Dagens overblik: Regeringen får skarp kritik for at forhale skatteundersøgelse

NYHEDSOVERBLIK: Regeringsudspil giver få grønne biler. Østrig satser på at indeksere børnepenge. Og så forhaler regeringen kulegravning af skatteskandaler, lyder det fra kommission. Få dit politiske overblik her.

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

En kommission, der skal kulegrave de seneste 15 års skandaler i Skat, kritiserer Skatteministeriet for at forhale processen, skriver Berlingske.

Det kommer frem i en redegørelse fra 10. oktober, hvor kommissionen mener, at forløbet "ikke har været tilfredsstillende".

Særligt Skatteministeriet og Skattestyrelsen har været langsomme til at udlevere vigtige dokumenter, lyder det.

Ifølge Berlingske har kommissionen holdt adskillige møder med ministeriet, styrelsen og Skat samt sendt breve og mails for at gøre opmærksom på problemerne. Skatteministeriet afviser over for Berlingske at have modtaget rykkere fra kommissionen.

Undersøgelseskommissionen blev formelt nedsat for cirka et år siden.

Klimaet bekymrer mere og mere
Klimaforandringerne giver anledning til dybere og dybere panderynker hos den danske befolkning, viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 39 procent, at klimaforandringerne er det miljøproblem, der bekymrer dem mest. Det er 9 procentpoint mere end for to år siden, hvor Altinget sidst stillede vælgerne det samme spørgsmål.

”Det er en ret markant ændring på to år, men den er ikke overraskende,” siger Johannes Andersen, samfundsforsker og lektor emeritus på Aalborg Universitet, til Altinget.

Han vurderer, at særligt blå bloks indmarch i den grønne sfære af politik sætter sit præg på folkestemningen.

Østrig prøver, hvor Danmark tøver
Danmark har tidligere lidt nederlag i forsøget på at indeksere børnepenge, der bliver sendt ud af landet.

Men nu har det østrigske parlament givet grønt lys til, at der kan skæres i børnepenge, der sendes ud af landet, på trods af strenge advarsler fra EU, skriver Altinget.

Den østrigske regering regner med at kunne spare omkring 850 millioner kroner årligt ved den øvelse.

Danske politikere har over for Altinget vist sig vældigt interesserede i de nye regler. Men EU-eksperter i både Østrig og Danmark konkluderede, at det med stor sandsynlighed ville ende med en stævning ved EU-Domstolen.

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gjorde dog klart, at de var villige til at følge i østrigernes fodspor og udfordre EU-Kommissionen. 

Få grønne biler på vej
Regeringens klimaplan vil give Danmark 1.000 ekstra el- og plugin-hybridbiler på gaderne de næste to år, fremgår det af regeringsnotater fra Skatteministeriet og Finansministeriet, som Politiken er i besiddelse af.

Ifølge avisen sætter notatet for første gang tal på effekten af regeringens initiativer på området. Med de 1.000 ekstra grønne biler er der dermed langt til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) eget mål om, at Danmark skal have i alt en million grønne biler på gaderne i 2030.

"Det er pinligt, at statsministeren står den ene dag og siger, at han har meget store ambitioner på det her område, for at vi den næste dag finder ud af, at man ikke er klar til at tage de skridt, der gør det bare en smule troværdigt," siger klimaordfører Ida Auken (R) til Politiken.

Venstre vil afvente anbefalingerne fra den kommission, de har nedsat for at få gang i salget af grønne biler.

Natur-folk vil stramme lov efter ulvedrab
Både Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening er stærkt ophidsede over, at den 66-årige jæger, der er dømt for at skyde en ulv, stadig har mulighed for at gå på jagt, skriver DR

De to grønne organisationer ønsker, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) strammer reglerne i jagt- og vildtforvaltningsloven og indfører en minimumstraf, så en jæger automatisk fratages sit jagttegn, hvis han bliver dømt for at skyde et fredet dyr.

"Det bør have den konsekvens, at han automatisk mister sit jagttegn. Han er simpelthen ikke ansvarlig nok til at bære våben og gå på jagt i Danmark," siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, til DR.

Regeringen vil først tage stilling, når sagen har været for landsretten: ”Jeg mener i den grad, at det skal have en konsekvens, når man blæser på love og regler i Danmark. Og det har det også,” siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Det sker i dag:

Klokken 10:00: Det er de seneste uger sprøjtet ud med nye politiske bøger. Og en del af dem vil også være at finde i dag på Bogforum 2018, der bliver afholdt i Bella Center i København 26.-28. oktober. Alene i oktober har Altinget anmeldt otte politiske bøger – læs mere her.

Irland afholder præsidentvalg: Den nuværende præsident og fem andre kandidater stiller op til posten som præsident i Irland. I forbindelse med valget vil der også være en folkeafstemning om at fjerne eller beholde blasfemilovgivningen i landet. 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Østrig har indekseret børnechecken  Østrig har indekseret børnechecken Næste artikel Fagbevægelsens nye superorganisation får nyt navn Fagbevægelsens nye superorganisation får nyt navn