Dagens overblik: Regeringen har en ny plan for Danmarks forhold til verden

NYHEDSOVERBLIK: Klima bliver formentlig et nøgleord i den udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som Samuelsen og resten af regeringen præsenterer i dag. Rigsrevisionen er ude med riven, og København vil lukke børnehaver i sommerferien. Få overblikket her.

Godmorgen og velkommen til en kort version af de vigtigste politiske nyheder denne torsdag morgen.

Vi starter med udkastet til Brexit-aftalen, som nu er sluppet igennem det første nåleøje: Storbritanniens premierminister Theresa May har fået en enig regering til at bakke op om det udkast, som May og EU er blevet enige om.

Det kan du blive meget klogere på i artiklen fra Altinget her, hvor du også får at vide, hvad der nu skal ske.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er glad for nyheden.

Danmark får ny sikkerhedsplan og en særlig klimaudsending
Her til formiddag præsenterer regeringen med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i spidsen en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi.

Og Jyllands-Posten erfarer gennem flere kilder, at der bliver mindst ét nyt, konkret tiltag: Regeringen vil udpege en særlig udsending, en slags ambassadør, som udelukkende skal arbejde med klima. Det skal sikre Danmark en høj profil på klimaområdet.

I det hele taget får klimaet en fremtrædende plads i den nye strategi, skriver avisen.

Den særlige udsending skal angiveligt have tæt kontakt til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). 

Altinget følger præsentationen af strategien og opdaterer dig senere i dag.

Efter Mint-sag: R vil ændre loven
Det er forkert at udvise børn fra Danmark med den begrundelse, at de ikke kan integreres. Det mener Radikale, som i dag torsdag vil stille forslag om at ændre loven, så børn ikke længere skal integrationsvurderes.

Det skriver Ritzau via Politiken.

Reaktionen kommer efter sagen om 13-årige Mint, som har været massivt omtalt i medierne, fordi hun i oktober blev tvunget til at rejse til Thailand, hvor hun oprindeligt kommer fra.

Hun kom til Danmark i 2017 og boede i Køge med sin thailandske mor, danske stedfar og lillebror. Men hun fik afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse i Danmark med den begrundelse, at hun ikke er "integrerbar".

Men det er urimeligt, når en af hendes forældre – i dette tilfælde hendes stedfar – er dansk statsborger, mener R.

"Vi synes, den her sag er et meget sørgeligt bevis på, at loven om integrationsvurderinger er noget sjusk, som bygger på skræmmebilleder, og som splitter danske statsborgeres familier ad," siger udlændingeordfører Andreas Steenberg (R).

Københavns politikere vil lukke børnehaver i sommerferien
Til sommer kan forældre i Københavns Kommune formentlig se frem til at skulle aflevere deres børn i en fremmed institution, hvis de ikke selv tager på ferie. Kommunen skal nemlig spare 30 millioner kroner på dagtilbudsområdet, og politikerne anbefaler institutionerne at finde pengene ved at holde sommerferielukket.

"Alternativet til feriepasning er jo at skære ned på bemandingen resten af året," skriver børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) i en kommentar til Altinget.

Læs historien her:

K er imod regeringens linje i aftale om migration
Til december ventes Danmark sammen med en række andre lande at underskrive en stor FN-aftale om migranter. Dansk Folkeparti har været meget imod, at Danmark går med i aftalen, og nu er også Konservative imod, skriver Berlingske.

FN-aftalen vil udvande regeringens stramme udlændingepolitik, lyder bekymringen fra udlændingeordfører Naser Khader (K):

"Jeg synes, det er en dårlig aftale, og vi skal have nogle klare forbehold, hvis vi skal underskrive den. Der er behov for en debat om denne erklæring," siger han.

Aftalen kan betyde, at Danmark er nødt til at modtage flere migranter fra Nordafrika, vurderer Khader, men det afviser Venstre. 

Rigsrevisionen kritiserer Skatteministeriet
Virksomheder og privatpersoner har de seneste ti år haft for let spil til på ulovlig vis at skovle penge ind ved at få kørt brugte køretøjer over den danske grænse. For kontrollen fra Skatteministeriet og det, som tidligere hed Skat, har været for ringe, lyder det fra Rigsrevisionen i en ny beretning. Det skriver blandt andre Altinget.

Siden 2008 har man selv kunnet fastsætte værdien af køretøjer, der bliver eksporteret, og på den baggrund kan man bede Skat om godtgørelse for eksporten. 

Rigsrevisionens kritik bliver forstærket af, at Skatteministeriet har haft kendskab til muligt misbrug af ordningen i ti år. Og at undersøgelser fra Skat viser, at der er sket uberettigede udbetalinger i "meget betydeligt omfang".

Det sker i dag

  • Klokken 10 Møde i folketingssalen, hvor blandt andet finansloven skal andenbehandles.
  • Klokken 10.15 Regeringen lancerer en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi for 2019-2020. Den bliver præsenteret i Udenrigsministeriet.
  • Klokken 10.15 Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om konkurrencesituationen for skandinaviske færgeruter.
  • Klokken 11 Regeringen og DF forhandler om finansloven.
  • Klokken 11 Møde i Udenrigspolitisk Nævn.
  • Klokken 12 Børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samråd om indsatsen med senfølger efter seksuelle overgreb.
  • Klokken 12.45 Finansminister Kristian Jensen (V) i samråd om, hvorvidt han vil sikre, at Radius ikke sælges til udenlandske selskaber. 
  • Klokken 13.30 Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om prisportaler på internettet, der snyder forbrugerne.
  • Klokken 13.30 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om tvangsægteskaber
  • Klokken 16 Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) besøger IBA Erhvervsakademi Kolding, hvor de skal diskutere uddannelse og iværksætteri med 200 unge.

 

 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Brexit-aftale overlever sit første farefulde døgn Brexit-aftale overlever sit første farefulde døgn Næste artikel Rigsrevisionen kritiserer Skatteministeriet: Greb ikke ind over for årelang svindel med brugte biler Rigsrevisionen kritiserer Skatteministeriet: Greb ikke ind over for årelang svindel med brugte biler