030-plan
Interviewet gav også anledning til en diskussion af regeringens mere langsigtede økonomiske planer - eller mangel på samme.

For både Radikale, Venstre og Konservative savner statsministerens fokus på genopretning af økonomien efter coronakrisen.

"Det kræver en økonomisk 2030-plan," siger Radikales leder Sofie Carsten Nielsen til News.

Fungerende finansminister (mens Nicolai Wammen er på barsel), Morten Bødskov, siger dog til stationen, at regeringen har en langsigtet økonomisk politik og allerede har fremlagt konkrete tiltag. Det gælder for eksempel aftalen om bilafgifter.

Frederiksen forventer længere nedlukning
På søndag skulle en lang række af restriktionerne om for eksempel hjemsendte skoleelever, lukkede butikker og et forsamlingsloft på fem personer udløbe. 

Men vi kan godt forberede os på en forlængelse af mange restriktioner. Det gjorde statsministeren klart i interviewet på TV 2.

"Det er ikke særlig sandsynligt, at vi kommer til at ophæve hverken alle restriktioner eller de fleste af restriktionerne," sagde Mette Frederiksen.

18 anholdt efter demonstration
Det udviklede sig voldsomt, da en gruppe demonstranter i går protesterede mod de restriktioner, der er indført for at mindske smitte med coronavirus.

18 blev anholdt, og syv er varetægtsfængslet i 17 dage, skriver Ritzau ifølge Politiken.

Det var gruppen ’Men in Black’, som havde arrangeret en såkaldt march ’for Danmarks frihed’.

Fra en talerstol lørdag aften blev de 200-250 demonstranter opfordret til at sprede sig i København og "smadre byen på en ikke-voldelig måde".

Løkke har fået flere tusinde medlemmer
Fredag offentliggjorde Lars Løkke Rasmussen, at han har startet et nyt politisk "mødested" - et netværk, man kan melde sig ind i, hvis man deler hans ønske om en regering, der baserer sig på midten i dansk politik.

Og allerede samme aften havde 4800 personer meldt sig ind. Det skrev Løkke i et tweet sent fredag, hvor han kommenterede en digital afstemning om, hvorvidt folk kunne forestille sig at melde sig ind i det nye projekt:

Borgmester genopstiller ikke
Fanø Kommune skal med sikkerhed have ny borgmester efter kommunalvalget i november. For borgmester Sofie Valbjørn (AL) - Alternativets eneste borgmester ud over kultur- og fritidsborgmesteren i København - genopstiller ikke.

Det skriver hun på Facebook.

Dermed stiller hun sig i en længere række af borgmestre, som på forhånd har meldt ud, at de ikke vil genopstille. Det gælder for eksempel i Glostrup, Herning, Rødovre, Sønderborg og Kolding.

Historisk lav tilslutning til V
Hvis der var valg i dag, ville Venstre få den laveste opbakning siden 1990. 
Det viser et nyt vægtet gennemsnit af meningsmålingerne i december, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget

Ifølge det nye snit af målinger står Venstre til at få 17,2 procent af stemmerne, hvilket ville koste partiet 12 af dets nuværende 43 pladser i Folketinget. 

Regeringen satser på snarlig minkaftale
Som om der ikke er nok på programmet i denne uge, satser fødevareminister Rasmus Prehn (S) også på langt om længe at lande en politisk aftale om erstatning til landets minkavlere. Det skriver Avisen Danmark.

Selv om det skulle lykkes, kommer der stadig til at gå måneder, inden erstatningskronerne er udbetalt til avlerne, skriver avisen.

Læs også: Ugen i dansk politik: Folketinget beslutter sig om rigsretssag

Forrige artikel Alternativet-borgmester genopstiller ikke Alternativet-borgmester genopstiller ikke Næste artikel Erhvervsministeren henter ny særlig rådgiver i fagbevægelsen Erhvervsministeren henter ny særlig rådgiver i fagbevægelsen