Dagens overblik: Partier skal diskutere coronarestriktioner, og statsminister skal forsvare beslutning om at udskyde sundhedsreform

Et farvel til coronarestriktioner? En hasteforespørgsel om en udskudt sundhedsreform. Og et møde med en ung Lars Findsen, der som spionchef sidder fængslet på anden måned, som måske giver et fingerpeg om, hvordan det kunne ske. Dagens politiske overblik finder du her.

"Regeringens udgangspunkt er, at vi skal kunne åbne så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt. Derfor har jeg indkaldt partierne til møde i morgen," siger sundhedsminister Magnus Heuncike (S) om onsdagens møde om coronarestriktioner.
"Regeringens udgangspunkt er, at vi skal kunne åbne så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt. Derfor har jeg indkaldt partierne til møde i morgen," siger sundhedsminister Magnus Heuncike (S) om onsdagens møde om coronarestriktioner.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen, kære Altinget-læser, og velkommen til endnu en overflyvning af de vigtigste politiske historier på en dag, hvor Danmark kaldes et "corona-mirakel" af flere eksperter på grund af det relativt beskedne antal covid-dødsfald, der er registreret.

Og vi bliver lige i pandemi-sporet lidt endnu, inden vi blandt andet tager en tur ned ad memory lane i toppen af det danske embedsværk og kigger nærmere på dagens hasteforespørgsel med statsministeren.

Folketingets partier mødes nemlig med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag formiddag. Ministeren håber ifølge TV 2, at nogle af de nuværende restriktioner af kulturlivet kan løsnes.

"Regeringens udgangspunkt er, at vi skal kunne åbne så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt. Derfor har jeg indkaldt partierne til møde i morgen," siger han til tv-stationen. 

Læs også

Onsdag eftermiddag mødes Epidemiudvalget så for at beslutte, hvad der skal ske med restriktionerne, som udløber søndag den 16. januar.

Sylter regeringen en sundhedsreform? Det skal Mette Frederiksen svare på

Hvorfor er en sundhedsreform igen blevet udskudt af regeringen? Det spørgsmål skal statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med Magnus Heunicke svare på onsdag eftermiddag, hvor de er indkaldt til en hasteforespørgsel i Folketingssalen af en samlet blå blok.

I sin nytårstale lod statsministeren nemlig forstå, at coronapandemien betyder, at det ikke er nu, "store forandringer i sundhedsvæsenet" skal gennemføres. Det har vækket kritik fra især Venstre. 

Tirsdag tog partiet, sekunderet af Konservative, forskud på dagens hasteforespørgsel i et samråd med Magnus Heunicke.

Sundhedsordfører Jane Heitmann (V) efterspurgte en tidsplan og beskyldte regeringen for at bruge corona som "danmarkshistorien største syltekrukke". 

Sundhedsministeren kom ikke med en konkret tidsplan, men slog fast, at Danmark skal igennem tredje bølge af epidemien, inden regeringen vil indkalde til forhandlinger. Læs alt det vigtigste fra samrådet lige her.

Eksperter kritiserer regeringens nye asyltal

Det er alt for forenklet og giver slet ikke mening, når det i en ny publikation fra Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet fremgår, at Danmark kunne give 210 afghanske flygtninge i Pakistan nødhjælpspakker, eller over 300 børn kunne få katastrofepakker med tæpper og vandrensningstabletter, for de 100.000 kroner, vi bruger på at huse en flygtning her i landet.

Sådan lyder det fra to eksperter, Altinget har talt med.

“Det en umulig sammenligning. Fordi man hjælper i Afghanistan eller andre steder, er det ikke sikkert, at de mennesker ellers ville være taget til Danmark, eller at den hjælp forhindrer dem i at tage afsted. I den forstand er det en meget forenklet måde at stille det op på,” siger Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker i bæredygtig udvikling og regeringsførelse ved DIIS.

Du kan læse hele historien her.

FE-chef blev hyldet for sin åbenhed. Nu har den sendt ham i fængsel

Når Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), nu på anden måned sidder bag tremmer, fængslet i en mørklagt sag om landsforræderi, står det i skærende kontrast til en årtier lang karriere i toppen af det danske embedsværk.

Men alle starter et sted, også Findsen, som Altingets chefredaktør første gang mødte i 1995, da han skulle skrive en artikel om en lukket og magtfuldkommen kultur i Justitsministeriet.

"Dengang anede jeg selvfølgelig ikke, at Lars Findsen var en del af løsningen på de problemer, vi skrev lange artikler om. Han repræsenterede en moderne og mere åben tilgang – og præcis derfor skulle han i de følgende år blive en af de mest magtfulde embedsmænd i Danmark."

"Men et kig tilbage på mit første møde med Findsen i 1995 – og på den udvikling, der er sket i forholdet mellem politikere, embedsmænd og pressen i den periode – kan måske alligevel give et fingerpeg om, hvad der er foregået, og hvorfor Danmark i dag står midt i den største spionskandale i landets historie," skriver chefredaktøren.

Det fingerpeg kan du få lige herOg bagefter kan du genopfriske, hvad hele sagen om den fængslede spionchef handler om, med hjælp fra dette fyldige overblik

Personalenyt i #dkpol og #eudk

Vi snupper lige tre hurtige navnenyheder fra dansk og europæisk politik.

  1. Rokade i SF

    Karina Lorentzen Dehnhardt skal være SF's nye gruppeformand. Og så skal Karsten Hønge dele posten som politisk ordfører med Signe Munk, da SF har besluttet at udvide posten til to personer. Læs mere her.

  2. Veganerpartiet ekskluderer medstifter

    Veganerpartiets landsledelse har valgt at ekskludere Henrik Vindfeldt som medlem af partiet grundet samarbejdsvanskeligheder og skadelig adfærd. Vindfeldt har en fortid i partiet som medstifter og politisk leder. I 2020 blev han blandt andet beskyldt for at tale grimt til partiets bestyrelsesmedlemmer og har efterfølgende udvist nedværdigende adfærd over for andre medlemmer. Læs mere her.

  3. Afdød EP-formands afløser er abortmodstander

    Hvis alt går efter planen, får Europa-Parlamentet næste uge en ny formand, som for kun tredje gang i historien er kvinde. Der er tale om 42-årige Roberta Metsola, som kommer fra den kristendemokratiske gruppe, EPP, og har mærkesager som LGBT+-rettigheder og respekt for retsstaten med sig i tasken. Derudover er hun kendt som en stærk modstander af abort, skriver Politiken.

    "Det kan godt blive prekært, idet EU-Parlamentet har stillet sig meget kritisk over for Polen på grund af stramninger af dets abortlov," kan man læse i avisen.

    Metsola overtager posten, efter at den socialdemokratiske formand, David Sassoli, uventet døde af sygdom natten til tirsdag. Hans periode udløb dog i næste uge. Og det var allerede aftalt, at EPP-gruppen skulle overtage posten fra den socialdemokratiske S&D-gruppe. Læs hele historien her.

Det sker i dag

Klokken 10.00

Repræsentanter fra Rusland og Nato mødes oven på flere måneder, hvor spændingerne er vokset, efter at russerne har sendt flere tusindvis af soldater til den russisk-ukrainske grænse.

Klokken 11.00

Folketingets sundhedsordførere er indkaldt til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke om coronasituationen.

Klokken 13.00

Statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i hasteforespørgsel om udskudt udspil af sundhedsreform.

Klokken 15.00

Folketingets epidemiudvalg mødes for at tage stilling til coronarestriktionerne, der står til at udløbe i weekenden.

 

Det var alt for nu. Hav en dejlig dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)









0:000:00