Dagens overblik: Politikerne vil kunne tvinge bryllupsgæster eller firmaansatte i isolation med ny lov

NYHEDSOVERBLIK: Ny lov vil give politikerne stor magt under epidemier. Statsministeren er stadig bekymret over smittetal. Og økonomer er ikke bekymrede over Danmarks gæld efter coronakrisen. Få de vigtigste politiske nyheder mandag morgen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen, det er mandag, og her får du et hurtigt overblik over nyhederne i dansk politik i dag.

Vi begynder med en sag om, hvor stor politikernes magt skal være under coronaepidemien eller en anden epidemi i fremtiden.

For i morgen behandler Folketinget et forslag til en ny lov, som blandt andet vil gøre det muligt at pålægge hele grupper eller forsamlinger af borgere at lade sig teste eller isolere, hvis de har opholdt sig et sted eller været til et arrangement, hvor der er konstateret smitte.

Det kan for eksempel være koncerter, bryllupper, sportsarrangementer, skoler og virksomheder, hvor der er konstateret smitte. 

"Der er foruroligende stille om denne lov, som generelt indeholder ret indgribende tiltag, og som nu også vil gøre det muligt at pålægge potentielt tusindvis af mennesker at isolere sig. Det er en rimelig hardcore bestemmelse," siger juraprofessor ved Københavns Universitet, Kristian Lauta til Jyllands-Posten.

En overtrædelse af kravet vi kunne straffes med bøde. I dag kan påbud om test eller isolation alene gælde for enkeltpersoner.

Flytter magt fra eksperter til politikere
Her på Altinget har vi selvfølgelig fulgt tilblivelsen af den nye epidemilov tæt.

Forleden kunne vi for eksempel fortælle, at den nye udgave af loven vil flytte magt fra sundhedsfaglige eksperter til politikere:

Læs også

Den nye epidemilov skal efter planen træde i kraft den 1. marts.

Økonomer: Coronagæld er ikke noget problem
I et interview forrige weekend sagde Mette Frederiksen noget, som affødte debat hele sidste uge. På et spørgsmål om, hvordan vi skal betale for coronagælden, svarede hun, at det er en gammeldags måde at se det på.

Og statsministeren har ret så langt, at gælden efter coronakrisen ikke udgør noget problem og heller ikke behøver blive betalt tilbage foreløbig. Det siger en række topøkonomer til Børsen.

Så længe vi overholder budgetloven og de andre finanspolitiske regler, kan vi håndtere coronaregningen ved at betale af på gælden i gode år, siger blandt andre tidligere overvismand Michael Svarer.

“Jeg er slet ikke nervøs for det gældsniveau, vi har. Det kan sagtens være meget højere, uden at det vil være problematisk,” siger han.

Regeringen vil kræve isolation efter rejser
Og tilbage til corona og politikernes tiltag. For nu vil regeringen give bøde eller anden straf, hvis personer ikke går i ti dages selvisolation efter rejser til udlandet.

Det skal være med til at holde mere smitsomme varianter af coronavirus ude af Danmark, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til DR.

"Hvis folk kommer hjem med den sydafrikanske mutation og spreder den i Danmark, kan det potentielt være rigtig farligt. Hvis man kommer hjem og lader sig isolere, kan vi være sikre på, at man ikke breder smittekæder ud i Danmark," siger Hækkerup, der vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger i denne uge.

Frederiksen: For tidligt at tale om genåbning
Smittetallene falder nu markant i Danmark.

Men det er stadig alt for tidligt at begynde at snakke om at åbne samfundet, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et facebookopslag søndag aften:

 

Det er søndag aften. Jeg nærstuderer tal og opdateringer om covid-19 fra Danmark og resten af verden. Er opmuntret af,...

Slået op af Mette FrederiksenSøndag den 17. januar 2021

 

Det sker i dag

  • Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over, hvor mange personer der smittet med coronavirus i Danmark, hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00