Dagens overblik: Regeringen vil lukke delvist ned for Folketingets arbejde og udskyder lovforslag

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil have udskudt behandlingen af størstedelen af sine lovforslag til efter vinterferien. Mattias Tesfaye skal forhandle med amerikanerne om adgang til en database. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til denne onsdags korte nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en plan for en delvis nedlukning af arbejdet i Folketinget. Statsminister Mette Frederiksen har i et brev til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), opfordret til, at aktiviteten i Folketinget bliver sænket. Det skriver Kristeligt Dagblad og Ritzau ifølge Politiken.

For at bidrage til en lavere aktivitet foreslår Mette Frederiksen i sit brev at udskyde behandlingen af 12 ud af 28 fremsatte lovforslag til efter vinterferien. Derudover udskydes førstebehandlingen af størstedelen af de 25 lovforslag, som regeringen har planlagt at fremsætte i de kommende uger. Det er ønsket fra regeringens side, at blot fire af de lovforslag behandles inden vinterferien.

Mette Frederiksen understreger dog samtidig, at der kan opstå behov for hastebehandling af lovforslag, som er relateret til håndtering af coronakrisen. Folketingets Udvalg for Forretningsordenen skal drøfte regeringens forslag på et møde onsdag, men allerede nu tegner der sig et flertal for planen, da både Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten vil stemme for den.

Regeringen vil have adgang til amerikansk database
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil nu indlede forhandlinger med USA med henblik på at få adgang til en amerikansk database med over 260 millioner internationale fingeraftryk. Det skriver Jyllands-Posten.

Adgangen skal bruges som et redskab til afsløre asylansøgere, som oplyser falsk identitet til de danske myndigheder. Databasen indeholder fingeraftryk fra personer, som har søgt visum i USA, men ifølge Mattias Tesfaye er der en del fingeraftryk fra indbyggere i de lande, der ofte søger asyl i Danmark.

Corona forsinker reform af politikernes lønvilkår
Inden coronakrisen havde Socialdemokratiets daværende gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, lovet, at der ville komme en reform af folketingspolitikernes løn- og pensionsvilkår inden udgangen af 2020. Det skriver DR Nyheder.

Men efter årsskiftet er stadig ikke lavet en aftale om nye vilkår. Socialdemokratiet har i november fået en ny gruppeformand, Leif Lahn, efter Flemming Møller Mortensen er blevet minister for udvikling og nordisk samarbejde.

Den nye gruppeformand fortæller til DR Nyheder, at han endnu ikke har haft mulighed for at sætte sig ordentlig ind i sagen. Han lover, at der vil blive arbejdet videre med det på et tidspunkt, men han kan endnu ikke sige, hvornår det vil ske.

Podcast: Hvad er Løkkes næste skridt?
Et nyt parti, et nyt brand eller en ny stilling? Hvad fører det politiske netværk, som den tidligere statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussen har starter, egentlig til? Det analyserer Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring, på i dagens udgave af Altingets podcast Ajour. Lyt med her
 
Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Erhvervsudvalget holder åben høring om lovforslag om civile bøder, strukturelle forbud, interviews og kontrolundersøgelser i private hjem.
  • Klokken 9.45: Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, er med til at åbne et vaccinationscenter i Øksnehallen i København, som er et af Hovedstadens fire nye vaccinationscentre, der alle åbner onsdag.
  • Klokken 13.00: Møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13.00: Miljø- og Fødevareudvalget har åbent samråd med miljøminister Lea Wermelin (S) om beskyttede landarealer samt et samråd om ændring af Miljøstyrelsens metode til at opgøre beskyttet natur i Danmark.

Forrige artikel Afgørelse i konsulentsag: Handicappede og psykisk syge får genoptaget deres sager Afgørelse i konsulentsag: Handicappede og psykisk syge får genoptaget deres sager Næste artikel Grønland vil øge sin CO2-udledning markant Grønland vil øge sin CO2-udledning markant