Dagens overblik: Radikale fremlægger 2030-plan, som skal lægge pres på Frederiksen – og række hånden ud til Ellemann og Pape

I ny 2030-plan foreslår Radikale skattelettelser i top og bund og afskaffelse af efterlønnen. Mette Frederiksen skal tale om forsvar med nordiske kollegaer. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Sofie Carsten Nielsen har fremlagt Radikales nye 2030-plan.
Sofie Carsten Nielsen har fremlagt Radikales nye 2030-plan.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik. I dag lægger vi ud med at se nærmere på en ny 2030-plan, som både rummer en afskaffelse af efterlønnen og skattelettelser.

Bag planen står Radikale, og vi finder den i dagens udgave af Berlingske, hvor partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, præsenterer indholdet af den.

Ifølge den radikale leder er hensigten med planen både at lægge pres på regeringen og opfordre Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Konservatives formand Søren Pape Poulsen til at genoverveje muligheden for en regering hen over midten.

”Det her er vores forsøg på at blive konkrete, så det ikke bare handler om bogstavleg og mærkeligt råberi. Mit budskab til Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen er: Se nu lige på den her politik – hvad sådan et regeringsprojekt kunne indeholde,” siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Budskabet består af en reformplan, hvor Radikale både vil lette skatten i bunden og toppen med fem milliarder, gradvis afskaffe efterlønnen frem mod 2030 og skære i boligejeres rentefradrag. Men partiet foreslår også at afsætte flere penge til den grønne omstilling, bedre normeringer i den offentlige sektor samt investeringer i uddannelse.

Læs mere hos Berlingske.

Nyt forslag kan gøre det nemmere at afvise aktindsigt

Regeringen har varslet, at den vil lempe offentlighedsloven. Men det nye lovforslag vil derimod gøre det lettere for myndigheder at afvise aktindsigter. Det skriver Altinget Kommunal.

Lovforslaget vil give myndigheder mulighed for at afvise anmodninger om aktindsigt med henvisning til, at dokumenter med oplysninger om blandt andet navne kan bruges til at chikanere ansatte.

Det får flere juridiske eksperter til advare mod, at det nye lovforslag kan føre til mere lukkethed.

”Det er helt oplagt, at det må være et spørgsmål, om man går for vidt her, og at man i virkeligheden får givet nogle håndtag til kommuner og andre myndigheder, som kan synes, at aktindsigt er lidt besværligt, og så kan de bruge den her regel, om at der nok er tale om en chikanøs borger til at afvise mere, end godt er,” siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, til Altinget Kommunal.

Frederiksen skal tale forsvar med nordiske kollegaer

Forsvar er på dagsordenen, når statsminister Mette Frederiksen (S) på mandag drager til Oslo for at mødes med sine nordiske kollegaer. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Sammen med regeringslederne fra Norge, Sverige, Finland og Island skal Frederiksen tale om både forsvar og grøn omstilling. Efter det nordiske topmøde er afsluttet, får de fire nordiske ledere selskab af den tyske kansler Olaf Scholz til et nyt møde.

Der blev allerede taget hul på samtalen om forsvar, da forsvarsminister Morten Bødskov (S) i mandags var i Malmø for at tale med sin svenske og norske kollega. Efter mødet var budskabet, at de nordiske lande vil styrke sit forsvarssamarbejde i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

USA godkender optagelse af Sverige og Finland i Nato

To af de nordiske kollegaer er kommet et skridt tættere på at blive optaget i forsvarsalliancen Nato.

Sverige og Finlands anmodning om optagelse i Nato blev tirsdag formelt godkendt af USA, efter præsident Joe Biden underskrev et dokument med USA’s støtte.

Det skriver Ritzau ifølge DR Nyheder

Med den formelle godkendelse fra USA har 23 ud af 30 Nato-lande sagt god for at få de to lande med i klubben.

Det sker i dag

  • Klokken 12.00: Dansk Folkeparti holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.
  • Klokken 14.00: Radikale holder pressemøde i forbindelse med sit sommergruppemøde.
  • Klokken 17.30: Forsvarsminister Morten Bødskov holder pressemøde med sin britiske og ukrainske kollega på Kastellet. Pressemødet handler om støtte til Ukraine og er en optakt til en international donationskonference, som finder sted på Christiansborg torsdag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

EU Bio Project Director, Dansk Industri
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00