Dagens overblik: Radikale kræver ny integrationspolitik, ellers vil partiet aktivt bekæmpe Mette Frederiksen

NYHEDSOVERBLIK: Centrale dele af paradigmeskiftet skal sløjfes, hvis Radikale skal lægge stemmer til, at Mette Frederiksen (S) bliver ny statsminister. Sådan lyder nyt krav fra Radikales leder, Morten Østergaard. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik.

Vi lægger i dag ud med en radikal leder, der nu trækker en streg i sandet. Det er Morten Østergaard, der har et nyt krav til Mette Frederiksen, hvis hun vil være statsminister på Radikales mandater.

Hun skal skriftligt forpligte sig til, at der skal integreres flere flygtninge i det danske samfund. Hvis hun ikke gør det, vil Radikale aktivt bekæmpe, at hun bliver statsminister.

Det siger Østergaard i et interview med Berlingske.

Konkret vil Radikale have, at Mette Frederiksen tilbageruller centrale dele af det såkaldte paradigmeskifte, som Dansk Folkeparti fik indført i forbindelse med partiets forhandlinger med regeringen om finansloven for 2019. Socialdemokratiet var ikke med i aftalen, men partiet stemte alligevel for paradigmeskiftet i folketingssalen.

"Jeg har allerede givet vælgerne den garanti, at hvis vi ikke kan få en ny retning, der er uafhængig af Dansk Folkepartis politik, så kan vi ikke støtte en regering. Skal vi kunne støtte en regering, skal vi være enige om dens politik på centrale områder, herunder hvordan vi fremmer integrationen i stedet for at sætte den i stå. Kan vi ikke det, kan vi ikke støtte en regering – og så er vi imod," siger Morten Østergaard til Berlingske og understreger, at han er klar til at erklære mistillid til Mette Frederiksen.

Læs mere her.

Forskere slår alarm: Nationale test er for fejlagtige
Landets folkeskoleelever bliver vurderet forkert, når deres læseevner skal undersøges i den nationale læsetest.

Det slår to forskere fast i en ny forskningsrapport ifølge Politiken.

Ifølge rapporten betyder sværhedsgraden af spørgsmålene i den nationale læsetest, at det giver et skævt resultat. Med andre ord virker opgaverne slet ikke til at vurdere eleverne, tilføjer forskerne, der opfordrer til et øjeblikkeligt stop med brug af testen:

"Vi bør stoppe med at bruge testene nu og her og undersøge alle nationale tests. Man kan ikke være bekendt at teste børn og sige, at der skal foregå noget vigtigt – og så give dem et forkert resultat," siger den ene forsker bag rapporten, professor Svend Kreiner fra Københavns Universitet, til Politiken.

I en mail til Politiken understreger undervisningsminister Merete Riisager (LA) nødvendigheden at have nationale test, men hun erklærer sig samtidig åben for at se på, hvordan de kan forberedes.

R står til en fordobling ved parlamentsvalget
Med under to måneder til europaparlamentsvalget står Radikale til at få 11,9 procent af stemmerne. Og det er tæt på en fordobling i forhold til valget i 2014.

Det skriver Altinget på baggrund af en ny Norstat-måling foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Hvis den opbakning holder stik, når danskerne har været i stemmeboksen, vil Radikale få to af Danmarks pladser i Europa-Parlamentet. Det har de også i dag, men det skyldes, at Jens Rohde hoppede fra Venstre til Radikale i 2015.

Læs mere her og se, hvordan de resterende 14 mandater, som Danmark skal besætte ved Europa-Parlamentet, fordeler sig mellem partierne.

Læs også

Dagens status på Brexit: Underhuset afviser atter igen alle løsninger
Endnu en sen afstemning i det britiske Underhus endte uden nogen løsning på Brexit. Med ti dage til briterne står til at skulle forlade EU, har de britiske politikere atter igen nedstemt alle alternative forslag til en udtrædelsesaftale.

Det skriver Politico Europe.

Dermed har Storbritannien fortsat ingen plan for Brexit, som kan blive præsenteret for de resterende 27 EU-medlemslande i næste uge. Den plan er afgørende, når medlemslande skal beslutte, hvorvidt de vil tillade, at briterne får forlænget sin Brexit-deadline. Hvis det ikke lykkes, ser det ud til, at Storbritannien må forlade EU 12. april uden en aftale.

I kølvandet på aftenens manglende resultat holder premierminister Theresa May i dag et såkaldt maraton-regeringsmøde, hvor regeringen samles i fem timer for at planlægge næste skridt.

Det sker i dag

  • Klokken 10.15: Pressemøde med finansminister Kristian Jensen (V) i forbindelse med konference om klimaaftalen fra Paris og de 17 verdensmål i FN Byen i København.
  • Klokken 13.00: Møde i salen med en forespørgsel om borgerforslag til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
  • Klokken 13.30: Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om Padborgudvalgets sammensætning.
  • Klokken 14.00: Sundheds- og Ældreudvalget har i dag kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd om psykiatri i sundhedsreformen.
  • Klokken 14.30: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i dag kaldt i samråd om normeringer i daginstitutioner.
  • Klokken 15.00: Sundheds- og Ældreudvalget har kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd om sundhedsmyndighedernes reaktion på klagesager, der gør opmærksom på potentielt livstruende fejl i behandlingen et sted i sundhedsvæsenet.
  • Klokken 16.45: Forhandlingerne om en forbedret seniorførtidspension fortsætter i Beskæftigelsesministeriet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00