Dagens overblik: Radikale vil forbyde benzinbiler i 2025

NYHEDSOVERBLIK: De Radikale vil have klimahandlingsplan på plads inden sommer og forbyde fossile biler fra 2025. Mette Frederiksen åbnede for grænsesnakken under gårsdagens partilederdebat, og så truer EU-Kommissionen Danmark med retssag. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske overblik.

Hvis man som politisk iagttager havde håbet at se gnister til gårsdagens partilederdebat på Statens Museum for Kunst, måtte man gå skuffet i seng.

Tv-debatten, der ellers kom vidt omkring både mulige grænseåbninger og økonomisk kickstart, blev aldrig et festfyrværkeri af ideologiske markeringer.

Jakob Ellemann-Jensens (V) forsøg på at markere sig på en halvering af moms faldt til jorden, da ingen af kollegaerne rigtigt greb bolden, forklarer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, hvilket også kan skyldes formatet:

”Forløbet understreger, hvor meget sværere det er at planlægge indsatsen i en partilederdebat med ti deltagere end i de klassiske dueller mellem to statsministerkandidater op til et valg,” skriver Holstein i en analyse.

Flere genåbninger på vej
Statsminister Mette Frederiksen (S) lykkedes desuden med at tage brodden af en stor del af debatten, da hun få timer forinden meddelte til partilederne, at hun på grund af et lavere smittetryk end forventet vil genforhandle fase to-genåbningen.

Både Morten Østergaard, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen har, siden Sundhedsstyrelsen opdaterede anbefalingerne i søndags, appelleret kraftigt til, at man udvidede fase to, så særligt museerne og de zoologiske anlæg kunne åbne tidligere end 8. juni.

I en mail fra statsministeren til partilederne, som TV 2 fik indsigt i, skriver Mette Frederiksen blandt andet, at ”en stor del af dansk kulturliv kan åbne tidligere end først planlagt”.

Mette F. åbner for grænsesnak
Til gengæld fik partilederne mulighed for at presse statsministeren på spørgsmålet om, hvornår indrejseforbuddet kan ophæves.

Her er Mette Frederiksen stadig ikke parat til at åbne ubetinget, men lød til gengæld ikke afvisende over for at udvide listen over de såkaldte anerkendelsesværdige formål.

”Det kan være en vej at gå,” sagde statsministeren til forslag om at kalde både en hotelreservation fra en tysk turist eller et kærestebesøg for et anerkendelsesværdigt formål.

Radikale vil forbyde benzinbiler i 2025
Forhandlingerne om de længe ventede klimahandlingsplaner er sat på midlertidig coronapause, men statsminister Mette Frederiksen har lovet, at Folketinget inden sommerferien skal have den første klimahandlingsplan på plads.

De Radikale åbner drøftelserne med et udspil til de beslutninger, partiet mener, at Folketinget skal tage inden sommerferien.

Og her lyder det blandt andet, at alle benzin- og dieselbiler skal forbydes om under fem år. Desuden skal det offentlige med det samme udelukkende købe biler, busser, skraldebiler og så videre, der kører på grønne alternativer til benzin.

”Klimakrisen er ikke blevet mindre påtrængende på grund af coronakrisen, men til gengæld har vi nu et bedre beslutningsgrundlag, og vi er klar med det, vi synes, man skal beslutte inden sommerferien,” siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

EU truer Danmark med retssag
EU-Kommissionen har for anden gang sendt en advarsel i Danmarks retning om den omstridte danske 25-timers-regel, der begrænser lastbilchauffører til maksimalt at måtte parkere 25 timer på landets statsejede rastepladser.

Reglen bryder med EU’s hviletidsregler, mener Kommissionen, der nu har givet Danmark fire måneder til at fjerne reglen eller komme med en velbegrundet forklaring på, hvorfor den fastholdes.

Sker det ikke, agter EU-Kommissionen at hive den danske stat for EU-Domstolen.

Læs mere her

Støjberg-kommission kan volde problemer
I går indledtes arbejdet i den såkaldte Instrukskommission, der skal undersøge Inger Støjbergs embedsførelse som udlændingeminister tilbage fra 2016.

Selvom mange af disse politiske undersøgelseskommissioner ofte er langstrakte og kedsommelige affærer, der ender ud i uskarpe konklusioner og begrænsede konsekvenser, så blev der alligevel lagt opsigtsvækkende oplysninger frem, da undersøgelsen begyndte i retten.

Det vurderer Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, der mener, at sagen kan føre til et fundamentalt opgør i Venstre om synet på retsstaten. Læs analysen her:

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik offentliggør de første BNP-tal for første kvartal, der vil være præget af, at store dele af samfundet blev lukket ned i marts.
  • Klokken 9.00: Instrukskommissionen undersøger forløbet angående Inger Støjbergs instruks om asylpar. Fredag afhøres forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet. 
  • Klokken 9.30: Statsrevisorerne mødes fredag på Christiansborg. 
  • Klokken 12.30: Udenrigsudvalget har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i samråd om stormagternes rivalisering i Arktis.
  • Klokken 14.00: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over, hvor mange personer der er indlagt med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet.
  • Klokken 14.00: Michel Barnier, EU's chefforhandler, holder pressemøde efter fem dages forhandlinger mellem EU og Storbritannien.
  • Klokken 16.30: Eurogruppen holder møde om den økonomiske reaktion på covid-19-krisen.

Forrige artikel Heunickes corona-app skifter kurs Heunickes corona-app skifter kurs Næste artikel Gense pressemøde: Regeringen og Danske Regioner indgår aftale om 600 millioner til psykiatrien Gense pressemøde: Regeringen og Danske Regioner indgår aftale om 600 millioner til psykiatrien
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.