Dagens overblik: Regeringen vil forbyde religiøse vielser af unge under 18 år

NYHEDSOVERBLIK: Mens det ikke er muligt at blive borgerligt viet, før man er 18 år, er det i dag tilladt med religiøse vielser af mindreårige. Det vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye nu forbyde. Nye Borgerlige kommer Inger Støjberg til undsætning med støttehjemmeside. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Regeringen vil nu forbyde religiøse vielser af mindreårige.

Det skriver Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad.

Det er i dag ikke muligt at blive borgerligt viet, før man er fyldt 18 år, men religiøse vielser er tilladt. Fremover skal det kunne straffes med op til to års fængselsstraf, hvis mindreårige bliver religiøst viet, uagtet om der er samtykke fra den mindreårige.

Forslaget er et led i en større indsats mod social kontrol, oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der tilføjer, at flere forslag er på trapperne.

"Siden jeg blev minister, er der kommet et par rapporter, som har sat fokus på det her, og som har dokumenteret, at vi har alt for store problemer med social kontrol i Danmark," siger han til Ritzau.

Læs også

Partier efterlyser flere klimaambitioner
Tirsdag aften mødtes Folketingets partier til det første forhandlingsmøde om regeringens klimahandlingsplan.

Forhandlingerne tager udgangspunkt i det udspil, som regeringen præsenterede i sidste uge. Men ved forhandlingsstart efterlyser dens støttepartier større ambitioner.

Det skriver DR Nyheder.

Enhedslisten vil blandt andet have planer om mere havvind, et stop for brugen af kul i 2050 og en mere ambitiøs plan for udskiftningen af olie- og naturgasfyr.

Netop olie- og naturgasfyr ser SF gerne blive udfaset allerede i 2030, og så vil partiet gerne have et energisparekrav til kommunerne og regionerne.

Radikale vil ligeledes gerne have regeringen til at diske op med flere initiativer til at mindske CO2-udledningen:

"Det udspil, der er kommet, er lidt som at klippe hæk med en neglesaks. Det tager alt for lang tid, og vi skal have større ambitioner ind i de her forhandlinger. Vi skal i gang med markant at udbygge vindenergien i Danmark, energieffektivisere industrien, tage fat om de offentlige indkøb af for eksempel benzinbiler og udfase sårbar landbrugsjord, hvis vi skal nå vores mål," siger Radikales politiske leder, Morten Østergaard, til DR Nyheder.

Regeringen vil ikke lave danske særkrav til biomasse
Når der skal stilles lovkrav til bæredygtig biomasse i den nye klimahandlingsplan, bliver det med udgangspunkt i eksisterende internationale regler.

Det skriver Altinget Forsyning på baggrund af et svar, som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har givet i Folketinget.

I svaret oplyser Dan Jørgensen desuden, at regeringen heller ikke har i sinde at foreslå hverken afgifter på biomasse eller en national certificeringsordning.

Klimaministeren varslede lovkrav til bæredygtig biomasse i sidste uge i kølvandet på en rapport fra Energistyrelsen, som såede tvivl om, hvorvidt den biomasse, som brændes af i Danmark, i virkeligheden fører til betydelige CO2-udledninger, selvom det er tænkt som et klimavenligt alternativ.

Nye Borgerlige samler ind til Støjberg-annoncer
Venstres næstformand, Inger Støjberg, får nu en særlig støtte fra Nye Borgerlige, mens Instrukskommissionens afhøringer står på. Partiet har nemlig oprettet en hjemmeside med det ene formål at indsamle penge, der skal gå til støtteannoncer for Inger Støjberg i landets aviser.

Det skriver Berlingske.

Hjemmesiden går under navnet Danskerne støtter Støjberg, og her opfordres til, at man betaler 40 kroner via mobilepay. Derudover er der mulighed for at udfylde en formular således, at man får sit navn med i annoncerne.

Pernille Vermund begrunder indsamlingen med, at Støjbergs budskab om barnebrude er vigtigt at få bredt ud:

"Tanken er, at det her jo ikke er en partipolitisk sag. Det er en sag for alle, der kæmper for danske værdier og er imod islamisk kultur i Danmark. Og derfor er det også tværpolitisk at bakke op om Inger," siger Pernille Vermund til Berlingske.

Det sker i dag

  • Fra i dag må blandt andet udendørs forlystelsesparker, sommeraktiviteter for børn og unge, voksenuddannelser, højskoler og ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelse genåbne.
  • Regeringen har forhandlingsmøde med Danske Regioner om regionernes økonomi. Der er ingen bagkant, og det forventes, at parterne nærmer sig en aftale. Læs mere om forhandlingerne her.
  • Klokken 9.00: Økonomisk ekspertgruppe kommer med anbefalinger til udfasning af hjælpepakker. Efterfølgende vil Folketingets partier begynde forhandlingerne om hjælpepakkernes fremtid og økonomiske genopretning af Danmark efter coronakrisen.
  • Klokken 10.00: I dag er der møde i Folketingssalen. Året i Folketinget skulle i dag have været rundet af med afslutningsdebat, men på grund af coronavirus er Folketingets arbejde blevet forlænget.
  • Klokken 10.00: Kulturminister Joy Mogensen (S) er i dag kaldt i samråd om forløbet omkring udbuddet af en ny digital public service-radiokanal. 
  • Klokken 12.00: EU-Kommissionen fremlægger nyt udspil til det næste syvårsbudget og til en genopretningsfond i forlængelse af coronakrisen.
  • Klokken 13.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) er i dag kaldt i samråd om fund af sprøjtegifte i drikkevandsboringer. 
  • Klokken 14.00: Miljøminister Lea Wermelin er også kaldt i samråd om lovforslaget om forbud mod sprøjtning, gødskning og omlægning af § 3-beskyttede arealer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00