Dagens overblik: Politiet skal til bunds i sagen om svindel i Forsvaret

OVERBLIK: En medarbejder har svindlet for et beløb på omkring én million kroner i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det fortalte forsvarsminister Trine Bramsen onsdag. Politiet skal nu til bunds i sagen. Få overblikket her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen og velkommen.

Vi begynder dagens politiske overblik med sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Onsdag eftermiddag afholdt forsvarsminister Trine Bramsen (S) en briefing med nyt i sagen. Her præsenterede ministeren pressen og Folketingets partier for resultaterne af den undersøgelse, som et rejsehold fra Forsvarsministeriet har foretaget af ministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring, siden sagen begyndte at rulle i december sidste år.

Rejseholdet er kommet frem til, at der i ét tilfælde i 2018 har fundet svindel sted. I den sag er en medarbejder fra Ejendomsstyrelsen nu politianmeldt for at lade en leverandør overfakturere i forbindelse med vedligeholdelsesarbejde på en række kystredningsstationer. Svindlen ser ud til at beløbe sig til omkring én million kroner. Rejseholdet har undersøgt forhold, der går et år tilbage. Det er nu politiets opgave at afdække sagens fulde omfang. Det skriver Altinget.

Reorganisering fjernede kontrol
Forsvarsministeren kunne ligeledes fortælle, at en reorganisering af Forsvaret i 2014 fjernede en række kontrolmekanismer, som har gjort svindel i Forsvarets styrelser mulig. De manglende kontrolmekanismer er dog ikke blevet misbrugt til svindel i perioden. Alligevel vil forsvarsministeren nu rette op på manglerne i Forsvarets styrelser. 

Læs hele historien på Altinget Forsvar, og lyt til Altinget Ajours seneste podcast om sagen, hvor redaktør Andreas Krog giver dig overblikket.

Lovforslag får røde lamper til at blinke
Politiet skal kunne gå ind i dømte fremmedkrigeres hjem i op til ti år uden retskendelse. Det lægger regeringen op til i et lovforslag, der møder kritik fra dommere og advokater. Det skriver Politiken.

"Det er en glidende overgang, at politiet som en del af en kontrol nu ifølge lovforslaget må åbne skuffer og gemmer, må kigge i computere og i lommer og må komme, når det skal være, for at se, om en person har kontakt til nogen," siger formanden for Dommerforeningen, landsdommer Mikael Sjöberg til Politiken. 

Forslaget er en del af udspillet 'Vi passer på Danmark', der med otte initiativer skal bekæmpe jihadister og fremmedkrigere. Da regeringen præsenterede udspillet i januar i år mødte det kritik fra både støttepartier og eksperter.

Regeringen vil ændre voldtægtslov
Der skal indføres en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse i straffeloven, der slår fast, at sex skal være frivilligt for begge parter. Hvis det ikke er tilfældet, er der tale om voldtægt. Det lægger regeringen op til i et lovudkast, der lige nu er i høring hos en række eksperter og organisationer. Det skriver Altinget.

Udmeldingen kommer, efter at Straffelovrådet onsdag var klar med sin anbefaling på baggrund af en gennemgang af 667 voldtægtsdomme. Rådet anbefaler, at der er behov for en ændring af voldtægtsloven, så der ikke kan herske tvivl om, hvorvidt sex har været frivilligt mellem de involverede parter. 

"Jeg er meget glad for i dag at have modtaget Straffelovrådets betænkning om en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse. For det er på tide, at vi får en ny voldtægtslovgivning i Danmark, der slår fast, at sex skal være frivilligt," udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S).

I regeringens såkaldte forståelsespapir står der, at regeringen skal tage initiativ til en "samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse". 

Straffelovrådets anbefaling og regeringens lovudkast møder dog kritik fra regeringens støttepartier. De frygter, at regeringens forslag baseret på frivillighed er for vagt. Det skriver Berlingske.

"Jeg savner umiddelbart en sikring af, at der i det her frivillighedsbegreb er et aktivt samtykke," siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, til avisen.

Justitsminister Nick Hækkerup forventer, at lovforslaget er klar i april.

Regeringen går længere end VLAK
Regeringens udligningsudspil fjerner op mod én milliard kroner mere fra hovedstadsområdet, end VLAK-regeringen lagde op til i 2018. Dermed går Socialdemokratiet flere skridt længere i den retning, Venstre ønskede som regeringsparti. Det skriver Altingets kommunalredaktør, Kim Rosenkilde, i en analyse af regeringens udspil til en udligningsreform. 

Altinget har sammenlignet den tidligere VLAK-regerings modeller fra 2018 for en revision af den kommunale udligningsordning og den nuværende S-regerings nylige udspil. Læs hele analysen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00