Dagens overblik: Regeringen kan indlede sag mod Støjberg i dag

NYHEDSOVERBLIK: Støttepartierne mødes med regeringen i dag for at diskutere en undersøgelse af Inger Støjbergs ageren i sagen om adskillelse af unge asylpar. Og så anklager røde partier den tidligere regering for at misinformere i sagen om skatteinddrivelse. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Mens Inger Støjberg går efter at blive kronet som næstformand i Venstre, skal regeringen og støttepartierne i dag mødes for at diskutere en mulig undersøgelse af Inger Støjbergs ageren i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af unge asylpar fra hendes tid som udlændinge- og integrationsminister.

Mødet mellem partierne bekræftes af Justitsministeriet over for DR.

Socialdemokratiet ønskede også før ferien at undersøge sagen, men partiet har aldrig meldt ud, hvordan man ønsker at undersøge Støjberg.

Men over for Altinget er støttepartierne ikke i tvivl: Det skal være en kommissionsundersøgelse, som giver mulighed for at afhøre centrale embedsmænd som vidner og indhente dokumenter, der ellers ikke ville være tilgængelige for offentligheden.

“Det er meget afgørende, at vi får en kommissionsundersøgelse. Ellers kan vi ikke drage nogen til ansvar. Vi skal have afklaret, hvad der er sket i det ministerium, da man adskilte de par,” siger Andreas Steenberg fra Radikale til Altinget.

Minister venter med glysofatforbud
Først kom Østrig med et forbud mod det omstridte sprøjtemiddel glyfosat, og torsdag meldte også Tyskland, at det fra 2023 vil være forbudt at bruge sprøjtemidlet i nabolandet.

Selv om miljøminister Lea Wermelin (S) kalder det tyske forbud for en "interessant melding", er et dansk forbud mod glyfosat, som bruges i Roundup, ikke lige på trapperne, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Hun vil i stedet drøfte forbuddet med sine tyske kolleger.

"For mig og for regeringen kommer menneskers sundhed selvfølgelig først," siger hun til Jyllands-Posten.

Trump-rådgiver diskuterer Grønland
Præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, mødtes torsdag med den amerikanske ambassadør i Danmark om, hvordan USA kan styrke sine økonomiske forbindelser til Grønland.
 
Det skriver avisen The Hill.
 
I et tweet, hvor Bolton er fotograferet sammen med ambassadør Carla Sands i Det Hvide Hus, skriver han, at de har diskuteret Arktis, handel og bedre økonomiske forbindelser til Grønland.

Røde partier: Vi fik forkerte oplysninger om Skat
Blandt partierne i forligskredsen er der hovedrysten og undren oven på Rigsrevisionens redegørelse, som i går gav en sønderlemmende kritik af de fortsatte problemer med at inddrive danskernes gæld til statskassen, som bare vokser og vokser.

Ifølge skatteordfører i Enhedslisten, Rune Lund, har forligspartierne fået noget helt andet at vide af ministeriet.

"De oplysninger, vi har fået gang på gang, de har været forkerte og fejlagtige. Nu viser det sig, at de oplysninger, vi har fået fra Skatteministeriet, har været skrupforkerte," siger han til DR.

Også skatteordføreren for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, føler sig ført bag lyset. Dermed peger deres kritik på skatteministeren fra 2015 til 2019, Venstres Karsten Lauritzen, der afviser kritikken:

"Jeg synes ikke, det er rimeligt at sige, at jeg har malet et skønmaleri. Vi oplyste om de risici, der var. Nogle af dem er så indtruffet nu. Det er uheldigt, men det er der ikke noget at gøre noget ved."

Politiet har svært ved at finde heste
Snart to år efter, at et politisk flertal besluttede, at man ville genindføre det ridende politi, er Københavns Politi fortsat på jagt efter brugbare heste.

Men det har vist sig at være sværere, end man først havde regnet med, skriver Jyllands-Posten.

”Vi leder med lys og lygte efter de her heste, som vi tror på, er derude. Men folk er forståeligt nok også glade for deres egne heste og er derfor ikke altid lige interesseret i at sælge dem til os,” siger Jakob Søndergaard, vicepolitiinspektør og leder af rytterisektionen under Københavns Politi, til avisen.

Han betoner, at politiet lige nu "har gang i mange ting", og på den positive front tæller, at politiet nu er oppe på syv heste – det er to mere, end da man bragte en hesteefterlysning i april.

Altingets EU-podcast er tilbage
Mens Storbritanniens nye leder er gået i krig med sit eget parlament, forbereder Ursula von der Leyen sin nye EU-Kommission uden britisk deltagelse.

Hør om det hele i Altingets første europæiske podcast efter sommerferien.

Det sker i dag

  • Klokken 10:00: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er kaldt i samråd om syrienkrigere med dansk statsborgerskab, hvor de skal redegøre for regeringens holdning.
  • Klokken 11:00: Udenrigspolitisk Nævn holder møde. Fra regeringen deltager udenrigsministeren og forsvarsministeren. På dagsordenen er Iran, Syrien, European Intervention Initiative og internationale operationer.
  • Klokken 12:30: Regeringen mødes i Justitsministeriet med sine støttepartier om en mulig undersøgelseskommission af Inger Støjbergs rolle i sagen om adskillelsen af unge asylpar. 
  • I dag afslutter dronning Margrethe sit besøg hos det danske mindretal i delstaten Slesvig-Holsten.

Forrige artikel Støttepartier presser regeringen: Centrale embedsmænd skal kunne afhøres i Støjberg-sag Støttepartier presser regeringen: Centrale embedsmænd skal kunne afhøres i Støjberg-sag Næste artikel Kønsforskellene vokser: Mænd og kvinder stemmer Kønsforskellene vokser: Mænd og kvinder stemmer "historisk" forskelligt