Dagens overblik: Partier vil presse tobakspriser op, og Dan Jørgensen får kendt taleskriver

NYHEDSOVERBLIK: En rost forfatter skal skrive taler for Dan Jørgensen, støttepartier vil presse regeringen til at sætte cigaretpriser op, og EU's nye kommissionsformand står over for store udfordringer. Og så drager kandidaterne til V-ledelsen i dag på turné. Få morgenoverblikket.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til overblikket over onsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Mette Frederiksens regering kan godt regne med at blive presset på spørgsmålet om, hvad en pakke cigaretter skal koste. Det siger støttepartierne Radikale, SF og Enhedslisten op til forhandlingerne om næste års finanslov.

Regeringen forventes at præsentere sit udspil til finansloven i denne måned. Men allerede tirsdag kom det frem, hvad der ser ud til at blive nogle af regeringens hovedprioriteter. Det fremgik nemlig af et udkast - et internt notat - som Altinget har set.

Her ser det ud til, at regeringen vil lægge op til at sætte prisen på tobak op med omkring 10 kroner per pakke, og det er langtfra nok, siger de øvrige røde partier til Altinget.

"For os drejer det sig ikke om penge, men om at få knækket kurven, så færre unge begynder at ryge. Og det kræver, at man kommer op på minimum 60 kroner for en pakke," siger forebyggelsesordfører Nils Sjøberg (R).

I Venstre er sundhedsordfører Sophie Løhde endda klar til at søge et alternativt flertal for langt højere tobakspriser, hvis S ikke vil rokke sig.

Læs også: Notat: Sådan lægger regeringen op til at fordele 10 milliarder på finansloven

Forfatter bliver taleskriver for regeringen
Han er egentlig skønlitterær forfatter – og en succesfuld og anmelderrost én af slagsen – men nu sætter han sit forfatterskab på pause for at hjælpe regeringen.

Kaspar Colling Nielsen skal nemlig være taleskriver og embedsmand for klimaminister Dan Jørgensen (S). Det skriver Politiken.

"Jeg tror, det er gået op for alle, at der skal ske noget på dette område. Og jeg vil gerne bidrage en lille bitte smule til det, hvis jeg kan," siger forfatteren til avisen.

Læs mere her.

Her er Ursula von der Leyens udfordringer
Tirsdag var en stor dag i europæisk politik, for her præsenterede kommissionsformanden sit bud på EU's nye "regering".

Ursula von der Leyen præsenterede alle sine nye kommissærer og deres områder, og herhjemme var der selvfølgelig stort fokus på Margrethe Vestager. Hun er indstillet til en magtfuld post som en af de ledende næstformænd med særligt ansvar for det digitale, og oven i det står hun til at beholde sin nuværende post som EU’s konkurrencekommissær. Alle kommissærer skal dog godkendes af Europa-Parlamentet, før de kan indtage deres poster.

Der bliver i den grad også noget at se til for formand von der Leyen. Altinget giver dig i dag en analyse af hendes største udfordringer.

Hun har på forhånd sigtet højt med ambitioner om blandt andet balance i køn, geografi og politik. Hun vil have, at hendes kommissærer er "tæt på borgerne". Og så skal hun bokse med store politiske opgaver om klima, immigration, demokrati og økonomisk reform.

Kan hun leve op til forventningerne?

Bliv meget klogere her:

Læs også

Venstre-kandidater tager på turné
Vi skal selvfølgelig også runde Venstre, hvor der nu er lagt op til kampvalg om posten som næstformand.

Den eneste kandidat til formandsposten Jakob Ellemann-Jensen havde på forhånd talt varmt om Inger Støjberg som ny næstformand. Men han bakker også op om den nye kandidat Ellen Trane Nørby, sagde han før Venstres gruppemøde tirsdag.

"Jeg er sikker på, at hun vil kunne blive en aldeles glimrende og fremragende næstformand, og så er det en luksus at være i et parti, hvor vi kan stille flere superkvalificerede kandidater," lød det fra Ellemann ifølge blandt andre Jyllands-Posten.

Den populære Venstre-mand Søren Gade bakker Inger Støjberg op.

Ellen Trane kan ikke gøre Ellemann til statsminister, men det kan Støjberg, lyder hans vurdering ifølge blandt andre Politiken. Ellen Trane bliver til gengæld bakket op af blandt andre Jan E. Jørgensen (V).

Det sker i dag

  • Klokken 9: Højesteret behandler sag om slag mod Papes forlovede
    Højesteret skal i dag behandle en sag, hvor en slovakisk advokat og ishockeyfan 17. maj 2018 slog Josue Medina Vasquez - kæreste med den daværende justitsminister Søren Pape Poulsen - i ansigtet under en disput i København.
  • Klokken 19: Kandidater til Venstres partitop møder baglandet
    Formands- og næstformandskandidaterne i Venstre besøger frem mod det ekstraordinære landsmøde 21. september de forskellige regioner for at møde medlemmerne. Første møde er i dag i Region Sjælland.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)









0:000:00