Dagens overblik: Regeringen vil lokke flere yngre læger ud i landet

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens plan for at få flere læger ud i landet kommer i dag, historiens største tyveri fra Rigsarkivet vokser i omfang, og så har Norge endelig fået en ny regering – nu venter vi på svenskerne, der stemmer i dag. Få dit politiske overblik her. 

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik. 

Der skal langt flere yngre læger ud i almen praksis over hele landet, skriver avisen Danmark.

Det bliver et af hovedbudskaberne i det udspil, som bliver præsenteret i dag i forlængelse af regeringens sundhedsudspil.

Regeringen vil således opslå op til 320 såkaldte introduktionsstillinger i almen medicin, oplyser Sundhedsministeriet til avisen.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal det ses i sammenhæng med sundhedsreformen, der skal styrke almen praksis ved investeringer i sundhedshuse med flere læger og andet sundhedspersonale under samme tag.

"Vi ved, at det er det, de yngre læger efterspørger. De vil ikke sidde i solopraksis med frygt for at stå for for mange opgaver selv," siger ministeren.

Historisk tyveri vokser i omfang
Danmarkshistoriens hidtil største tyveri fra Rigsarkivet af materiale fra besættelsestiden er mere omfattende end først antaget.

Sådan lyder det i en rapport fra Statens Arkiver, skriver Weekendavisen fredag.

En gennemgang af mere end tre millioner papirer viser, at der i retssagerne fra Københavns Byret mod nazister og personer, der samarbejdede med nazisterne, er tydelige tegn på tyveri i mindst 4,6 procent af sagerne.

Kulturministeriet bevilgede i 2015 fem millioner kroner til en gennemgang af de mest udsatte arkiver fra retsopgøret efter krigen.

Tyverierne af dokumenterne blev opdaget i efteråret 2012. I maj 2013 blev de to anklagede mænd idømt fængsel i henholdsvis to år og et år og ni måneder.

Norsk regering på plads
Ligesom i Sverige har der også i Norge været forhandlinger om, hvordan en ny regering skal se ud efter valget. Men nu har de fire norske partier Høyre, Fremskrittspartiet (FrP), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) godkendt et regeringsgrundlag, meddeler statsminister Erna Solberg fra Høyre.

”Erklæringen er godkendt af alle partier. Det er en historisk dag," sagde statsministeren, da hun torsdag aften kunne stille op på et pressemøde.

Med aftalen, som de enkelte partiers landsstyrer torsdag har vendt tommelfingeren op til, får Solberg opfyldt sin drøm om en flertalsregering. 

I dag skal de svenske parlamentarikere så afgøre om fire måneder politisk kaos skal fortsætte, når de skal stemme, om Socialdemokraternes formand, Stefan Löfven, skal fortsætte som statsminister og leder af en regering bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Løkke tror ikke på et bredt sundhedsforlig
En af de store arkitekter bag nutidens sundhedsvæsen er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Altinget har besøgt ham til en snak om udfordringerne med sundhedsreformen og skæringspunkterne i 20 års sundhedspolitik.

Hør hele podcast-interviewet her, hvor du blandt andet også kan læse, at Venstre vil gøre kampen mod rygning til en del af partiets kommende valgkamp.

Sundhedsvæsenet må gerne centraliseres
Normalt beskæftiger vi os på Altinget ikke med meningsmålinger, som andre medier har fået udarbejdet. Men i dag har Berlingske en måling, som med sikkerhed vil blive nærlæst hos partierne.

Helt kort er konklusionen: Danskere vil behandles i deres nærmiljø, og det er en god idé at centralisere sundhedsvæsenet.

Målingen kommer midt i en ophedet politisk debat om den nye sundhedsreform, hvor regeringen anklages for at afdemokratisere sundhedsvæsenet – især Socialdemokraterne har anklaget regeringen for øget centralisering. 

Det sker i dag:

  • Klokken 8:45: Regeringen mødes med Danske Regioner for at drøfte regeringens sundhedsreform, som blev fremlagt onsdag.
  • Klokken 9:00: Riksdagen i Sverige skal stemme om Socialdemokraternes formand, Stefan Löfven, som ny statsminister og leder af en regering bestående af Socialdemokraterne og Miljøpartiet. 
  • Klokken 10:30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby afholder pressemøde om regeringsudspillet ”Flere hænder og større arbejdsglæde”.
  • Klokken 13:00: Københavns Byret afsiger dom i en privat straffesag, som Politiets Efterretningstjeneste har anlagt mod JP/Politikens Hus i sag om PET-bog. Chefredaktør fra Politiken, Christian Jensen, risikerer fængsel.
  • Klokken 13.30: Regeringen mødes med Kommunernes Landsforening for at drøfte regeringens sundhedsreform, som blev fremlagt onsdag.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står fra 18.-20. januar i spidsen for et erhvervsfremstød i Indien.

Forrige artikel Organisationer frygter dårligere hjælp til socialt udsatte med sundhedsreform Organisationer frygter dårligere hjælp til socialt udsatte med sundhedsreform Næste artikel Dansk Nato-styrke hjem fra Estland Dansk Nato-styrke hjem fra Estland