Dagens overblik: Regeringen præsenterer finanslovsforslag med mere inflationshjælp

Onsdag præsenterer finansministeren regeringens udspil til en kommende finanslov. Morten Messerschmidt fremlægger fem krav til de to blå statsministerkandidater. Og så peger flere konservative borgmestre på, at partiets egen ambition om nulvækst i det offentlige kan svække den lokale velfærd. Få dagens overblik her.

Onsdag klokken 13 vil regeringen præsentere sit forslag til finansloven for 2023.
Onsdag klokken 13 vil regeringen præsentere sit forslag til finansloven for 2023.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Godmorgen, og velkommen til endnu et overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Der er især et stort punkt på dagsordenen i dag. Klokken 13 onsdag vil finansminister Nicolai Wammen (S) nemlig præsentere regeringens udspil til en ny finanslov for 2023.

Og det vil være "en stram finanslov, for at vi ikke puster til inflationen", siger ministeren til DR.

Selvom det ikke bliver en finanslov med store gaver, har Nicolai Wammen dog allerede meldt ud, at man i udspillet lægger op til at sætte penge af i en pulje, som skal give yderligere inflationshjælp til dem, der er hårdt ramt.

“Vi sætter en pulje af, men vi har ikke lagt os fast på konkrete initiativer endnu. Det er sådan, at vi har noget tørt krudt, vi kan bruge til inflationshjælp," siger Nicolai Wammen til Børsen.

Finansministeren har endnu ikke meldt ud, hvor stor en pulje man lægger op til at lave til inflationshjælp, eller hvem der skal omfattes af puljen.

Messerschmidt stiller krav til blå statsministerkandidater

Herfra vender vi blikket mod blå blok, hvor Dansk Folkeparti nu stiller sig frem med sine fem vigtigste krav, hvis der skal dannes en blå regering efter valget.

Det skriver Berlingske.

Kravene indebærer blandt andet et forbud mod at bære tørklæde i folkeskoler og gymnasier, at alle asylansøgere skal flyves til et andet land, et opgør med Mette Frederiksens magtudøvelse samt flere penge til de ældre.

Morten Messerschmidt retter kravene til både Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape (K), og deres reaktion vil ifølge DF-formanden afgøre, hvem partiet i sidste ende vil pege på.

"Det er en meget, meget god situation for os, at der nu er to kandidater. Det giver os mulighed for at stille krav og for at få dem imødekommet allerede inden, vi går i gang, fordi jeg får mulighed for at tale med dem begge og dermed hæve prisen," siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

K-borgmestre: Nulvækst kan gå ud over velfærden

Vi bliver i valgkampshjørnet, hvor Konservative har meldt ud, at de vil gå til valg på skattelettelser og bedre velfærd.

Men nu lyder bekymringen hos en række borgmestre fra selvsamme parti, at Konservatives ambition om nulvækst i det offentlige kan ende med at svække den lokale velfærd.

Det skriver Altinget.

Det var på de Konservatives sommergruppemøde, at Søren Pape præsenterede partiets 2030-plan, som indebærer, at man vil holde de offentlige udgifter stort set i ro samtidig med, at man vil lave skattelettelser og sikre velfærden.

Ifølge Ann Sofie Orth (K), der er borgmester i Rudersdal, vil nulvækst i det offentlige have afgørende betydning for velfærden.

"Vil det skabe problemer, ja det vil det. Selvfølgelig vil det det. Det er indiskutabelt," siger hun til Altinget.

Nyt forslag vil ikke nødvendigvis give flere udvisninger

Herfra bevæger vi os videre til et nyt forslag fra udlændinge- og integrationsministeren, der mener, at man i Danmark skal kunne udvise flere kriminelle udlændinge, end tilfældet er i dag.

Men Kaare Dybvads (S) eget ministerium har nu vurderet, at forslaget ikke nødvendigvis vil have stor effekt.

Det skriver Information.

"Det er umiddelbart vurderingen, at forslaget ikke vil føre til markant flere udvisninger i praksis," skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i et skriftligt svar til Information.

Konkret handler regeringens forslag om, at man vil afskaffe den såkaldte trappestigemodel, som betyder, at der skal grovere kriminalitet til at blive udvist, hvis man har været i Danmark i længere end fem eller ni år.

Med det nye forslag lægger udlændinge- og integrationsministeren op til, at en udlænding som udgangspunkt altid skal kunne udvises, hvis man får en ubetinget fængselsstraf.

Danmarksdemokraterne vil gøre op med kulturel skævridning

Vi kaster nu blikket mod Danmarksdemokraterne, hvor partiets politiske ordfører, Peter Skaarup, har meldt ud, at partiet vil gøre op med den kulturelle skævridning mellem land og by.

Det skriver Altinget.

Ifølge Peter Skaarup er der behov for styrke kulturen i provinsen og skabe en mere ligelig fordeling af kulturtilbud på tværs af landet.

"De vigtigste kulturinstitutioner skal ikke nødvendigvis ligge i København, selvom det er sådan, vi har vænnet os til, at det er," siger han til Altinget.

Danmarksdemokraterne har endnu ikke udrullet deres egentlige politiske program forud for det kommende folketingsvalg.

Ludomaner koster sundhedsvæsenet millioner årligt

Herefter skal vi kigge på en ny ludomani-rapport, der er sin første af slagsen i Danmark.

Den viser, at en person med alvorlig spilafhængighed er mere syg, bruger mere medicin og begår mere kriminalitet end en person uden en spilafhængighed.

Det skriver Jyllands-Posten.

Thomas Marcussen, der er klinikleder fra Forskningsklinikken for Ludomani, håber, at rapporten kan få problematikken omkring ludomani mere frem i lyset hos sundhedsvæsenet.

"Ludomanien får lov til at eksistere alt for længe, og det betyder, at folk bliver mere behandlingskrævende og koster flere penge," siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge rapporten er meromkostningerne i sundhedsvæsenet per person med spilafhængighed 21.814 kroner. Ud fra de seneste tal på udbredelsen af spilafhængighed i Danmark, vil det svare til en samlet merudgift på 644 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten.

Sovjetunionens sidste leder er død

Til slut skal vi runde den markante nyhed om, at Mikhail Gorbatjov er død.

Det skriver Altinget.

Han var Sovjetunionens sidste leder og stod i spidsen for landet fra 1985 til 1991. Han blev 91 år gammel og døde ifølge internationale medier på et hospital i Moskva.

Det sker i dag:

  • Onsdag morgen er Dan Jørgensen i samråd om varmechecken.
  • Der vil komme nye tal fra Danmarks Statistik om arbejdsløsheden onsdag klokken 08.
  • Klokken 13 præsenterer Nicolai Wammen finanslovsforslaget for 2023 samt Økonomisk Redegørelse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00