Dagens overblik: Politikere boykotter åbningsgudstjeneste

NYHEDSOVERBLIK: Flere politikere bliver væk fra Folketingets åbningsgudstjeneste efter kritik af den præst, der står for gudstjenesten. Topchefer kritiserer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Få overblik over dagens politiske nyheder.

Kristian Jensen (V) og Pia Olsen Dyhr (SF) ude foran Christiansborg Slotskirke inden åbningsgudstjenesten i 2015. I år bliver gudstjenesten uden deltagelse af Pia Olsen Dyhr og hendes partifæller i Folketinget.
Kristian Jensen (V) og Pia Olsen Dyhr (SF) ude foran Christiansborg Slotskirke inden åbningsgudstjenesten i 2015. I år bliver gudstjenesten uden deltagelse af Pia Olsen Dyhr og hendes partifæller i Folketinget.Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en festdag i dansk politik.

I dag slår Folketinget dørene op til en ny politisk sæson, der bliver den sidste inden det kommende folketingsvalg.

Allerede inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indtaget talerstolen for at afholde sin årlige åbningstale, er der sket splittelse blandt politikerne.

Indtil flere af folketingsmedlemmerne har nemlig tænkt sig at boykotte åbningsdagens gudstjeneste.

Det skriver DR.

Det sker som kritik af, at kirkeminister Mette Bock (LA) har valgt, at valgmenighedspræsten Morten Kvist skal prædike. Han har i flere år været aktiv i samfundsdebatten, hvor han blandt andet har udtalt sig kritisk om homoseksuelle.

Det er blandt andet alle SF's syv folketingsmedlemmer samt tre socialdemokrater, heriblandt næstformanden Mogens Jensen, der ikke vil være at finde på kirkebænken tirsdag.

"Vi er alle sammen enige om, at vi ikke kan deltage, når der er en valgmenighedspræst, der har sådan et syn på homoseksualitet," siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til DR.

Læs også

Topcheferne langer ud efter Løkke
På dagen for sin sidste åbningstale inden et folketingsvalg får statsminister Lars Løkke Rasmussen kritik med på vejen fra en lang række af landets topchefer.

Det skriver Børsen på baggrund af en ny undersøgelse, som Greens Analyseinstitut har foretaget blandt 421 topchefer.

Topcheferne er ikke imponeret over de resultater, som statsministeren og regeringen har leveret i løbet af denne valgperiode. Seks ud af ti påpeger, at han ikke har gjort nok for at sænke skatterne, der pålægges erhvervslivet.

Derudover mener 44 procent, at statsministeren ikke har gjort nok for at forbedre vilkårene for erhvervslivet, mens 36 procent er tilfredse med indsatsen.

"Jeg må blankt erkende, at jeg ikke synes, der er den helt store forskel på, om det er den ene eller den anden, der er statsminister. Jeg synes, de ligner hinanden alle sammen, for de ligger hele tiden under for, hvad der kan samles af flertal i Folketinget," siger Flemming Werner Jensen, ejer og direktør i vognmandsforretningen Sax-Trans A/S i Sakskøbing på Lolland, til Børsen.

Trods kritik: S stemmer for regeringens grønne politik
Socialdemokratiet holder sig normalt ikke tilbage, når den skal kritisere VLAK-regeringens grønne politik. En sort regering i grøn forklædning.

Men når politikken rammer folketingssalen, og hvert enkelt medlem skal trykke 'ja' eller 'nej' til lov- og beslutningsforslag på de grønne områder – ja, så er enigheden stor mellem Socialdemokratiet og regeringen.

Det skriver Altinget, der har en fået en ny opgørelse af stemmeadfærd siden blå bloks magtovertagelse 2015.

Her fremgår det, at Socialdemokratiet i mere end otte af ti tilfælde stemmer sammen med Venstre i miljø- og naturpolitiske afstemninger, mens man på energi-, forsyning- og klimaområdet stemmer ens i 91 procent af tilfældene.

Læs hele artiklen her.

Eva Kjer vil nedlægge ekspertråd
Hvis det står til minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) bør de ekspertråd, der i dag rådgiver folketingsmedlemmerne, nedlægges.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det drejer sig om Det Etiske Råd, Det Økonomiske Råd og Klimarådet, som Eva Kjer Hansen mener laver "skattefinansieret lobbyisme". En nedlæggelse af rådene vil ifølge ministeren give en besparelse på omkring 45 millioner kroner, der i stedet skal gå til, at folketingsmedlemmerne kan få flere ansatte.

"Vi bruger mange penge på de råd, som selv udvider deres mandat til at udtale sig om alt mellem himmel og jord. Vi burde hellere bruge de ressourcer på at lade Folketinget arbejde med de politiske forslag," siger Eva Kjer Hansen til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Folketingets åbningsdag starter med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke.
  • Klokken 11.00: Foreningen Humanistisk Samfund står bag en alternativ åbning af Folketinget, som ikke indeholder en gudstjeneste, som den traditionelle åbning foreskriver. Det foregår i Hofteateret på Christiansborg, og en række folketingsmedlemmer fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF deltager.
  • Klokken 11.40: De kongelige ankommer til Christiansborg for at overvære det første møde og modtages af Folketingets Præsidium.
  • Klokken 12.00: Som Folketingets længstsiddende medlem åbner Bertel Haarder (V) folketingsårets første møde. Herefter skal Pia Kjærsgaard formelt genvælges som Folketingets formand, ligesom Folketinget skal vælge fire næstformænd fra Folketingets største folketingsgrupper (Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance).
  • Klokken 12.00: Når Præsidiet er valgt, er det tid til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) traditionsrige åbningstale.
  • Klokken 14.00: Flere ministre er i dag blevet kaldt i samråd om stigende social ulighed i sundheden blandt danskerne. Der er tale om sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), undervisningsminister Merete Riisager (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
  • Klokken 16.00: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i samråd om antallet af medicinske sengepladser.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00