Dagens overblik: Regeringen dropper krav om kødfri dage, og Vermund opgiver Muhammed-annonce

NYHEDSOVERBLIK: Det skal veje tungt i skilsmissesager, hvis en forælder er dømt for terror, foreslår regeringen. To politikere har fået corona. Og så bliver både krav om kødfri dage og en annonce med omstridte tegninger nu droppet. Få det politiske overblik tirsdag.

Godmorgen og velkommen til den korte gennemgang af de vigtigste nyheder i politik.

Der var lagt op til en tirsdag, hvor al fokus ville være på dagens valg i USA. Men et terrorangreb i Østrigs hovedstad Wien sent mandag aften har forstyrret planerne.

Mindst to mennesker er døde og mindst 14 såret under skyderier flere steder i byen. Ifølge Østrigs indenrigsminister, Karl Nehammer, er der tale om et terrorangreb.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver en kort kommentar på Twitter:

Amerikansk valg
Trods de voldsomme begivenheder i Wien fylder det amerikanske valg medierne denne morgen. 

På Altinget giver vi dig en guide til de fem politiske områder, hvor det er mest afgørende for Danmark og Europa, hvem der vinder:

Og chefredaktør Jakob Nielsen har denne analyse:

Trump taler sandt om én ting: I nat vil han benytte alle midler

Minister fjerner omstridt rapport
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har fjernet en omstridt forskningsrapport om social kontrol i etniske minoritetsmiljøer fra ministeriets hjemmeside. Det skriver Altinget.

Forskerne bag rapporten nåede nemlig frem til nogle konklusioner om tiltag mod social kontrol, som regeringen ikke er enig i.

”Jeg ønsker derfor ikke, at danskerne skal blive forvirrede over, om regeringen bakker op om forskernes anbefaling om at anvende arabisk- og koranundervisning som led i at dæmme op for negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. Det gør vi bestemt ikke,” skriver Mattias Tesfaye i en kommentar.

Forløbet får eksperter til at hæve øjenbrynene, og universitetet taler om forskningsfrihed under pres. Læs historien her.

Dropper obligatoriske vegetardage
Det skal være op til den enkelte statslige arbejdsplads, om den vil have to ugentlige kødfri dage. Det bliver ikke obligatorisk, som regeringen ellers lagde op til ved et pressemøde i sidste uge.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse. Udmeldingen kommer ifølge ministeriet selv, efter at regeringen har været i dialog med flere fagforeninger om forslaget. 

"Vi synes, det er en god ide, at statens kantiner serverer mere bæredygtig mad, men vi har lyttet til medarbejdernes ønske om, at det er ikke noget, der skal besluttes fra centralt hold," siger finansminister Nicolai Wammen (S) i meddelelsen.

Regeringen vil afskære terrordømte forældre fra børn
Fremover skal det vægte tungt i sager om forældremyndighed og samkvem, hvis den ene forælder er dømt for terror. Det siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der tirsdag fremsætter et nyt lovforslag til førstebehandling i Folketinget.

Meldingen kom fra regeringen i begyndelsen af 2020, og nu kommer altså det konkrete lovforslag. 

Læs mere i artiklen fra Ritzau via Berlingske.

To politikere smittet med corona
To folketingsmedlemmer er testet positive for coronavirus.

Det gælder det konservative folketingsmedlem Egil Hulgaard og Jeppe Bruus, der er Socialdemokratiets retsordfører. De oplyser det på henholdsvis Facebook og Twitter, skriver Altinget.

Vermund opgiver tegninger
Nye Borgerlige vakte opsigt med sin plan om at indrykke annoncer i landets største aviser med de Muhammed-tegninger, som en fransk lærer blev dræbt for at have vist.

Men nu må partiet droppe planen, skriver formand Pernille Vermund på Facebook. Det er ikke lykkedes at få tilladeles fra det franske magasin, Charlie Hebdo, til at bringe deres tegninger.

VI KÆMPER VIDERE FOR VORES FRIHED - UDEN CHARLIE HEBDOS TEGNINGER Efter fem dages korrespondance er det desværre ikke...

Slået op af Pernille VermundMandag den 2. november 2020

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om den aktuelle beskæftigelsessituation i hovedstadsområdet, og hvad regeringen vil gøre for at skabe vækst og arbejdspladser i hovedstaden efter coronakrisen.

  • Klokken 13: Møde i folketingssalen med udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen. Desuden behandles en række lovforslag, heriblandt forslag om digital post til begge forældre om fælles barn og et forslag om udvidet sorgorlov til forældre, der mister et barn under 18 år.

  • Klokken 14.30: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om, hvordan man kan sikre, at beboere på plejehjem ikke bliver truet og ydmyget af ansatte.

  • Klokken 15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om problemer i lokalområdet ved udrejsecenter Kærshovedgård.

  • Klokken 15: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om eksporten af ukrudtsmiddel, der er forbudt i EU, til udviklingslande.

  • Klokken 16.15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om regeringens plan for at nedbringe antallet af asylansøgere.

 

Forrige artikel Minister fjerner omstridt integrationsrapport om social kontrol Minister fjerner omstridt integrationsrapport om social kontrol Næste artikel To folketingsmedlemmer er smittet med corona To folketingsmedlemmer er smittet med corona
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.