Dagens overblik: Regeringen vil bruge to milliarder fra ulandsbistanden på ukrainske flygtninge i Danmark, og Heunicke er klar med en sundhedsreform

Danske EU-politikere erkender, at Ukraine er langt fra Unionens venteværelse. Et længe ventet udspil til en sundhedsreform præsenteres i dag. Og så vil regeringen gør indhug i udviklingsbistanden og bruge to milliarder kroner på ukrainere i Danmark. Dit overblik over dansk og europæisk politik får du her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen, det er tirsdag, og du er landet hos Altingets daglige overblik over dansk og europæisk politik.

Vi runder blandt andet, hvad vi ved om regeringens længe ventede udspil til en sundhedsreform, og en erkendelse, der har bredt sig blandt de danske EU-politikere.

Men vi begynder på side 50 i den særlov for ukrainske flygtninge, som ventes vedtaget i Folketinget denne uge.

Her står der nemlig, at regeringen vil tage to milliarder kroner fra den danske udviklingsbistand i 2022 og bruge pengene på de ukrainske flygtninge i Danmark. Det skriver Altinget, Berlingske og Jyllands-Posten.

Udviklingsbistanden er Danmarks hjælp til verdens fattigste og sårbare. I år er der i alt afsat cirka 17,5 milliarder kroner. Og de to milliarder kroner, som regeringen vil bruge på ukrainere, svarer til den samlede støtte til naturressourcer, energi og klimaforandringer, der er afsat inden for udviklingsbistanden.

Der vækker bekymring hos flere ngo'er, herunder Care, der frygter en "udhuling" af bistanden med lovforslaget.

Du kan læse hele historien – og blandt andet se, hvad flere partier mener – her hos Altinget.

Hvis du vil have et overblik over resten af særloven, har vi på Altinget gennemgået de cirka 100 sider og kogt dem ned. Du finder det vigtigste her

Måling: Arktis skal prioriteres højt i dansk sikkerhedspolitik 

Arktis fortsætter med at krybe op ad rangstigen som et område, der ifølge forskere, politikere, embedsmænd og erhvervsfolk bør prioriteres højt i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det skriver Altinget på baggrund af den nyeste udgave af det sikkerhedspolitiske barometer, som Center for militære studier på Københavns Universitet udarbejder årligt.

Barometeret tager temperaturen på, hvad en lang række personer med særlig viden, indsigt og erfaring inden for dansk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik mener er vigtigt lige nu, og hvordan de ser den fremtidige udvikling.

I 2021-udgaven svarer 96 procent, at Arktis bør prioriteres højt i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det er en fremgang på 21 procentpoint siden 2015. Og tendensen er især opadgående, efter at den forhenværende amerikanske præsident Donald Trump i 2019 tilbød at købe Grønland.

Du får et bud på, hvorfor Arktis i stigende grad er på radaren, her.

Fagforeninger slår alarm efter ny kritik af Københavner-borgmester

V-borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard har udvist "en omfattende og fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd". Det mener seks fagforeninger i kølvandet på en ny trivselsundersøgelse, der er foretaget blandt 200 ansatte i Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning. 

Undersøgelsen "fjerner den sidste rest af tvivl om, hvor alvorlig og hvor uholdbar situationen er", skriver fagforeningerne i et brev til både Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune samt overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som Altinget har set

Der er tale om Dansk Magisterforening, DJØF, HK Kommunal, Dansk Journalistforbund, Dansk Socialrådgiverforening og 3F.

Undersøgelsen kommer, efter at der gennem længere tid har været kritik af borgmesteren fra både medarbejdere og chefer i den københavnske forvaltning.

Du kan læse hele artiklen, hvor borgmesteren svarer på, om hun kan fortsætte oven på den massive kritik, her.

Bud på sundhedsreform fremlægges

På Rigshospitalet præsenterer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag regeringens udspil til en sundhedsreform.

Udspillet bliver lagt frem oven på flere år med kraftigt pres på regeringen for at få vedtaget reformer af sundhedsvæsenet, så sygehusene kan følge med det voksende antal ældre i Danmark.

På Altinget har vi kigget på, hvad vi kan vente os af udspillet baseret på tidligere meldinger fra sundhedsministeren. Det vil blandt andet indeholde et paradigmeskifte på forebyggelsesområdet målrettet unge og forslag til, hvordan kvaliteten kan løftes i kommunerne.

Du kan dykke ned i historien her.

De danske EU-politikeres erkendelse

For bare to uger siden stemte samtlige 14 danske europaparlamentarikere for en resolution, som anbefaler at "arbejde i retning af" at give EU-kandidatstatus til Ukraine oven på Ruslands invasion af landet.

Men nu erkender de fleste af dem, at det i praksis er noget nær umuligt at trykke på speederen og sikre Ukraines status hurtigere. Det skriver Altinget, der har talt med samtlige af politikerne. Faktisk er det kun to af danskerne i Europa-Parlamentet – en konservativ og en SF’er – der konkret siger, at de ønsker at give Ukraine kandidatstatus med det samme.

Du kan læse, hvem det er, i artiklen her

Det sker i dag

  • Regeringen præsenterer sit forslag til en ny sundhedsreform klokken 17.00.
  • Mette Frederiksen vil i løbet af tirsdagen deltage i et officielt undskyldningsarrangement. Det sker, efter at statsministeren for nylig gav en undskyldning til de såkaldte Grønlandske eksperimentbørn, som blev fjernes fra deres familier og sendt til Danmark i 1951.
  • På Slotsholmen i København er der samtidig lovbehandling af en stribe forslag, som skal til afstemning i Folketingssalen. Blandt andet skal særloven for ukrainske flygtninge debatteres.
  • Klokken 14.00 er der samråd i Sundhedsudvalget, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke skal redegøre for regeringens i forbindelse med den kommende 10-årsplan for psykiatrien.
  • Samtidig er der et samråd om industrispionage. Her skal både uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) forklare, hvad regeringen gør for at modarbejde udenlandsk industrispionage mod danske universiteter samt videnstunge erhvervsområder.
  • Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er kaldt i samråd i løbet af tirsdagen. Klokken 15.15 Vil ministeren redegøre for den humanitære situation i Afghanistan, herunder Danmarks og øvrige landes indsats i nødhjælpsarbejdet.
  • Social- og ældreminister Astrid Krag er også i samråd, hvor hun skal redegøre for udfordringerne med deltidsansatte, som ikke kan få fuldtidsansættelse. Det er klokken 15.30. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00