Dagens overblik: Kommuner vil sagsøge staten - "Vi er blevet snydt"

POLITISK OVERBLIK: Dansk Banks topchef blev advaret om mulig hvidvaskning, men gjorde intet. Og så er Radikale klar med mere pisk overfor folk på kontanthjælp. Få dit politiske overblik her.

Det er "spild af skatteborgernes penge" at føre retssag mod staten, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Det er "spild af skatteborgernes penge" at føre retssag mod staten, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Skandalen om hvidvaskning af formentlig et trecifret milliardbeløb vokser og vokser. Financial Times skriver i dag, at Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, i 2013 ignorerede advarsler om, at gennemstrømningen af penge i bankens estiske filial var uforholdsmæssigt høje.

Advarslerne kom fra andre chefer i Danske Bank og fra den amerikanske investeringsbank JP Morgan under et møde i oktober 2013. Aktivitetsniveauet i afdelingen i Estland fra udenlandske overførsler var højere end rivalernes – samlet på omkring 960 milliarder kroner.

"Dette var tidspunktet, hvor en beslutning om ikke at stoppe denne forretning, blev truffet," siger en central kilde til Financial Times.

Berlingske har gravet sagen frem – læs mere om sagen her.

R vil tvinge flere i arbejde
Radikale vil fremover "automatisk" regne alle kontanthjælpsmodtagere under 30 år med som jobparate, skriver Politiken.

Det betyder, at man hurtigst muligt skal i job og intensivt søge arbejde, hvis man fortsat vil modtage kontanthjælp. I partiformand Morten Østergaards optik sidder for mange nemlig fast i kontanthjælpssystemet.

"Det er vores bud på en ny retning for Danmark," siger politisk leder Morten Østergaard, der kalder det en "markant skærpelse af vilkårene for at være på kontanthjælp i Danmark".

Radikale holder landsmøde i weekenden, hvor partiet har samlet over 100 forslag om alt fra kontanthjælp over klima til uddannelse i sit nye valgoplæg "Fremad".

R går tilbage
Men når Radikale lørdag mødes i Nyborg, er der ikke kun valgoplæg i kufferten. Der er også tilbagegang hos vælgerne.

Ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten står Radikale nemlig til at få 5,1 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er 1,8 procentpoint mindre end i augustmålingen, hvor partiet stod til 6,9 procent.

”Målingen er en våd klud i hovedet på Morten Østergaard lige op til Radikales landsmøde i weekenden,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Læs også

Regeringen åbner for lav elbilafgift  
Registreringsafgiften på elbiler står til at blive højere fra januar. Det har regeringen i flere omgange slået fast. Men energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) sagde under et samråd torsdag, at regeringen genovervejer afgiftsforhøjelsen, skriver Altinget.

”Regeringen er villig til at kigge på det her. Der gøres nogle overvejelser om, om der vil være fornuft i at gøre det fra 1. januar,” sagde Lars Christian Lilleholt.

I efteråret skal afgifterne forhandles i Folketinget, og det er her, det bliver afgjort, lyder det fra Lars Christian Lilleholt.

Det betyder, at man hurtigst muligt skal i job og intensivt søge arbejde, hvis man fortsat vil modtage kontanthjælp.

Kommuner føler sig snydt
Syv kommuner vil have flere hundrede millioner kroner tilbage fra staten på grund af en fejl i udligningssystemet, skriver TV 2.

Derfor går kommunerne Jammerbugt, Hjørring, Svendborg, Næstved, Lolland, Guldborgsund og Stevns i gang med at forberede et sagsanlæg mod staten på grund af fejl i udligningssystemet. 12 andre kommuner overvejer at tilslutte sig søgsmålet.

Det besluttede kommunerne efter et møde torsdag: "Vi ønsker at gå videre med det, fordi vi føler, vi er blevet snydt," siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Kammeradvokaten har tidligere slået fast, at der ikke er juridisk grundlag for en retssag. Derfor mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at det er "spild af skatteborgernes penge" at føre retssag.

Det sker i dag:

  • Den endelige mandatfordeling efter søndagens svenske riksdagsvalg bliver præsenteret. Der er meget tæt løb mellem de rød-grønne partier og de fire borgerlige partier i Alliansen, så optællingen kan blive ganske interessant.
  • Fra i dag og frem til 19. september overtager H.K.H. Kronprins Frederik midlertidigt rollen som regent for sin mor, H.M. Dronning Margrethe.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00