Dagens overblik: Regeringen vil ”lade sig inspirere af” borgerforslag om klimalov

NYHEDSOVERBLIK: Lilleholt vil efter et valg foreslå en klimalov med inspiration fra dagens borgerforslag. Og et flertal uden om regeringen vil gøre au pair-ordning dyrere. Få morgenoverblikket over de politiske nyheder.

Der er mange emner på programmet i dansk politik i dag.

Her til morgen forhandler regeringen videre med Dansk Folkeparti om den kommende sundhedsreform. Kristian Thulesen Dahl (DF) gik ind ad døren til Finansministeriet omkring 7.30, og i dag diskuterer parterne, hvordan man sikrer lige gode sundhedstilbud i alle dele af landet.

Senere på dagen behandler Folketinget et borgerforslag om en ny klimalov, et lovforslag om at gøre det lettere at bortadoptere børn ved tvang, og Løkke er i spørgetime.

Lilleholt positiv over for elementer i borgerforslag
Vi begynder med borgerforslaget. For på dagen, hvor Folketinget skal diskutere forslaget ”dansk klimalov nu”, siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at regeringen er positivt stemt over for flere elementer i det.

Regeringen har meldt ud, at den vil fremsætte forslag til en ny klimalov efter et valg, hvis den beholder magten.

”Der vil vi lade os inspirere af de mange forslag, der er i borgerforslaget,” siger Lilleholt til Ritzau ifølge Berlingske

11 miljø- og udviklingsorganisationer har stillet borgerforslaget, som på knap 14 dage sikrede sig de nødvendige 50.000 underskrifter, der kan sende et borgerforslag ind i folketingssalen.

Borgerforslaget lægger blandt andet op til, at Danmark skal forpligte sig til at sætte nationale klimamål, der lever op til Parisaftalen. Den indeholder en ambition om, at temperaturen på kloden ikke må stige med mere end to grader sammenlignet med før industrialiseringen.

De nuværende danske klimamål er frem mod år 2050. Da er det ifølge borgerforslaget for sent, hvis Danmark skal bidrage til at nå Parisaftalen og holde den forventede temperaturstigning på 1,5 grader.

Derudover skal der ifølge borgerforslaget fastsættes femårige delmål mindst 15 år frem og særlige klimamål for sektorer som landbrug, transport og energiforsyning.

Flertal uden om regeringen vil gøre au pair-ordning dyrere
Også på et andet spørgsmål er regeringen under pres.

For nu ser det ud til, at et flertal uden om VLAK-regeringen torsdag vil vedtage at gøre det dyrere at få opholdstilladelse for en au pair. Det skriver Ritzau ifølge blandt andre Berlingske

Det er dog ikke flere lommepenge til au pair-personen, der er på tapetet. I stedet vil et flertal bestående af DF, S, SF og R øge beløbet for at få opholdstilladelse for en au pair fra de nuværende 5.380 kroner til et højere beløb. 

Beløbet skal dække fuld brugerbetaling til danskundervisning for au pairen, og det forventes at kunne blive omkring 11.000 kroner eller højere.

Regeringen vil lette muligheden for bortadoption med tvang
Det er ganske få situationer, hvor det i dag bliver vurderet, at børn skal bortadopteres med tvang. Men med et nyt lovforslag vil regeringen lette myndighedernes adgang til at gøre det. Det skriver Berlingske på dagen, hvor lovforslaget bliver behandlet i folketingssalen.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil gøre det hurtigere og lettere for myndighederne at gennemføre en bortadoption med tvang.

Hun vurderer, at det visse steder vil blive betragtet som ”værende meget kontroversielt”.

”Men det hele sker med barnets tarv for øje. Det er hjerteblod,” siger hun til avisen.

Eks-vismand: Ældre bør selv spare op til hjemmehjælp
Vi slutter med de ældre. For i går viste en ny rapport, at en stadig større andel af svage ældre får nej til hjemmehjælp.

I dag skriver JP, at en tidligere vismand råder ældre til selv at spare op, mens Ældre Sagen vil binde hjemmehjælpen op på nationale retningslinjer. Og DF vil øremærke flere penge til de ældre, så tilskud til kommunerne ikke bare drukner i de almindelige budgetter. 

Og Politiken kan fortælle om en ny undersøgelse, der viser, at de mest slidte ældre er dem, der har færrest muligheder for hjælp på arbejdet.

Det sker i dag

  • Klokken 7.30: Forhandlinger om sundhedsreform fortsætter
    Tirsdag forhandler regeringen med Dansk Folkeparti og Alternativet om sundhedsreformen. Mødet foregår i Finansministeriet
  • Klokken 13.00: Der er møde i salen med statsministerens spørgetime
    I dag er der møde i folketingssalen, som indledes med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) spørgetime.
  • Klokken 13.00: Ansat i Atea får dom i sag om bestikkelse
    Retten i Glostrup afsiger dom i en sag mod en ansat i it-virksomheden Atea, som er tiltalt for i flere tilfælde at have bestukket en ansat i Forsvaret.

Forrige artikel Her er regeringens nye kommission til grøn omstilling af personbiler Her er regeringens nye kommission til grøn omstilling af personbiler Næste artikel International ekspert: Den danske klimalov er forældet International ekspert: Den danske klimalov er forældet
Konservative tilbage fra dødsriget

Konservative tilbage fra dødsriget

ANALYSE: Den konservative fremgang er en kombination af målrettet strategi og rent held. Partiet var for få år siden tæt på endnu et formandsskift, og det blev diskuteret, om Konservative kunne overleve som et kommunalt parti.