Dagens overblik: Regeringen og DF præsenterer aftale for Danmarks infrastruktur i fremtiden

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har landet en aftale med Dansk Folkeparti om fremtidens veje og transport, som bliver lagt frem i dag. Danske politikere er dybt bekymrede over kaos i Brexit-London, og flere nordiske partier vil nu kopiere dansk udlændingepolitik. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til overblikket over de vigtigste politiske nyheder på denne onsdag, hvor Brexit igen tager dagsordenen.

For med 391 stemmer mod 242 tabte den britiske premierminister, Theresa May, med et brag den afgørende afstemning i det britiske parlament, hvor hun for anden gang skulle forsøge at få sin aftale med EU igennem.

Det gør mange europæiske politikere dybt bekymrede for, at Storbritannien ender med at ryge ud af EU uden en aftale. Det gælder også de danske – her er det for eksempel Lars Løkke Rasmussen, der reagerer.

Læs meget mere her: 

Læs også

I dag stemmer de britiske parlamentarikere så om, hvorvidt man er klar til at forlade EU helt uden aftale.

DR har lavet en god guide til, hvad der er på spil, og hvilke problemer der nu tårner sig op. Den er lavet før gårsdagens afstemning, men gør dig netop klogere på, hvad der sker efter et nej til Theresa Mays aftale.

Aftale om infrastruktur 
Gennem længere tid har regeringen og Dansk Folkeparti i nogenlunde mediestilhed forhandlet om en aftale for Danmarks infrastruktur i fremtiden. Og nu er de enige om en plan, som vil blive præsenteret i dag.

Det skriver regeringen med transportminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) i spidsen på Twitter.

Ifølge TV 2 News er det en plan til over 100 milliarder kroner, som dog også først vil være indfaset i 2030.

Altinget giver dig selvfølgelig hovedpunkterne i planen, når den er ude i formiddag.

Nordiske partier vil kopiere dansk asylpolitik
Og så til dansk udlændingepolitik, som nu bliver kopieret hos vores nordiske naboer.

Politiken fortæller, at toneangivende partier i Norge, Finland og Sverige bruger centrale elementer fra dansk udlændingepolitik i deres egne udspil. Det gælder blandt andre det norske regeringsparti Fremskrittspartiet og partiet De Sande Finner, som sad i regering i Finland fra 2015-2017.

I et nyt valgoplæg henviser De Sande Finner syv gange til Danmark og peger blandt andet på det danske stop for kvoteflygtninge og den såkaldte asylbremse, der stopper asylbehandling ved grænsen i krisetid.

"Danmark er et af de lande, der har den strammeste udlændingepolitik, som samtidig giver gode resultater for Danmark," siger formand for Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug. 

S vil opføre to ekstra havvindmølleparker 
De tre havvindmølleparker, som Folketingets partier er enige om at opføre inden 2030, er ikke nok.

Det mener Socialdemokratiet, som nu foreslår at opføre to ekstra havvindmølleparker.

Med energiforliget, som samtlige af partierne i Folketinget blev enige om i juni sidste år, blev det ellers aftalt, at der i alt skulle opføres tre nye havvindmølleparker. Det var også en del af Socialdemokratiets udspil til en energiaftale.

Men det er altså ikke længere nok, mener S-formand Mette Frederiksen godt syv måneder senere.

"Det er ikke sådan, at bare fordi vi har lavet et energiforlig, så har vi klaret klimakrisen, for den buldrer altså stadig derudad, så derfor gør vi allerede klar til at tage de næste skridt," siger hun til Ritzau ifølge Berlingske.

Meldingen kommer på dagen, hvor S-formanden sammen med statsministeren deltager i en konference om, hvordan Danmark bliver en grøn vindernation.

Medier går sammen og byder på radiokanal
Vi slutter med en nyhed fra medieverdenen. En bred gruppe af medier er nemlig gået sammen om at ville byde på den radiokanal, som Radio24syv i dag sender på.

Jysk Fynske Medier vil stå i spidsen for gruppen, som også tæller Herning Folkeblad, Skive Folkeblad, Sjællandske Medier, Lollands-Falsters Folketidende, Flensborg Avis og Radio ABC i Randers.

Gruppen mener, at den kan levere på politikernes ønske om en mere regionalt forankret radio.

"Der er ingen tvivl om, at det landsdækkende stadig skal fylde, men vi har en forventning om at lave en bedre balance mellem det landsdækkende og det lokale," siger viceadministrerende direktør i Jysk Fynske Medier Bjarne Munck til Fyens Stiftstidende

Det sker i dag

Klokken 8.30: Løkke og Frederiksen til konference om Danmark som grøn vindernation. Concito, Synergi, Vindmølleindustrien og Ingeniørforeningen, IDA, står for konferencen, hvor blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil give deres bud på, hvordan Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling.

Klokken 9.00: Kommissionen om Skat holder afhøringer i Retten på Frederiksberg fra 9-15.

Klokken 10.00: Pressemøde om ny plan for infrastruktur. Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer planen i Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Klokken 10.00: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om krigsudredningen "Hvorfor gik Danmark i krig".  

Klokken 12.15: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om rapporten ”Food in Turbulent Times”. Han skal blandt andet svare på, om kontanthjælpsloft, 225-timers regel og integrationsydelse fører til, at flere eller færre familier vil opleve "usikker" adgang til fødevarer.

Klokken 13: Møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00