Dagens overblik: Radikale kræver udenlandsk arbejdskraft, vild natur og national bogklub på finansloven

NYHEDSOVERBLIK: Radikale har dryppet krav om lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft, mere vild natur og et øget kulturbudget, inden partiet mandag fremlægger sit finanslovsforslag. Få overblikket over dagens nyheder om dansk politik.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets nyhedsoverblik og en ny uge i dansk politik.

Regeringen indleder i dag forhandlingerne med støttepartierne om næste års finanslov.

Finansminister Nicolai Wammen (S) lægger ud med at få Radikale Venstre på besøg i ministeriet allerede klokken halv ni, hvor Morten Østergaard og co. vil præsentere deres krav til regeringen.

Vi andre må vente til senere på formiddagen med at få indblik i det samlede udspil fra Radikale Venstre, men i dagens aviser har partiet allerede dryppet tre forhandlingskrav:

  • Lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft.
    Radikale Venstre vil have regeringen til allerede i år at levere på sit løfte fra forståelsespapiret om, at der skal åbnes op for mere udenlandsk arbejdskraft, kan man læse i Børsen.
  • Udtagning af landbrugsjord.
    Partiet vil inden 2050 have udtaget en tredjedel af Danmarks landbrugsjord og omlagt den til skov og natur. Det vil næste år koste en milliard kroner, som Radikale Venstre foreslår at finde gennem en højere selskabsskat for finanssektoren, skriver Berlingske.
  • Kulturløft og national bogklub.
    Radikale vil sløjfe besparelserne på kulturlivet og tilføre sektoren nye penge, der skal bruges på nye spillesteder, højere bevillinger til statens museer og en ny "bogklub", hvor skønlitterære værker to gange om året skal uddeles gratis til danskerne. Forslaget vil koste 208 millioner kroner og beskrives nærmere i Politiken.

Radikale Venstre præsenterer hele sit finanslovsudspil klokken 11.30. Du kan se, hvornår de andre partier i dag besøger Finansministeriet i bunden af artiklen.

Intern uenighed om Enhedslistens rotationsprincip
Vi iler videre til et andet af regeringens støttepartier, Enhedslisten, der i weekenden holdt sit årsmøde i Hafnia-hallen i København. 

Her diskuterede partiet blandt andet sit rotationsprincip, der betyder, at partiets politiske ordfører og største profil, Pernille Skipper, ikke kan stille op til Folketinget igen ved næste valg.

Princippet har tidligere kostet partiet den markante politiske leder Johanne Schmidt Nielsen, og derfor er det ikke længere alle i Enhedslisten, der bakker op om princippet. Blandt kritikkerne er partiets transportordfører, Henning Hyllested. 

"Når det i praksis betyder farvel til folk, der i den grad er i stand til at give Enhedslisten en profil i offentligheden, er det problematisk og bør laves om,” siger han. 

Læs også

Statens olieindtægter baseres på internationalt svigt af Paris-aftalen
Når Finansministeriet skal regne ud, hvor meget det danske olieeventyr i Nordsøen skæpper i statskassen, antager ministeriet, at det internationale samfund svigter Paris-aftalen.

Det betyder, at staten kan regne med indtægter på omkring 154 milliarder kroner frem mod 2047. Men hvis Finansministeriet i stedet regnede med, at Paris-aftalen ville blive indfriet, og at den internationale tørst efter olie ville stilles tilsvarende, skrumper overskuddet til blot 88 milliarder kroner. 

Det skriver Information, der har læst et folketingssvar fra skatteminister Morten Bødskov på et spørgsmål fra Alternativets Rasmus Nordqvist.

Han stiller sig over for avisen stærkt kritisk overfor Finansministeriets antagelser. 

"Hver gang jeg har råbt op om Nordsøen, får jeg at vide, at det handler om penge, der skal ind til statskassen, men når der er så store forskelle på, hvad man lægger til grund for sine fremskrivninger, så får det stor betydning for de politiske overvejelser og beslutninger," siger Rasmus Nordqvist.  

Flest akademikere i Folketinget siden 1800-tallet
Det danske Folketing repræsenterer befolkningen dårligere og dårligere, hvis man sammenligner de folkevalgtes uddannelsesbaggrund med vælgernes.

Ved folketingsvalget 5. juni blev der valgt det højeste andel akademikere siden 1800-tallet, så der nu er over fire gange så stor en andel med en lang videregående uddannelse i Folketinget end i befolkningen.

Det skriver Altinget Christiansborg

Udviklingen ærgrer Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S):

"Jeg siger ikke, at folk, der har en længerevarende uddannelse, ikke kan sætte sig ind i, hvordan en ufaglært har det, det kan de da bestemt. Men der er stor forskel på, om man selv har været der – eller man skal sætte sig ind i det," siger han. 

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Finansminister Nicolai Wammen tager hul på forhandlingerne om finansloven og fortsætter dagen igennem efter følgende plan:

    Klokken 08.30: Radikale Venstre
    Klokken 10.45: Alternativet
    Klokken 12.00: Enhedslisten
    Klokken 13.15: Socialistisk Folkeparti
    Klokken 14.30: Venstre
    Klokken 15.45: Dansk Folkeparti
    Klokken 16.45: Det Konservative Folkeparti
    Klokken 19.00: Siumut.

  • Klokken 9.30: Justitsminister Nick Hækkerup (S) underskriver en samarbejdsaftale med Eurojust, der er et internationalt samarbejde imod grænseoverskridende kriminalitet.
  • Klokken 11.30: Radikale Venstre præsenterer sit finanslovsforslag. 
  • Klokken 11.30: Nobelprisen i fysiologi og medicin bliver uddelt. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00