Dagens overblik: Radikale vil skille Kulturministeriet ad

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens kulturindsats er ikke tilfredsstillende, mener Radikale, der foreslår at dele Kulturministeriet op. Allerede i 2019 blev politikerne advaret om problemer i Forsvarets Efterretningstjeneste. Få overblik over dagens politiske historier.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik.

Den verserende skandalesag i Forsvarets Efterretningstjeneste fylder stadig en del i spalterne, og den vender vi straks tilbage til. Men først skal vi se på et forslag fra Radikale.

Radikale er utilfredse med regeringens manglende visioner for kulturområdet. Derfor foreslår partiet nu, at Kulturministeriet bliver skilt op i flere dele. Det skriver partiet i en kronik i Berlingske

Konkret opfordrer Radikale statsminister Mette Frederiksen (S) til at oprette både et kunstministerium og et idrætsministerium. Derudover vil de flytte ansvaret for folkeoplysning til Undervisningsministeriet, mens Statsministeriet skal have ansvaret for mediepolitikken.

Politikere blev advaret i 2019
Det burde ikke være nyt for politikerne, at der er problemer i Forsvaret Efterretningstjeneste. Allerede i sommeren 2019 forsøgte Tilsynet med Efterretningstjenesterne at advare om kritisable forhold.

Det skriver Politiken

Tilbage i slutningen af juni sidste år vurderede tilsynet, at Forsvarets Efterretningstjeneste havde afgivet ”mangelfulde eller vildledende” oplysninger, fordi den vil dække over overvågning af danskere. Den redegørelse blev den afgående forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og repræsentanter fra Folketingets fem største partier orienteret om.

Det fik imidlertid ikke politikerne til at kræve ændringer i efterretningstjenesten. Læs mere hos Politiken

Partier vil inddrage tidligere ministre i kulegravning
Det er ikke nok kun at undersøge Forsvarets Efterretningstjeneste i kølvandet på redegørelsen fra Tilsynet med Efterretningstjenester. Forsvarsministeriet og dets tidligere ministre bør også blive kulegravet, mener en række af partier.

Det skriver Jyllands-Posten.

Kravet om undersøgelse af Forsvarsministeriet og de tidligere ministre deles bredt i Folketinget af Enhedslisten, Radikale, Konservative og Dansk Folkeparti. Venstre vil indtil videre kun støtte en undersøgelse af efterretningstjenesten. Partiet afventer et udspil fra regeringen, før det vil tage stilling til, om en undersøgelse også bør omfatte Forsvarsministeriet og tidligere ministre.

Dagens podcastanbefaling
Hvad er egentlig op og ned i sagen, der i øjeblikket raser i Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor en chef og to ledende medarbejdere er hjemsendt, mens en tidligere departementschef er blevet fritaget for tjeneste.

Det kan du blive klogere på dagens udgave af Altingets Ajour, hvor podcastredaktør Henrik Axel Buchter har besøg af Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog. Lyt med her.

Læs også

Ny analyse: Eliten fravælger folkeskolen
Vi runder dagens overblik af med en nyhed, der ikke er relateret til en efterretningstjeneste. Den handler i stedet, at en såkaldt elites børn i stigende grad fravælger folkeskolen.

Det skriver Altinget Uddannelse på baggrund af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Betegnelsen elite dækker over forældre, der på baggrund af deres indkomst, uddannelse og beskæftigelse befinder i Arbejderbevægelsens Erhvervsråds to kategorier overklassen og den højere middelklasse.

Læs mere om undersøgelsen på Altinget Uddannelse.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Transportminister Benny Engelbrecht (S) underskriver klimaaftale i Holbæk Kommune.
  • Klokken 12.00: Skatteminister Morten Bødskov (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er i dag kaldt i samråd af Enhedslistens Rune Lund om støtte til virksomheder med forbindelser til skattely.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00