Dagens overblik: Radikale kræver skriftlig aftale, før partiet vil pege på Mette Frederiksen

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet skal efterleve en række klare krav fra Morten Østergaard, hvis Mette Frederiksen vil have Radikales støtte. Venstre i Ringkøbing-Skjern har fundet en afløser for Esben Lunde. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Radikales Morten Østergaard skærper tonen overfor S-formand Mette Frederiksen.
Radikales Morten Østergaard skærper tonen overfor S-formand Mette Frederiksen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Opvarmningen til det kommende folketingsvalg er i fuld gang i dansk politik.

Vi starter vores morgenoverblik i Jyllands-Posten og Berlingske, hvor Radikales politiske leder, Morten Østergaard, nu skærper tonen overfor Socialdemokratiet og dets formand, Mette Frederiksen.

Radikale kræver en skriftlig garanti fra Mette Frederiksen om, at Socialdemokratiet vil ændre sin retning i forhold til udlændingepolitikken, uddannelsespolitikken og europapolitikken, således at partiet er tættere politisk på Radikale end Dansk Folkeparti.

Hvis Mette Frederiksen ikke er villig til at ændre partiets kurs, vil Radikale ikke pege på hende som statsminister.

Morten Østergaard tilføjer, at partiet også er klar til at stille et mistillidvotum til en socialdemokratisk ledet regering, hvis det skal blive nødvendigt.

"Selvfølgelig. Det er klart. Hvis ikke jeg føler, at den garanti, som jeg giver til danskerne om en ny politisk retning, er opfyldt. Så er vi i opposition til Mette Frederiksens regering, inden den er dannet og dermed også fra første dag i Folketinget," siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet afviser allerede nu, at partiet vil ændre sin kurs på udlændingeområdet. Partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, langer i stedet ud efter Morten Østergaard, som han mener burde bruge sine kræfter på at vælte Lars Løkke Rasmussen (V) frem for at tale om, hvordan og hvornår han kan vælte en S-regering.

Venstre har fundet Esben Lundes afløser
Mandag aften var Venstres medlemmer i Ringkøbing-Skjern mødt op til et kampvalg. Fire kandidater kæmpede om at overtage den tidligere minister Esben Lunde Larsens folketingskreds.

Sejren gik til erhvervsmanden Kenneth Mikkelsen, der er bosat i Herning. Han vandt overbevisende med 165 stemmer. Aftenens nummer to, Birgitte Vinding, fik 52 stemmer.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den vestjyske kreds er populær, da den ofte sikrer et mandat til Folketinget.

S lover kortere afstand til hospitalet
Socialdemokratiet mener, at for mange danskere har langt til deres nærmeste hospital. Derfor går partiet nu til valg på, at det vil oprette såkaldte nærhospitaler.

Det skriver DR.

Valgløftet er en reaktion på, at der i de seneste 10 år er blevet lukket 25 sygehuse rundtomkring i landet. Selvom der i øjeblikket bliver bygget supersygehuse, der skal afløse de lukninger, vil Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vende udviklingen:

"Vi har set en voldsom centralisering de seneste år. Der er færre sygehuse, færre politistationer og færre uddannelser. Den udvikling vil vi gerne ændre på, fordi der er brug for et Danmark i balance," siger Mette Frederiksen til DR.

Mette Frederiksen vil ikke sætte et konkret tal på, hvor mange nærhospitaler der skal bygges. Men hun siger til DR, at hun forestiller sig, at det skal være mere end 10.

K har valgt ny spidskandidat
Konservative har fundet en afløser for Bendt Bendtsen, der ikke genopstiller ved næste europaparlamentsvalg.

Den nye spidskandidat bliver 50-årige Pernille Weiss, der tidligere har siddet i amtsrådet på Fyn fra 1996 til 2004 for Konservative. Hun vendte i 2017 tilbage til politik, hvor hun blev folketingskandidat, men nu har hun i stedet valgt at hellige sig EU-politik.

Læs også

Finanslovsforslag: milliard til kystbeskyttelse
Regeringen lægger op til, at der skal afsættes mere en milliard til kystbeskyttelse i den kommende finanslov for 2019.

"Der er behov for, at vi handler nu og får genopbygget det tabte, så byer, huse og infrastruktur bag klitterne ikke bliver oversvømmet. Det hårde vejr har i mange år slidt på kystbeskyttelsen, og det vil vi nu råde bod med en massiv investering," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Med forslaget vil midlerne til beskyttelse af den danske kyst næsten blive fordoblet, oplyser ministeriet.

Det sker i dag

  • Klokken 12.00: Konservative præsenterer sin nye spidskandidat til europaparlamentetsvalget. Det foregår på Toldbolden i København ved et pressemøde med partiformand Søren Pape Poulsen, nuværende medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen og den nye spidskandidat, Pernille Weiss.
  • Klokken 12.30: Radikale holder pressemøde i anledning af sit sommergruppemøde i Munkebo på Fyn. Her vil partiets politiske leder, Morten Østergaard, se frem mod det kommende folketingsvalg samt kommentere på aktuelle politiske sager.
  • Klokken 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) skal i samråd om overgangen fra det grønlandske uddannelsessystem til det danske.
  • Hele dagen: Socialdemokratiet indleder sit sommergruppemøde, der i år finder sted i Kolding.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00