Dagens overblik: Partier kritiserer regeringen for at arbejde i sløvt tempo

NYHEDSOVERBLIK: Flere partier kritiserer regeringen for at nøle med lovgivningen og kalder på handling på blandt andet pensions- og klimaområdet. Få dit politiske nyhedsoverblik her. 

Radikale og Dansk Folkeparti er blandt de partier, der er trætte af at vente på regeringen.
Radikale og Dansk Folkeparti er blandt de partier, der er trætte af at vente på regeringen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til en ny uges første politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med en venlig opfordring til regeringen fra Dansk Folkeparti, Venstre og Radikale om at trække i arbejdstøjet og skabe reelle resultater. 

De tre partier kræver mere konkret lovgivning på blandt andet udlændinge-, pensions- og klimaområdet og mener, at regeringen nøler med indkaldelserne til forhandlinger. 

Det skriver Jyllands-Posten

I støttepartiet Radikale er man særligt optaget af at komme i gang med forhandlingerne om en klimahandlingsplan. 

"I Det Radikale Venstre kan vi ikke leve med flere forretningsfinanslove fra regeringens side og en ren stilstandsledelse. Forhandlingerne om klimahandlingsplanerne bliver en lakmustest på, om den her regering egentlig vil forandring. Vores tålmodighed er ikke uendelig," siger den radikale leder, Morten Østergaard, til avisen. 

Flere af partierne kritiserer desuden, at regeringen, som statsminister Mette Frederiksen ifølge avisen åbent har fortalt til Politiken, har lagt planer for gennemførelsen af dens politik fire år ud i fremtiden.  

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, mener ikke, at karakteristikken af en nølende regering er dækkende. I stedet glæder han sig over, at "så mange af Folketingets partier er utålmodige, når det gælder om at få gennemført ny politik". 

Partier vil skærpe kontrol med klimakreditter
Venstre, Radikale, SF og Konservative kræver mere kontrol med de såkaldte klimakreditter, som virksomheder kan købe for at kompensere for deres egen udledning af drivhusgasser.

Det skriver Politiken.

Kravet kommer, efter at samme avis har beskrevet, hvordan angivelige klimakompenserende projekter har vist sig slet ikke at reducere CO2-udledningen.

Det er ifølge avisen blandt andet sket på to russiske kemifabrikker, hvor Ørsted og syv andre selskaber har købt over 2,6 millioner klimakreditter, der ifølge en forsker ikke har haft nogen effekt for klimaet. 

"Hvis det er rigtigt, hvad Politiken beskriver, så har bagmændene fået penge for at hjælpe klimaet, selv om de faktisk har skadet klimaet, fordi danske selskaber har købt klimakreditter i stedet for at reducere deres egen udledning. Det er noget forbandet svineri, at det kan ske," siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers. 

De fire partier vil konkret se på kontrollen med klimakreditter i FN-systemet og EU’s CO2-kvotesystem, skriver avisen.  

DF'er kræver DR-journalist forflyttet 
Et indslag i DR2-programmet Deadline om den britiske debattør Tommy Robinson, der netop er blevet tildelt Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris, har fået Dansk Folkepartis Søren Espersen så højt op i det røde felt, at han kræver, at værten flyttes væk fra værtsstillingen. 

Det skriver Berlingske.

"Han skal væk fra den stilling. Det mener jeg helt afgørende og vil også tage det op i Danmarks Radios bestyrelse, og jeg vil også gå til kulturministeren med det," siger Søren Espersen til avisen.

Den markante udmelding kommer som reaktion på et indslag i programmet, hvor vært Steen Nørskov viser et klip fra Robinsons facebookside, hvor han møder uanmeldt op på en klummeskribent for The Independents bopæl, banker på hans vinduer og kalder ham en "kujon" for ikke at komme ud og tale. 

Herefter spørger værten gæsten Aia Fog, der er bestyrelsesformand for Trykkefrihedsselskabet, om det er en værdig optræden for en prismodtager, hvilket hun erkender, at man kan diskutere. 

Efter udsendelsen har Tommy Robinson uploadet en video, hvor han kritiserer Deadline for en ensidig dækning, fordi programmet ikke fortalte, at klummeskribenten fra The Independent har stået i ledtog med venstreekstremister, der har truet Robinsons børn på livet. 

Det afviser DR dog, at der skulle findes dokumentation for. 

Minister lover indgreb mod opdelte gymnasier
Opdelingen af gymnasieelever efter etnicitet er blevet mere markant, og problematikken kræver ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil et politisk indgreb.

Det skriver Berlingske.

I 2018 var der ifølge avisen 16 almene STX-gymnasier, hvor over tyve procent af eleverne havde ikkevestlig baggrund. I 2010 var der 12 almene gymnasier med en tilsvarende elevsammensætning.

Udviklingen er ifølge ministeren med til at underminere hele vores samfundsstruktur, men hun afventer anbefalingerne fra den ekspertgruppe, der blev nedsat for godt et år siden, inden hun lægger sig fast på en løsningsmodel. 

Laveste asyltal siden 2008
Sidste år søgte 2.716 udlændinge om asyl i Danmark, hvilket er det laveste antal siden 2008.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Det er en rigtig god nyhed, selv om jeg drømmer om at få det endnu længere ned," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til avisen. 

Antallet af asylansøgere toppede under flygtningekrisen i 2015, hvor over 21.000 søgte asyl i Danmark.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Folketinget er vært for arrangementet Ungdomsparlament 2020, hvor politikerne for en dag erstattes af 179 særligt udvalgte 8.- og 9.-klasses-elever fra Danmark, Færøerne og Grønland.
  • Klokken 19.00: Det markeres, at det er 75 år siden, at sovjethæren befriede Auschwitz-Birkenau. Det Jødiske Samfund arrangerer Auschwitz-dagen sammen med Dansk Jødisk Museum og Dansk Institut for Internationale Studier.
  • Alternativet holder det første af i alt tre kandidatmøder, inden partiet lørdag 1. februar skal vælge ny politisk leder ved et ekstraordinært landsmøde.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00