Dagens overblik: Radikale vil hæve klimamålet og DF-ballade fortsætter

Radikale ønsker et klimaneutralt Danmark ti år før planlagt. Lokalformænd i DF ønsker Pia Kjærsgaard tilbage som leder. Og Frie Grønne dropper kommunalvalget. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, det er fredag, og her får du en hurtig gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik her dagen før "superlandsmødeweekenden", hvor fire forskellige partier holder landsmøde.

Der lagt i kakkelovnen til et interessant træf for Dansk Folkeparti i Herning. For efter lang tids ulmende utilfredshed med leder Kristian Thulesen Dahl er den i de seneste uger brudt ud i lys lue.

Først opfordrede partiets lokalformand i Gentofte, Rita Rahbek, i et interview med Berlingske Pia Kjærsgaard til at overtage formandsposten igen.

Hun får opbakning af medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Finn Rudaizky, som også udtaler sig til avisen.

Ekstra Bladet kunne onsdag afsløre, at de fire DF-lokalformænd fra København, Aarhus, Odense og Aalborg har sendt en opfordring til Pia Kjærsgaard om at "træde til". Politiken kan i dag fortælle, at der i brevet til Kjærsgaard blandt andet står:

"Er det ikke muligt at du kunne overtage formandsposten igen, om det så bare er en overgangsperiode, til vi får ro på, og trygheden kommer tilbage til Dansk Folkeparti? Det ville kræve at du stiller op den 18. september ved vores Årsmøde – samt tager debatten med Kristian og partitoppen inden".

Kristian Thulesen Dahl siger til TV 2, at han bliver som formand, hvis de delegerede vil have ham, og at landsmødet skal bruges til "at trække en streg i sandet".

R vil speede op mod klimamål

Radikale vil gøre Danmark klimaneutralt ti år før planlagt. I et klimaudspil, som skal fremlægges på partiets landsmøde, lægger Radikale blandt andet op til at ændre klimamålsætningen om en 70-procents reduktion i 2030 til noget nær 80 procent, og derefter skal Danmark på længere sigt blive et 110 procent grønt samfund, der indfanger mere CO2, end det udleder.

Det skriver Politiken.

Samtidig ønsker partiet på et ikke nærmere bestemt tidspunkt at genforhandle klimaloven.

"Ikke som det første, men vi er nødt til at sætte barren højere, og ja: I sidste ende er det der, vi skal hen (genforhandling af klimaloven, red.). Selvfølgelig er det det," siger Sofie Carsten Nielsen.

I klimaloven står blandt andet, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050, men Radikale ønsker at ændre årstallet til 2040.

Bramsen og Kofod i samråd

Det kan blive en hård formiddag for forsvarsminister Trine Bramsen (S) denne fredag, for hun skal i to forskellige samråd om håndteringen af den vestlige tilbagetrækning fra Afghanistan.

Klokken 10 skal hun sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udspørges om den danske evakuering fra Afghanistan, hvor spørgsmålene især vil gå på, om regeringen var godt nok forberedt på at skulle hjælpe lokale afghanere, som har arbejdet for Danmark, ud af landet, og om der var lagt en plan i god nok tid.

Klokken 12.30 er Bramsen alene på broen, når hun i et andet samråd skal forklare, hvorfor hun var på Ærø til forskellige aktiviteter den søndag, hvor Taliban for alvor indtog Kabul, og Forsvaret stod foran en større evakuering fra Afghanistan.

Staten formidler kinesisk tech-udstyr

Staten et salgskatalog med tusindvis af mobiltefoner og andet netværksudstyr fra tech-mastodonten Huawei og andre kinesiske producenter.

Her kan offentligt ansatte bestille udstyr fra de kinesiske producenter, selvom regeringen og Folketinget sidste år lukkede for, at virksomheder som blandt andet Huawei kunne levere kritisk infrastruktur som for eksempel 5G-teknologi til Danmark.

Det viser Altingets søgninger i salgskataloget fra Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Salget af mobiler og andet it-udstyr til ansatte er ikke kategoriseret som kritisk infrastruktur, men det burde man genoverveje, vurderer flere eksperter.

"Ingen ville dø af, at en enkelt medarbejder har en Huawei-telefon, det ødelægger ingen ting. Men hvis du plastrer hele landet til med wifi og routere fra et bestemt firma, så har du et net, som godt nok ikke er nationalkritisk infrastruktur, men som alligevel giver dig stor hovedpine, hvis det går galt," siger teleanalytiker Torben Rune.

Frie Grønne dropper kommunalvalget

Partiet Frie Grønne stiller ikke op ved efterårets kommunalvalg. 

Det oplyser Niko Grünfeld, der er bestyrelsesforperson for Frie Grønne, til Altinget. 

Beslutningen om ikke at stille op til kommunalvalget betyder også, at Niko Grünfeld ikke søger genvalg til sin post i Københavns Kommunes borgerrepræsentation. I stedet vil han stille op til Folketinget.

"Som et lille og forholdsvis nystartet parti har vi måtte sande, at vi ikke har de økonomiske og organisatoriske muskler til at drive en kommunal-valgkamp, hvis vi også skal stå knivskarpt, når Folketingsvalget kommer," siger Niko Grünfeld til Altinget. 

Partiet mangler knap 3.300 vælgererklæringer for at kunne stille op ved folketingsvalget.

Merkel, dronningen af Europa

Efter det tyske valg i næste uge forlader Angela Merkel kanslerposten efter 16 år ved magten. I den anledning undersøger Altinget, hvem denne Angela Dorothea Merkel egentlig er?

Europa-analytiker Thomas Lauritzen har inviteret en af Danmarks fremmeste Tysklands-kendere, Lykke Friis, på en rejse gennem Merkels liv og politik gennem fem podcastudsendelser. I fjerde afsnit hjælper EU-Kommissionens ledende næstformand, Margrethe Vestager med at kaste lys over Merkels betydning for europæisk politik på godt og ondt.

Lyt med her: I Merkels fodspor (4:5) – Dronningen af Europa 

Tusindvis af grunde kan være forgiftet

De 188 steder i Danmark, der skal undersøges for det sundhedsskadelige stof PFOS, er langt fra de eneste grunde, der kan være forurenet med fluorstoffer.

For stofferne er ikke kun anvendt i brandskum, men i en lang række andre brancher også, blandt andet tæppe-, møbel-, jern- og metalindustrien, skriver Jyllands-Posten.

"Der er langt flere grunde, som er forurenet med fluorstoffer. Jeg vurderer, at der kan være tale om tusindvis af grunde," siger Bente Villumsen, leder af Videncenter for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner, til avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 8: Danmarks Statistik kommer med emissionsregnskabet for 2020.

  • Klokken 10: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om evakuering fra Afghanistan.

  • Klokken 12.30: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om ministerens ophold på Ærø. 

  • Russerne går til parlamentsvalg, som slutter søndag. 

Artiklen opdateres 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00