Dagens overblik: Regeringen vil gøre brug af hemmelige narkoagenter på internettet

NYHEDSOVERBLIK: Det skal være muligt for politiet at bruge hemmelige agenter i jagten på narkohandlere på internettet. Og så går regeringen efter at blive observatørland i EU’s forsvarsagentur. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi starter med at se nærmere på et kommende lovforslag.

Ifølge Politiken arbejder Justitsministeriet nemlig i øjeblikket på et ny forslag, der skal give politiet udvidede muligheder for at gøre brug af hemmelige agenter på internettet.

Det skal styrke politiets arbejde med at fange narkohandlere, der sælger ulovlige stoffer som kokain, hash, MDMA og amfetamin online.

"Jeg forventer at fremsætte et lovforslag til februar næste år, som netop skal komme dette alvorlige problem til livs. Det er vigtigt for mig, at vi styrker politiets muligheder for at efterforske kriminalitet, der foregår på internettet. Lovforslaget vil blandt andet udvide adgangen til brug af hemmelige agenter og give politiet bedre redskaber til at finde frem til gerningsmændene bag for eksempel salg af hash og andre stoffer på internettet," siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Politiken om det nye forslag.

I dag kræver det en dommerkendelse, hvis politiet skal udgive sig for at være en køber eller sælger. Derudover kræver det også, at strafferammen for forbrydelsen er mere end seks år, og det er ikke tilfældet for narkosalg.

Læs mere her.

Justitsministeren til kamp mod butikstyveri
Det er dog ikke det eneste nye fra justitsminister Søren Pape Poulsen. Han har også lavet et nyt regeringsudspil, der skal styrke indsatsen mod butikstyveri.

Det skriver Jyllands-Posten.

Justitsministeren lægger blandt andet op til, at politiet fra næste år skal oprette såkaldte hotspots i områder, der er særligt udsat for butikstyveri, hvor politiet skal patruljere ekstra meget.

Det er et ud af syv tiltag. De øvrige initiativer er ifølge Jyllands-Posten:

  • Minimumsbøden for butikstyveri skal hæves fra 500 til 1.000 kroner.
  • Udenlandske tyve skal i større grad kunne udvises.
  • Politiet, Fødevarestyrelsen og Skattestyrelsen skal i 2019 lave fem koordinerede aktioner mod hæleri i kioskmiljøet.
  • Øget brug af agenter i sager om hæleri.
  • Indførelse af en ny platform, der skal give butiksejere mulighed for at anmelde tyverier digitalt.
  • Mulighed for lønindeholdelse i erstatningssager.

Nationalbanken forsvarer Bankunionen
Danskerne skal ikke frygte, at de kommer til at betale for andre landes bankkrak, hvis Danmark bliver en del af EU's Bankunion. Sådan skriver Nationalbanken i et debatindlæg på Altinget, hvor banken forsvarer bankunionen.

"Det er afgørende, at diskussionen om bankunionen foregår på de rigtige præmisser. Både tilhængere og modstandere bør erkende, at fælles hæftelse ikke er en del af de præmisser," skriver nationalbankdirektør Per Callesen og fortsætter:

"Samarbejdet er bygget op, så bankproblemer – på nær i helt ekstreme situationer – håndteres uden træk på fælles midler eller overførsel af støtte mellem landene."

Nationalbanken understreger samtidig i indlægget, at den anbefaler dansk deltagelse i Bankunionen.

Læs også

Danmark kommer tættere på EU's forsvarssamarbejde
Mandag tog Danmark et skridt tættere på det fælles europæiske forsvarssamarbejde.

Det skriver Altinget.

Det skete på et møde for EU-medlemslandenes forsvars- og udenrigsministre i Bruxelles, hvor både Claus Hjort Frederiksen (V) og Anders Samuelsen (LA) deltog.

Her lod de to ministre resten af EU's medlemslande vide, at Danmark ønsker at blive observatørland i EU’s forsvarsagentur EDA (European Defence Agency).

Grundet det danske forsvarsforbehold står Danmark i dag udenfor samarbejdet, men nu forsøger regeringen at komme tættere på det.

”Af respekt for forsvarsforbeholdet vil vi gerne deltage i det, vi kan. Derfor søger vi nu om at få en observatørstatus. For forbeholdet forhindrer, at vi kan blive ordinære medlemmer,” sagde Claus Hjort Frederiksen ifølge Altinget, da han mødte pressen i Bruxelles kort inden mødet med sine europæiske kolleger.

Museerne har forøget deres billetindtægter
De danske museer tjener penge på billetsalg som aldrig før.

Det skriver Altinget, der har fået nye tal fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Tallene viser, at i 2017 løb de statsanerkendte museers samlede billetindtægter op i 384,7 millioner kroner. Det er en stigning på hele 82,4 procent i forhold til 2011.

Den udvikling vækker begejstrering hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Partierne advarer dog samtidig mod, at museerne får et for snævert fokus på at tjene penge.

"Vi ved, at når billetpriserne stiger, risikerer vi en større social skævhed i adgangen til museerne," siger Mogens Jensen, der er Socialdemokratiets kulturordfører, til Altinget.

Læs mere her.

Trads er valgt som S-folketingskandidat
Socialdemokratiet har fået en ny kandidat på listen til det kommende folketingsvalg.

Mandag aften er den politiske kommentator David Trads blevet valgt som partiets folketingskandidat i Egedalkredsen i Nordsjælland.

Det skriver Netavisen Pio.

Beslutningen om at opstille David Trads blev truffet på et repræsentantskabsmøde, hvor 18 delegerede skulle vælge mellem ham og hans modkandidat Matilde Powers, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Furesø. Her vandt Trads overbevisende med 16 stemmer, mens Powers blot fik 2 stemmer.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i Berlin og deltager her i et eksportfremstød på digitaliseringsområdet med 30 danske virksomheder, Dansk Erhverv, Dansk Industri og Eksportforeningen.
  • Klokken 11.30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) afslører Danmarks nye Naturkanon. Det foregår i Ebeltoft.
  • Klokken 13.30: Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) er i dag kaldt i samråd om ansættelsen af en dansk diplomat på Hudson-instituttet.
  • Klokken 14.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med Tysklands kansler, Angela Merkel, og finansminister Olaf Scholz. På møderne skal de blandt andet drøfte Nato, Brexit, handelspolitik og samarbejde på tværs af grænser på det finansielle område. 
  • Klokken 15.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om status i Paposhvili-sagen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00