Dagens overblik: Partilederne indkaldt til møde om vacciner

NYHEDSOVERBLIK: Statsminister Mette Frederiksen har indkaldt Folketingets partiledere til virtuelt møde om vacciner. Partier er uenige om, hvad Støjberg skal anklages for. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en onsdag, hvor amerikanerne løber med størstedelen af opmærksomheden i det danske mediebillede. Der er skiftedag i Det Hvide Hus, hvor Joe Biden overtager præsidentposten fra Donald Trump.

Det markerer Altinget også i løbet af dagen med blandt andet et ekstra nyhedsbrev i eftermiddag. Men inden da får du her et overblik over, hvad der er af nyheder i dansk politik.

Partiledere indkaldt til møde om coronavacciner
Statsminister Mette Frederiksen har indkaldt Folketingets partiledere til et virtuelt møde om status på coronavacciner, som vil finde sted onsdag eftermiddag. Det skriver Berlingske.

Mødet er indkaldt efter nyheden om, at danskerne kan forvente færre vaccinedoser fra Pfizer i den kommende tid end oprindeligt forventet.

Mette Frederiksen vil samtidig lægge et pres på EU for at få taget en ny vaccine fra Oxford/AstraZeneca hurtigere i brug, skriver Berlingske. I et brev, som statsministeren har sendt tirsdag til EU, opfordrer hun til, at det allerede nu bliver muligt at distribuere og fordele vaccinen. Det skal sikre, at den er klar til at blive taget i brug når, den bliver godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur. 

Uenighed om Støjbergs anklageskrift
Et flertal af Folketingets partier er enige om, at der skal rejses en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Men partierne kan ikke blive enige om det endelige anklageskrift.

Partiernes mødtes tirsdag for at drøfte indholdet af anklagen, men det lykkes ikke at nå til enighed. Derfor samles partierne igen onsdag til et møde i det særlige underudvalg, der er nedsat til at behandle sagen. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Et af de emner, som er blevet diskuteret før og efter mødet, er, hvorvidt Støjberg skal have en selvstændig tiltale for at have talt usandt overfor Folketinget. Det er et ønske fra Enhedslisten og Liberal Alliance.

Læs også

Partier vil undersøge dødsfald på plejehjem
Et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Konservative kræver en uvildig undersøgelse af coronaindsatsen på landets plejehjem. Det skriver Berlingske.

Kravet kommer i kølvandet på, at der i løbet af halvanden måned er mere end 400 plejehjemsbeboere, som er døde med coronavirus. Partier vil have afklaret, hvordan det kan gå til, at coronasmitte er blevet udbredt på plejehjemmene trods særlig opmærksomhed på behovet for beskyttelse.

Ny aftale skal løse sponsoratudfordringer
Regeringen og dens støttepartier har indgået en aftale med Venstre og Dansk Folkeparti om at justere kviklånsloven. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Justeringen gælder sponsorater af sportsklubber og foreninger, som vil blive undtaget fra markedsføringsforbuddet. Det betyder, at de fremadrettet kan blive sponsoreret af banker og låneinstitutter, selvom de også bliver sponsoreret af – og dermed reklamerer for – spiludbydere.

Kviklånsloven har været kritiseret af både partier og sportsforeninger, da flere banker har været nødsaget til at stoppe deres sponsorataftaler med klubber. Det har blandt andet ramt det danske herre- og kvindelandshold, hvor Arbejdernes Landsbanks sponsorataftale har været suspenderet, da landsholdet også er sponsoreret af Danske Spil.

Dagens interview og nye nichemedie
På falderebet får du en historie fra Altinget, der i dag bringer et interview med Falcks topchef Jakob Riis. Heri ser han tilbage på, hvordan coronakrisen har styrket samarbejdet mellem det offentlige og den private sektor.

Sundhedsmyndighederne gik i løbet af en måneds tid fra at advare mod Falcks private lyntest til at lave et samarbejde, og det har uden tvivl bragt det private og offentlige tættere sammen, siger Falck-topchefen.

Du kan læse et uddrag af interviewet her, eller du kan klikke ind på Altingets nye nichemedie Altinget Erhverv. Interviewet er nemlig en del af lanceringen af Altingets 25. nichemedie. Du kan få et uforpligtende prøveabonnement her og læse det fulde interview samt alt det andet indhold, der allerede er at finde på Altinget Erhverv.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Altinget åbner sit nyeste nichemedie Altinget Erhverv. Det sker ved et digitalt arrangement, som bliver transmitteret live fra Altingets gård i indre København og med deltagelse af Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, og direktøren for DI Digital, Rikke Houberg Zeberg. Du kan følge lanceringen direkte her.
  • Klokken 14.00: Udenrigsminister skal Jeppe Kofod (S) i åbent samråd i Europaudvalget, hvor han skal svare på spørgsmål om de såkaldte forhandlingsoplæg, som regeringen skal fremlægge og have godkendt inden ministerrådsmøder i EU. Udvalget har kritiseret, at det ikke rettidigt har fået forelagt oplæggene.
  • Klokken 15.00: Selvom et flertal er blevet enige om, at der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg (V), er der uenighed om anklageskriftet. Partiernes medlemmer af det særlige udvalg, som drøfter sagen mødes igen i dag.
  • Klokken 16.15: Statsminister Mette Frederiksen har indkaldt Folketingets partiledere til virtuelt møde om coronavacciner.
  • Klokken 18.00: Joe Biden indsættes som ny præsident i USA. Det sker ved en ceremoni i Washington D.C. klokken 12 lokal tid.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00