Dagens overblik: Partier kritiserer myndighedernes håndtering af teststrategi

NYHEDSOVERBLIK: Sundhedsmyndighedernes skiftende udmeldinger om test for covid-19 har gjort det svært for Folketinget at kontrollere processen, lyder kritik fra en lang række politikere. Og i dag er der forhandlinger om genåbning. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik denne torsdag, hvor der er flere topmøder på programmet - både for EU's statsledere og for partilederne på Christiansborg.

Men vi lægger ud med historien om alvorlig kritik af sundhedsmyndighedernes håndtering af coronakrisen fra en lang stribe af partier.

I Berlingske udtaler sundhedsordførere fra hele otte partier og begge sider af Folketinget, at skiftende meldinger fra myndighederne om testning af coronasmittede danskere har gjort det svært at følge med i processerne.

Det har været forvirrende at være vidne til, at myndighederne flere gange har ændret teststrategi, lyder det fra ordførerne.

”Vi har set et forløb, der over hele linjen har været fuldstændig kaotisk med kontinuerlige forsøg på at skære hjørner af sandheden. Det virker, som om man hele tiden har skiftet forklaring for at finde noget at sige, der lige kunne passe ind,” siger sundhedsordfører i Venstre, Martin Geertsen, der har krævet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Kritikken kommer efter, at Danmark i denne uge har sat kursen ind på en strategi om at teste op mod 42.000 danskere om dagen.

De otte ordførere, der udtaler sig til avisen, sidder alle i den følgegruppe, der har haft til opgave at kontrollere myndighedernes magtudøvelse gennem krisen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke afviser over for avisen, at skiftende udmeldinger fra myndighederne har gjort det sværere for Folketinget at følge processerne. 

"Nej, ved du hvad, jeg vil godt bakke vores myndigheder op og sige, at de gør en kæmpemæssig indsats. Der er behov for at bakke dem op, for de har været helt uvurderlige i den her tid for Danmark," siger Magnus Heunicke til avisen.

Stor opbakning i ny måling
Uanset partiernes kritik af myndighederne nyder regeringen fortsat danskernes høje opbakning til den førte politik under coronakrisen.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Her svarer 70 procent af de adspurgte, at regeringens tiltag er "passende". 

Samtidig svarer hele 49 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen (S) som statsminister efter næste valg. I en sammenlignelig måling fra begyndelsen af marts, og inden coronakrisen for alvor ramte landet, ville blot 31 procent foretrække Frederiksen.

”I krisetider vil vi bakke op om vores statsleder for at signalere, at man har tiltro til lederens beslutninger, og at vi står sammen om at bekæmpe fjenden. Men når danskerne på sigt lærer at leve med corona, og dansk politik er blevet normaliseret, vil opbakningen falde,” siger professor og valgforsker Kasper Møller Hansen. 

Læs også

USA vil sende penge til Grønland
Tidligere på ugen kom det i en klumme fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i Altinget frem, at USA planlægger at yde direkte økonomisk støtte til Grønland. 

Og nu kan Berlingske sætte tal på det planlagte beløb. Ifølge avisen vil amerikanerne sende 82 millioner kroner til Grønland, der skal gå til uddannelse og erhvervslivet i landet.  

Ifølge Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt ved Grønlands Universitet i Nuuk, er det blot seneste udvikling i de senere års styrkede amerikanske interesse for Grønland.

”Det er positivt for grønlænderne, at der nu er kommet noget konkret ud af den støtte, som amerikanerne har talt om det sidste halvandet år. Det viser, at USA interesserer sig for Grønland, og at vi i rigsfællesskabet skal vågne op til den nye politiske virkelighed,” siger han til Berlingske.

Flere danske politikere ser amerikanernes interesse som en provokation. Det gælder blandt andet SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge.

”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet,” siger han til Altinget.

EU-topmøde om genopretningsplan
Statsminister Mette Frederiksen deltager i dag i et virtuelt EU-topmøde med resten af samarbejdets stats- og regeringschefer. 

Her er planerne om en økonomisk genopretningsplan på agendaen, men ifølge Altingets EU-korrespondent, bør vi ikke forvente nogen færdig aftale, når dagen er omme.

I stedet er forventningen, at landene vil bede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, om at forberede et udspil til en plan inden onsdag. 

Du kan læse hele optaktsartiklen her

Partiledere drøfter genåbning
Dagens andet vigtige møde foregår i Landstingssalen, hvor lederne af alle partierne mødes klokken 12 for at forhandle om næste fase af genåbningen. Venstre har på forhånd præsenteret nogle rettesnore for, hvad partiet prioriterer at få åbnet først.

Det kan du læse om hos blandt andre TV 2.

Fejl i klimaberegninger
Vi fortsætter i egne spalter, hvor man hos Altinget Energi & Klima kan læse, at landbrugets klimabelastning i 2017 er blevet opjusteret med 2,7 procent svarende til 293.000 ton CO2.

Det sker, efter at forskere fra Aarhus Universitet har fundet ud af, at klimabelastningen fra landbrugets kvæggylle er 16 procent højere end hidtil antaget.

Men fejlen ser ikke ud til at få betydning for Danmarks muligheder for at indfri klimamålet i 2030, mener fødevareminister Mogens Jensen (S).

”Merudledningen svarer til godt 0,6 procent af Danmarks samlede udledninger, men da det både betyder en stigning i udgangsåret 1990 og i opgørelsen af mankoen for 2030, får det ikke nogen væsentlig betydning for arbejdet med at indfri regeringens klimamålsætninger,” skriver han i et skriftligt svar til Altinget.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Beskæftigelsesministeriet præsenterer nye ledighedstal. 
  • Klokken 10.00: Der er møde i folketingssalen med en stribe 1. behandlinger af lovforslag fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og skatteminister Morten Bødskov. Du kan se dem her
  • Klokken 12: Partilederne forhandler om næste fase af genåbningen
  • Klokken 15.00: EU's stats- og regeringschefer holder videomøde om coronakrisen og en genopretningsplan. Du kan læse Altinget EU's optakt til topmødet her
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00