Dagens overblik: Partier klar til at overveje større bøder til bankerne

NYHEDSOVERBLIK: Finanstilsynet skal have bedre mulighed for at udskrive bøder til bankerne, mener partier på Christiansborg. Radikale tøver med at give Anders Samuelsen en næse. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med forsiden på Børsen, hvor vi kan læse, at flere partier på Christiansborg overvejer større bøder til landets banker.

Det er Socialdemokratiet, der har startet diskussionen med et forslag om, at Finanstilsynet skal have bedre mulighed for at udskrive administrative bøder til banker og andre finansielle virksomheder. Det skal være med til at forhindre at tilsynssager trækker i langdrag, siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg.

"Finanstilsynet har jo i dag muligheder for at give bøder, hvis det er en tilståelsessag. Men ser man på, hvad man gør i Sverige eksempelvis, så har de mulighed for at give bøder i ikke-tilståelsessager, og så skal der selvfølgelig for den enkelte være mulighed for at prøve den ved domstolene, det er klart," siger Morten Bødskov til Børsen.

SF og Enhedslisten bakker op om forslaget, og regeringspartierne er heller ikke afvisende.

Læs mere her.

Forskere: Ufaglærtes korte levealder skyldes usund livsstil
I går langede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i Berlingske (V) blandt andet ud efter Socialdemokratiets forslag om at give ufaglærte og faglærte ret til tidligere folkepension, fordi de har en kortere levetid. Her påpegede ministeren blandt andet, at de kunne leve længere, hvis de havde en sundere livsstil.

Samme forklaring kommer nu fra flere eksperter i dagens Berlingske. De peger på, at de faglærte og ufaglærte ofte lever mere usundt end personer med en lang uddannelse.

"Man dør ikke af fysisk hårdt arbejde. Man bliver slidt, men man dør ikke af ondt i knæene eller en dårlig ryg. Det er ikke som dengang, hvor hårdt fysisk arbejde var ensbetydende med kulstøv og andre skadelige arbejdsforhold. I dag er det den usunde livsstil, der fører til en kortere levealder for erhvervsuddannede og ufaglærte," siger professor Jakob Kjellberg fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til Berlingske.

Læs mere her.

Blot hver fjerde dansker vil af med regionerne
Regeringen vil nedlægge regionerne, men danskerne takker nej.

Det fremgår af en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her siger 25 procent ja til at nedlægge regionerne, mens 46 procent vil bevare dem. 28 procent svarer "ved ikke".

Målingen får imidlertid ikke sundhedsordfører Jane Heitmann (V) til at ryste på hænderne:

"Jeg tror egentlig ikke, at danskerne grundlæggende er særligt optaget af hverken for eller imod regionerne. Jeg tror, at langt de fleste danskere er mest optaget af, hvordan vi får et bedre sundhedsvæsen," skriver hun i en kommentar mandag aften til Altinget.

Læs mere her.

Flertal vil begrænse brugen af samfundstjeneste i voldssager
I løbet af ti år er brugen af samfundstjeneste steget med en fjerdedel, og det skyldes især, at flere voldsdømte straffes med samfundstjeneste.

Den udvikling er et politisk flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kritiske over for. Derfor har regeringen sendt et nyt forslag i høring, der skal begrænse brugen af samfundstjeneste, når det drejer sig om voldssager.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Det har aldrig været meningen, at personfarlig kriminalitet skulle straffes så mildt, at man kunne møde sin gerningsmand på gaden kort efter," siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, til Kristeligt Dagblad.

Radikale tøver med at give næse til Samuelsen
Det forventes, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i dag vil få en næse af et flertal i Folketinget. Det sker i kølvandet på, at han har givet forskere tilladelse til at citere fra Udenrigspolitisk Nævn i forbindelse med en udredning om Danmarks krigsdeltagelse i Kosovo, Afghanistan og Irak.

Det skriver Politiken.

Det er Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten, der står bag kritikken. Men flere oppositionspartier tøver med at skrive under på partiernes kritik.

"Jeg har svært ved at se, at det her skulle kandidere til en næse. Det er i hvert fald en meget lille en af slagsen, hvis vi skal være med til at skrive under på den," siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) til Politiken.

Ligeledes tøver SF og Alternativet med deres klare opbakning til kritikken.

Det sker i dag

  • Klokken 10.15: Interessenter mødes med innovationsminister Sophie Løhde (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om regeringens sundhedsreform.
  • Klokken 13.00: Udenrigsudvalget diskuterer næse til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).
  • Klokken 14.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i samråd om den private bostedskæde Habitus.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024