Dagens overblik: Pind risikerer juridiske problemer på grund af afsnit i sin bog

NYHEDSOVERBLIK: Tidligere minister Søren Pind gør i sin erindringsbog præcis det samme, som førte til dom over en tidligere PET-chef, siger eksperter. Pilen peger på Støjberg ved Venstre-valget. Og regeringen vil hæve cigaretprisen med ti kroner. Få de politiske nyheder helt kort.

Velkommen til den korte gennemgang af nyhederne i dansk politik torsdag morgen.

Politiken har haft fat i Søren Pinds erindringsbog ’Frie ord’. Og her kan en bestemt passage vise sig at blive problematisk for den tidligere justitsminister og Venstre-politiker.

Pind refererer og citerer nemlig direkte fra et møde, hvor indholdet var af en karakter, så det muligvis kan betegnes som et brud på tavshedspligten at fortælle om det.  

Søren Pind mødtes med daværende chef for FBI i USA i 2015, hvor de talte om Politiets Efterretningstjenestes (PET) samarbejde med FBI om efterforskning af syrienskrigere. I bogen refererer Pind fra mødet og fortæller dermed direkte om PET’s samarbejdspartnere og arbejdsmetoder, mener flere eksperter. Og det var netop den type oplysninger, der i januar førte til dom i byretten over tidligere PET-chef Jakob Scharf for brud på tavshedspligten.

”Pind går ovenikøbet længere end til blot at omtale nogle møder, idet han også redegør for indholdet af drøftelserne, herunder at det var op til amerikanerne, om man ville give grønt lys for anvendelse af oplysninger, som USA havde bidraget med,” siger eksempelvis professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

Han tilføjer, at hvis dommen over Scharf bliver stadfæstet, ”kan Pind få et problem”.

Regeringen vil hæve prisen på cigaretter
Nu er det officielt: Prisen på en pakke cigaretter skal ikke stige til mere end 50 kroner, hvis det står til regeringen.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag til Avisen Danmark

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at regeringen fremlægger en handleplan med en stribe initiativer, der især skal forebygge rygning blandt børn og unge.

Altinget kunne allerede i sidste uge fortælle om regeringens planer, som mødte skarp kritik hos store sundhedsaktører som Lægeforeningen og Kræftens bekæmpelse.

"Det er helt, helt utilfredsstillende," sagde direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, mens Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, betegnede en prisstigning til 50 kroner som "en ekstremt kynisk, provenuorienteret tilgang".

Læs sundhedsministerens svar her.

Og lyt til dagens podcast fra Altinget, som netop handler om, hvorfor det har mødt kritik, at regeringen kun vil sætte prisen op med ti kroner.

Dagens podcast: Hvis cigaretterne stiger med ti kroner, gavner det kun statskassen

Sass spurgte Mette F til råds før jobskifte
En af de helt store nyheder i dansk politik kom tirsdag, da kapitalfondenes brancheforening DVCA meddelte, at de havde fået Henrik Sass Larsen som ny administrerende direktør. Det betyder, at den tidligere erhvervsminister og socialdemokratiske gruppeformand forlader Folketinget efter tyve år.

Det vakte umiddelbart kritik fra flere sider, at Sass Larsen kan gå direkte fra et parti, som har kritiseret kapitalfondenes magt, til at stå i spidsen for dem.

Og både Sass Larsen, DVCA og statsministeren har da tilsyneladende også tænkt sagen godt igennem før den endelige beslutning.

Berlingske skriver i dag, at både de magtfulde kapitalfonde, der betaler for DVCA, skulle nikke ja til ”en mand, der er medlem af samme parti som den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som om nogen har stået bag kritikken af fondene”. Og på den anden side skulle Sass Larsen selv have vendt sin beslutning med statsminister Mette Frederiksen, fortæller kilder til Berlingske.

Her er Henrik Sass Larsens afløser
Sass Larsens afgang fra Folketinget betyder plads til et nyt folketingsmedlem. Hun er "fuldstændig blæst bagover", fortæller hun til TV 2 Øst.

Hende kan du møde her.

Altinget har samlet en række nedslag i Henrik Sass Larsens politiske karriere fra DSU-formand til Suzuki-Torben og minister. Dyk ned i dem her:

Pilen peger på Støjberg
I weekenden skal Venstres delegerede vælge ny formand og næstformand. Da der kun er én kandidat til formandsposten – Jakob Ellemann-Jensen – er der mest spænding om næstformandsposten. Og nu viser en rundspørge foretaget af Ritzau, at Inger Støjberg ser ud til at stå stærkest før valget.

1.149 medlemmer af Venstres bagland er blevet spurgt, og 234 af dem har svaret. Ud af de 234 foretrækker 135 Støjberg, mens 46 hellere ser Ellen Trane Nørby som ny næstformand. 34 svarer "ved ikke". 

 

"Støjberg tegner Venstre bedre og har større opbakning i hele befolkningen end Ellen Trane Nørby. Hun vil kunne være med til at kunne løfte Venstre tilbage til regeringskontorerne," siger kredsbestyrelsesformand i Fredericia Kurt Kingod (V) til Ritzau.

Det sker i dag

  • Klokken 11: Folketingets tværpolitiske netværk for verdensmål mødes
  • Klokken 19: Kandidater til partitoppen i Venstre besøger Region Syddanmark.

Forrige artikel Magnus Heunicke: En pakke cigaretter skal koste 50 kroner Magnus Heunicke: En pakke cigaretter skal koste 50 kroner Næste artikel Lille sundhedseffekt og maksimal indtjening: Derfor raser eksperter over udsigt til ny tobakspris Lille sundhedseffekt og maksimal indtjening: Derfor raser eksperter over udsigt til ny tobakspris
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.