Dagens overblik: Partier er klar til at tillade kæmpevindmøller på land, og ny EU-datalov koster dyrt

POLITISK OVERBLIK: En lang række af folketingets partier åbner for at hæve højdegrænsen for vindmøller på land. EU's kommende datalov har kostet danske virksomheder 8,1 milliarder kroner. Og så er en minister blevet far. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en uge i dansk politik.

Vi starter dagens overblik i Politiken, der skriver, at danskerne måske skal til at vænne sig til kæmpevindmøller i det danske landskab.

En lang række af partier på Christiansborg åbner nemlig for at hæve højdegrænsen for vindmøller på land op mod 250 meter i forbindelse med de nuværende energiforhandlinger.

Det er 100 meter højere end den nuværende grænse.

"Med højere vindmøller får vi mere og billigere vedvarende energi. Vi kan opsætte tæt på halvt så mange vindmøller som i dag og stadig få den samme effekt," siger Radikales klimaordfører, Ida Auken, til Politiken.

Da vindhastigheden stiger i takt med højden, vil en højere vindmølle producere mere energi. Ligeledes har kæmpevindmøllerne også længere vinger, hvilket også betyder, at den producerer mere.

Ida Auken har taget kravet med til forhandlingsbordet, og ingen af de røde partier er afvisende overfor idéen. Det er manden for bordenden, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), heller ikke. Han vil dog ikke forholde sig konkret til forslaget i pressen, mens forhandlingerne står på.

Ny datalov koster danske virksomheder dyrt
Fredag træder EU's nye dataforordning i kræft, der ændrer reglerne for databeskyttelse på internettet. Det betyder blandt andet, at virksomheder skal kunne bevise, at de har fået samtykke til at indhente persondata. Hvis de ikke overholder reglerne, kan de risikere bøder op på 2 til 4 procent af virksomhedens omsætning.

En lang række danske virksomheder har været nødsaget til at iværksætte nye tiltag for at leve op til de kommende regler. Og det har ikke været nogen billig affære.

Det skriver Børsen.

Ifølge Dansk Erhverv har forberedelse af den nye datalov indtil videre kostet danske virksomheder 8,1 milliarder kroner. Tallet er baseret på en undersøgelse blandt 415 virksomheder, der også viser, at en gennemsnitlig virksomhed har brugt 38.772 kroner udelukkede på tiltag i forbindelse med den nye datalov.

"Det er et voldsomt højt tal. Nu har jeg arbejdet med byrder på erhvervslivet i mange år efterhånden, og ud over nye skatter har jeg aldrig oplevet så stor en byrde," siger underdirektør i Dansk Erhverv Geert Laier Christensen til Børsen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) oplyser overfor Børsen, at der blandt andet er blevet afholdt workshops for at forberede virksomhederne på de nye regler. Han tilføjer, at det er "vigtigt, at virksomhederne har styr på deres behandling af persondata".

Endnu mere kritik af regnemodeller
I sidste uge langede Enhedslisten ud efter Finansministeriets regnemodeller i en 128 siders lang rapport. Nu har centrum-venstretænketanken Cevea også udgivet to nye notater, hvori tænketanken konkluderer, at Finansministeriets regnemetode giver et skævt billede.

Det skriver Information.

Ifølge Cevea regner Finansministeriet skævt, fordi det ikke inkluderer dynamiske effekter af udgifter til kerneopgaver i velfærdsstaten, mens det indregner effekter afledt af en lavere skatter og lavere ydelser til ledige. I sin analyse konkluderer Cevea, at det har en positiv effekt at investere i uddannelse og sociale indsatser for børn og unge.

"Vores analyse viser, at der er væsentlige positive økonomiske effekter ved både at investere i sociale indsatser over for børn og unge, folkeskolen og videregående uddannelse," siger Niels Fuglsang, der er analytiker hos CEVEA og skriver ph.d. om Finansministeriets regnemodeller på CBS, til Information.

Læs også

Opsigtsvækkende debatindlæg
2. pinsedag gav et indlæg i BT anledning til debat om fastende muslimer i forbindelse med Ramadan. Det er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der stod bag indlægget, hvori hun opfordrer alle muslimer, der faster, til at holde ferie. Hun mener, at det er til fare for samfundet, når muslimer passer deres arbejde samtidig med, at de ikke spiser eller drikker i 18 timer om dagen.

Indlægget vakte kritik fra flere sider - heriblandt fra hendes partikollega Jacob Jensen, der efterlyser faktuel statistik for, at der er et problem.

To historier du skal have med fra pinsen
Regeringen er klar til at drøfte muligheden for at sætte et loft over antallet af familiesammenføringer for udlændinge på midlertidigt ophold.

Det skriver Politiken.

Loftet er et stort ønske fra støttepartiet Dansk Folkeparti, og nu hvor Tyskland er ved at indføre et lignede forslag, har regeringen inviteret Dansk Folkeparti til forhandlinger for at se på mulighederne for at lave et lignede forslag i Danmark.

Først skal regeringen dog indhente mere information om det præcise indhold i det tyske forslag. Derfor kan udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke garantere, at der kommer et dansk loft.

"Vi bruger nu noget tid på at finde ud af, hvad der egentlig ligger i det tyske forslag, og hvordan de forventer, at det skal effektueres. Der er en række udestående spørgsmål," siger Inger Støjberg til Politiken.

Den anden historie er også fra Politiken og handler om virksomheder, der udbyder kviklån. De skal have strammere regler, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der onsdag vil præsentere et nyt udspil over for kviklånsudbydere.

Her foreslår han blandt andet, at udbyderne i fremtiden skal have tilladelse fra Finanstilsynet, hvis de vil udbyde kviklån. Hvis virksomhederne ikke følger reglerne, er Brian Mikkelsen klar til at lukke dem.

"Finanstilsynet har stor erfaring med at føre tilsyn og bedre mulighed for at sanktionere. Hvis udbyderne ikke lever op til kravene, kan de tage forretningen fra dem," siger Brian Mikkelsen til Politiken.

Ministerbaby
Pinsedag offentliggjorde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på Twitter, at han og hans kone Kristine Ammitzbøll-Bille er blevet forældre til en pige. Altinget ønsker dem stort tillykke med familieforøgelsen.

Det sker i dag
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, er i dag og i morgen værter for et højniveaumøde i Ilulissat. Det sker i anledning af 10-året for Ilulissat-erklæringen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i dag og i morgen i et uformelt nordisk statsministermøde hos den svenske statsminister, Stefan Löfven, i hans hjemby. De skal blandt andet tale om det nordiske samarbejde, aktuelle udenrigspolitiske spørgsmål, EU og digitalisering.

Herudover er der to samråd.

  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om Arbejdstilsynets måde at registrere dødsulykker på.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og ældreminister Thyra Frank (LA) er sammen kaldt i samråd om overgreb mod mennesker med funktionsnedsættelser.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00