Dagens overblik: Regeringen har endnu ikke landet politisk aftale om mink

NYHEDSOVERBLIK: Der er store knaster i forhandlingerne om erstatning til minkavlerne, siger Venstres formand. Regeringen vil forlænge fristen for aflivninger. Og flere topministerier mangler retningslinjer om sexisme. Få morgenoverblikket her.

Godmorgen, her er de vigtigste nyheder i dansk politik helt kort.

Folketingets partier og regeringen er stadig ikke nået i land med en aftale om kompensation til landets minkavlere. Parterne har forhandlet i fem dage, men der er fortsat store uenigheder - blå blok ønsker blandt andet en større kompensation, end regeringen er klar til.

Ifølge Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er den store knast, at regeringen siger, at EU's statsstøtteregler står i vejen for at give en "rigtig" erstatning til minkerhvervet. Men blå blok mener godt, at det kan lade sig gøre.

"Nu har man altså dispenseret fra EU's statsstøtteregler gang på gang på gang under hele den her coronaperiode i hele Europa for at holde hånden under erhverv. Mon ikke, hvis regeringen henvendte sig pænt til Kommissionen, at man kunne få dispensation til at overholde Danmarks Riges Grundlov," siger han til Ritzau ifølge JP.

Vil forlænge frist for aflivning
Samtidig melder regeringen nu ud, at den er klar til at forlænge fristen for, hvornår minkavlerne skal have aflivet deres dyr, hvis de vil have en ekstra bonus for alle de dyr, de afliver.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det er udløbet på den såkaldte 'tempobonusordning', der skal rykkes tre dage, så den varer frem til 19. november.

"Minkavlerne har ydet en fantastisk indsats, og uden deres samarbejde ville dette enorme arbejde ikke kunne lykkes. Den indsats vil regeringen gerne anderkende og sikre, at de sidste minkavlere får ordentlig tid til at få aflivet de sidste dyr," siger fødevareminister Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Søndag sendte alle partier i blå blok dette brev til regeringen med en opfordring om at aflyse bonussen, indtil der er en politisk aftale.

 

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance siger i et interview med TV 2 News mandag morgen, at det er "meget grænseoverskridende", at regeringen fortsat opererer med en tidsfrist og tempobonus, når der stadig ikke er nogen politisk aftale om at sikre lovhjemmel for at beordre minkene på farme uden for smittezonerne aflivet.

Ministerier mangler politik mod sexchikane
Landets ministerier går langt fra forrest i arbejdet for ligestilling og imod sexchikane på arbejdspladserne. I hvert fald ikke hvis man skal måle dem på deres nedskrevne retningslinjer og undersøgelser af problemets omfang internt blandt egne medarbejdere.

Sådan lyder kritikken fra Djøf, Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo på baggrund af aktindsigter i ministeriernes arbejdspladsvurderinger (APV’er) og nedskrevne retningslinjer, som Altinget har fået.

Organisationerne hæfter sig ved, at tre af de absolutte topministerier slet ingen retningslinjer har, og at samtlige ministerier i Danmark stiller så ukonkrete spørgsmål i APV-undersøgelserne, at de må forvente misvisende svar.

Læs historien her:

Tre hurtige fra weekenden
Hvis du ikke lige fik fulgt med i dansk politik i weekenden, er her de tre vigtigste ting, du skal vide:

  • Jakob Ellemann-Jensen gav sit bud på Venstres projekt for denne valgperiode i en tale lørdag. Her var der blandt andet tre sigtelinjer for partiet og et grønt udspil om at bruge to tredjedele af alle nye, offentlige forskningsmidler på det grønne område og at tage landbrugsjord ud af produktion til gavn for klimaet. Læs om hovedbudskaberne her eller læs politisk kommentator Erik Holsteins vurdering af talen her.

  • Alternativets leder Josephine Fock trækker sig med øjeblikkelig virkning. Det omtumlede parti står nu uden leder. Læs historien her.

  • Socialdemokratiet har valgt ny næstformand efter Frank Jensens afgang. Valget er faldet på borgmesteren i Køge, Marie Stærke. Læs mere her.

Det sker i dag

  • Politiske forhandlinger mellem regeringen og Folketingets partier om erstatning til minkavlerne.*

*Artiklen er rettet 16.11.20 klokken 10.45: Vi skrev fejlagtigt, at der i dag er møde i Folketingssalen med statsministerens spørgetime. Det foregår dog først i morgen tirsdag. Altinget beklager.

Forrige artikel Topministerier har ingen nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane Topministerier har ingen nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane Næste artikel Ét år til valget: Her er der udsigt til generationsskifte i Venstre-kommuner Ét år til valget: Her er der udsigt til generationsskifte i Venstre-kommuner
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.