Dagens overblik: Partier kræver økonomisk plan og kalder Wammen i samråd

NYHEDSOVERBLIK: Fem partier vil have finansminister Nicolai Wammen til at inddrage Folketinget i regeringens økonomiske strategi under coronakrisen på et samråd. S står til bedste resultat i 22 år i ny måling. Få dit overblik over dagens politiske nyheder her. 
 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik, der klæder dig på til endnu en dag i dansk politik.

En række af Folketingets partier er blevet så trætte af at bakke op om regeringens mange milliardudskrivninger under coronakrisen uden at have overblik over tiltagenes samlede økonomiske konsekvenser, at de nu har kaldt finansminister Nicolai Wammen (S) i samråd.

Det skriver Berlingske.

"Vi sidder i Folketinget hver uge og godkender kæmpestore milliardbeløb, og vi vil gerne vide, hvad den økonomiske strategi går ud på, og hvad de mange ekstra udgifter betyder for statens gæld. Det føles meget usikkert at skulle sige ja til så enormt store udgifter uden at kende de samlede konsekvenser og den samlede regning,” siger Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, til avisen.

Samrådsindkaldelsen kommer fra Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti og bakkes op af Venstre og Radikale, men partierne må væbne sig med tålmodighed, for samrådet er først kalendersat til om en lille måned.
 
Måling: S med bedste resultat siden slut-1990’erne
Socialdemokratiet buldrer frem under coronakrisen og står i en ny Epinion-måling for Altinget og DR til det bedste valgresultat i 22 år.

Målingen viser en vælgeropbakning til regeringspartiet på hele 35,1 procent af stemmerne.

”For et par måneder siden havde man fået diagnosen sindssyg, hvis man havde påstået, at Socialdemokratiet ville ligge over 35 procent senere i foråret. Men det niveau er efterhånden det normale for regeringspartiet,” siger politisk kommentator Erik Holstein.

Læs mere her.  

EU-ledere vil have genopretningsfond
EU-landenes 27 stats- og regeringschefer mødtes torsdag virtuelt for at diskutere muligheden for at oprette en ny europæisk genopretningsfond. 

Resultatet af mødet blev, at landene bakker op om idéen, mens de mere konkrete detaljer stadig udestår.

”Vi har bedt EU-Kommissionen om at analysere de nøjagtige behov og hurtigst muligt komme med et forslag, der står mål med den udfordring, som vi står overfor,” sagde medlemslandenes mødeleder og formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel, efter det virtuelle topmøde.

Læs mere her. 

USA’s Danida involveret i støtte til Grønland
En af gårsdagens største historier var, at Grønland har valgt at takke ja til USA’s tilbud om støtte på cirka 83 millioner kroner.

Her var U.S. Agency for International Development, der er den amerikanske pendant til Danida, involveret, skriver Altinget.

Læs mere om det her.

Ifølge Carla Sands, USA’s ambassadør i Danmark, var støtten tæt koordineret med den danske regering. Og det bakker udenrigsminister Jeppe Kofod (S) op om.

”Fra den danske regering synes vi, det er helt fantastisk, at der er et engagement fra USA's side i Grønland. Det er noget, vi længe har arbejdet sammen med grønlænderne om at sikre,” siger han til DR

I samme artikel siger flere folketingspolitikere, at de har savnet information om det amerikanske støttebidrag fra regeringen. Men udenrigsminister Jeppe Kofod afviser, at han har undladt at inddrage Folketinget. 

Lønkompensation hjælper hver anden virksomhed
Mere end halvdelen af de ansøgende danske virksomheder har modtaget lønkompensation under coronakrisen.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

I alt har lidt over 25.000 virksomheder søgt om del i lønkompensationsordningen, hvoraf 14.500 enten allerede har fået eller snart får pengene udbetalt.

Indtil videre er der udbetalt lønkompensation for 2,7 milliarder kroner, oplyser ministeriet.

Flertal vil stoppe dyrkning af natur
37.000 hektar sårbare engområder skal beskyttes fra sprøjtning, gødskning og pløjning til gavn for det vilde naturliv. 

Det mener et flertal i Folketinget, skriver Jyllands-Posten.

"Vi har en naturkrise, hvor arter uddør hurtigere end hidtil set i menneskets historie. Derfor skal det nu være slut med at sprøjte og pløje vores beskyttede naturområder," siger miljøminister Lea Wermelin (S), der har forslaget til førstebehandling i folketingssalen i dag.

I landbruget er man kritisk indstillet over for forslaget, som ifølge en analyse fra Seges vil være en ineffektiv måde at få mere natur for pengene.

”Den her analyse sætter lys på, at forslaget ikke er målrettet vores største naturværdier. Der er ellers bred politisk enighed om, at vi skal have fokus på, hvor potentialet er størst,” siger viceområdedirektør i Landbrug & Fødevarer Anders Panum Jensen til Altinget. 

Læs mere om landbrugets kritik af forslaget her

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Der er møde i folketingssalen, hvor en række lovforslag fra justitsminister Nick Hækkerup og miljøminister Lea Wermelin skal behandles. 
  • Klokken 13.15: EU's chefforhandler på Brexit holder pressemøde efter forhandlinger med Storbritannien om det fremtidige forhold.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00