Dagens overblik: Regeringen kristiseres for at "forgylde" S-kommuner på vestegnen

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens udspil til udligningsreform kritiseres for at "forgylde" S-kommuner med mange indvandrere. Og så skal politikerne diskutere nationale test med undervisningsministeren i dag. Få dit overblik her.

"Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark," siger politisk ordfører Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten.
"Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark," siger politisk ordfører Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen, og velkommen til dagens overblik.

Vi begynder med regeringens udspil til den såkaldte udligningsreform, der er en økonomisk omfordeling mellem landets 98 kommuner.

Jyllands-Postens forside i dag kan man læse, at regeringen i sit udspil favoriserer kommuner med en høj andel af udlændinge.

For selvom et ekspertudvalg i 2018 fastslog, at det tilskud, som en kommune får i kompensation for borgere med udlændingebaggrund, ”er omkring 50 procent højere, end hvad der vurderes fagligt underbygget”, får regeringen ikke rettet op på det i deres udspil.

Her skærer regeringen kun 0,9 milliarder i kompensationen for udlændinge, mens eksperternes vurdering er, at kommunerne har fået omkring 2,4 milliarder kroner for meget i kompensation.

Og det møder kritik fra Venstre, der mener, at udspillet dermed forgylder bykommuner og vestegnskommuner, hvor der som oftest er socialdemokratiske borgmestre.

"Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark," siger politisk ordfører Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) afviser kritikken og fastslår, at den vil hjælpe kommuner ramt af en ”fejlslagen integration”.

Østjyske S-borgmestre raser
Social- og indenrigsministeren er heller ikke populær i dele af Østjylland for tiden. Her til morgen har tre østjyske S-borgmestre fra Skanderborg, Favrskov og Hedensted sat sig på toget mod København for at sætte Astrid Krag i stævne til en diskussion om udligningen og dens rimelighed.

Borgmestrene undrer sig over omfordelingen, hvor de nu skal give flere penge til fællesskabet, hvilket ifølge dem ikke stemmer overens med, hvor mange penge kommunerne har.

"Vi kommer til at give til nogle kommuner, som har en lavere skatteprocent, end vi har. Det er svært at forstå, når man ser på, hvad vi egentlig har,” siger Frands Fischer (S), borgmester i Skanderborg Kommune til Radioavisen på P1.

Favrskovs borgmester, Nils Borring (S), siger desuden til DR:

"Vi får prædikatet, at vi skulle være et slags whiskybælte omkring Aarhus – og det er vi bare ikke."

Nationale test til debat
Senere i dag mødes parterne bag folkeskoleforliget for at se, hvad der skal ske med de nationale test.

Det sker på baggrund af en række anbefalinger om at sætte de nationale test i folkeskolen på pause. Anbefalingerne er kommet fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils egen rådgivningsgruppe, som både ser problemer med sværhedsgraden og mener, at prøverne giver ”forkerte resultater for eleverne”.

Ministeren har dog endnu ikke besluttet sig for, om de nationale test skal på pause eller ej, og hun kan se frem til flere synspunkter, når hun senere i dag møder sine folketingskollegaer.

Partierne ser nemlig vidt forskelligt på sagen – det kan du læse mere om på Altinget Uddannelse her.

SF's Jacob Mark kalder det på Twitter "uansvarligt" ikke at sætte de nationale test i bero. 

Landbrug kritiseres for sojabrug
Når det danske landbrug fodrer grise med soja, er det i to tredjedele af tilfældene ikke bæredygtigt, da det produceres under dårlige sydamerikanske arbejdsforhold og regnskovsrydning.

Det møder nu kritik fra Verdensnaturfonden, hvilket får flere politikere til at ville stille krav til landbruget, lyder det i DR P1 her til morgen.

”Desværre kan vi ikke forbyde landbruget at importere ikke-bæredygtig soja på grund af EU-regler. Hvis man kunne det, skulle vi gøre det. Så vi må presse på for at få dem til at indgå en frivillig aftale,” siger Zenia Stampe (R) til radiokanalen.

Ifølge Landbrug og Fødevarer er der dog flere udfordringer forbundet med det.

”Det vil gøre landbrugsprodukterne dyrere. En meget stor del af dansk svineproduktion er eksport, og der er vi ude og konkurrere med andre markeder, hvor vi er nødt til at se på prispunktet,” forklarer Anders Martin Klöcker, der er områdechef i Landbrug og Fødevarer, til P1.

Ifølge Verdensnaturfonden vil køb af bæredygtig soja til grisefoder føre til en prisstigning på 1 øre per kilo svinekød.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Team Danmark og DIF holder pressemøde med præsentation af uvildig undersøgelse om en række forhold for elitesvømmere.
  • Undervisningsministeren mødes med parterne fra folkeskoleforliget for at diskutere, hvad der skal ske med de nationale test.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00