Dagens overblik: PET og ministerium får kritik af Tibetkommissionen

Både PET og Udenrigsministeriet får ifølge flere medier kritik af Tibetkommissionen. Få overblikket over dagens politiske nyheder her.

Arkivfoto. Tibetkommissionen afleverer mandag sin beretning, og ifølge flere medier får både PET og Udenrigsministeriet kritik.
Arkivfoto. Tibetkommissionen afleverer mandag sin beretning, og ifølge flere medier får både PET og Udenrigsministeriet kritik.Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til mandagens nyhedsoverblik.

Vi starter hos Tibetkommissionen, som mandag overdrager sin beretning til justitsminister Nick Hækkerup.

Politiken har fået fingrene i beretningens konklusion, og her fremgår det, at både Udenrigsministeriet og PET får kritik. Ifølge Tibetkommissionen har Københavns Politi i årevis været under pres for at fjerne eller skjule lovlige demonstrationer, når der har været officielle kinesiske besøg i Danmark.

Også DR erfarer, at der altså er lagt op til en anden konklusion, end den Tibetkommissionen i første omgang kom frem til tilbage i 2017. Efter den første omgang af afhøringer blev der nemlig kun udtalt kritik af to mellemledere i Københavns Politi. 

Tidligere i marts erfarede også Ekstra Bladet, at PET og Udenrigsministeriet stod til at få kritik af Tibetkommissionen.

Kommissionen afleverer sin beretning til justitsminister Nick Hækkerup i dag mandag. 

Ukraine vil have FN-beskyttelse af Tjernobyl

Den ukrainske regering beder nu FN om en mission ind i landet, der kan afmilitarisere området omkring det russiske besatte Tjernobyl.

Det skriver den ukrainske minister for genintegration af besatte områder, Iryna Veresjtsjuk, ifølge det ukrainske medie Ukrajinska Pravda

"Med nuklear sikkerhed in mente udgør de russiske soldaters uansvarlige og uprofessionelle opførsel en trussel over for ikke bare ukrainere, men også flere hundrede millioner europæere,"lyder det fra Iryna Veresjtsjuk.

Søndag åbnede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, for at tale om et kompromis om den omstridte region Donbass. Det skete ifølge nyhedsbureauet Reuters i et interview med russiske journalister. 

 

Anmeldelse af Borgen: Jeg fik kaffen galt i halsen

Næstsidste afsnit af Borgen blev sendt søndag aften, og på Altinget anmelder tidligere departementschef Agnete Gersing afsnittet. Det bliver til fire ud af seks A’er, og hun skriver blandt andet, at serien efterlader et skævt indtryk af embedsværket:

”Da den unge ministersekretær Oliver får moralske kvaler over de beskidte sider af den politiske metier og letter sit hjerte hos departementschefen, får han at vide, at han som embedsmand skal være loyal overfor både ministeren og ministeriet. Hvis det er umuligt, kommer ministeriet dog i første række. Her fik jeg kaffen galt i halsen. Embedsmænd arbejder for deres minister, og de er og skal være et hundrede procent loyale overfor ministeren. Punktum,” skriver Agnete Gersing.

Læs hele anmeldelsen her, og når du er færdig med den, kan du passende lytte til denne uges afsnit af podcasten Bidt af Borgen, som sammen med tidligere topembedsmand Bo Smith dissekerer ugens af afsnit. 

3 hurtige fra weekenden

Kør langsommere: Regeringens støttepartier Radikale, Enhedslisten og SF foreslår at sænke fartgrænsen på de danske motorveje fra 130 til kilometer i timen. Det skriver tv2.dk. Forslaget kommer på baggrund af den truende energikrise på grund af den russiske invasion af Ukraine, og hastighedsbegrænsningen skal være med til at spare olie.

Hvor skal ukrainske flygtninge bo? Regeringen arbejder nu på at gøre brug af udsatte boligområder til at huse ukrainere. Det siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til Ritzau. Torsdag lød meldingen fra samme minister ellers, at det som udgangspunkt ikke var muligt at indkvartere ukrainere i udsatte boligområder, som er omfattet af loven om parallelsamfund. Læs mere her

Ideologien siver ud af sundhedspolitikken: Venstre og Socialdemokratiet går på hugst i hinandens sundhedsudspil i et forsøg på at overbyde hinanden på vælgernes yndlingsdagsorden. Regeringen har med sit reformudspil dog skabt en kant på forebyggelse, skriver Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, i denne analyse.

Det sker i dag

  • Tibetkommissionen overdrager sin beretning til justitsminister Nick Hækkerup (S), ligesom den også bliver sendt til Folketinget. Beretningen offentliggøres kl 10
  • SF arrangerer debat i Altingets gård mellem Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, og SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge. Det er kl 16.30, det er gratis, og du kan tilmelde dig lige her. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00