Dagens overblik: Regeringen vil reservere hver fjerde studieplads til kvote 2, og Energistyrelsen går i 'early warning'

To centrale embedsmænd i Støjberg-sag får advarsler. Regeringen vil have 25 procent optaget gennem kvote 2 på videregående uddannelser. Og så skærper Energistyrelsen gasberedskabet og går i 'early warning. Få dagens overblik her.

Mette Frederiksen præsenterede på Folkemødet en række forslag, der vil ændre ansøgningsprocessen for studerende på videregående uddannelser.
Mette Frederiksen præsenterede på Folkemødet en række forslag, der vil ændre ansøgningsprocessen for studerende på videregående uddannelser.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

I dag skal vi både omkring de advarsler, som to centrale embedsmænd i Støjberg-sagen har fået, samt Energistyrelsens beslutning om at gå i 'early warning' og skærpe gasberedskabet.

Men inden da skal vi lige kigge nærmere på regeringens nye udspil til de videregående uddannelser.

Her fremgår det, at man vil reservere 25 procent af studiepladserne på de videregående uddannelser til ansøgninger gennem kvote 2.

Det fremgår af regeringens udspil.

Ansøgninger gennem kvote 2 er for den gruppe, der ikke søger ind via deres snit på kvote 1.

Samtidig lægger udspillet også op til, at de ansøgere, der søger en studieplads gennem kvote 2, skal igennem en national optagelsesprøve for at komme i betragtning til pladsen. 

Prøven skal ifølge udspillet teste ansøgerens sproglige, matematiske og logiske evner.

Mette Frederiksen varslede allerede regeringens plan om at justere ansøgningssprocessen for studerende på Folkemødet til sin partiledertale.

Her præsenterede hun både forslaget om at lave en øvre grænse for karaktergennemsnittet, så det ikke må overstige 10, og at fem års relevant erhvervserfaring skal være adgangsgivende på lige fod med en ungdomsuddannelse.

"Det er godt, at man som ung har ambitioner og gør sig umage på sin ungdomsuddannelse. Men der skal være plads til, at man ikke får topkarakterer i alle fag," lyder det i udspillet.

Danmark øger kriseniveauet og går i 'early warning'

Herfra bevæger vi os videre til den presserende gaskrise, som Danmark står overfor, efter at krigen mellem Rusland og Ukraine brød ud.

Mandag aften meddelte Energistyrelsen nemlig, at der er behov for at øge kriseberedskabet og gå i 'early warning' grundet en betydelig reduktion i gas-flowet fra Rusland.

Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Helt præcist er mængden af gas, der er leveret fra Rusland til Tyskland reduceret med 60 procent over de seneste dage. 

"Det er en alvorlig situation vi står i, men jeg vil også gerne understrege, at selvom Danmark nu er i early warning, så står vi ikke i en forsyningskrise," siger siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

To centrale embedsmænd i Støjberg-sag får advarsler

Vi vender nu blikket videre mod to embedsmænd, der har fået disciplinære advarsler fra Justitsministeriet på baggrund af deres rolle i Inger Støjberg-sagen.

Det skriver Altinget.

Det drejer sig om den daværende chefjurist i Udlændingeministeriet Lykke Sørensen samt tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum.

Advarslerne til de to embedsmænd kommer efter et internt forløb, der blev sat i gang, da Inger Støjberg blev idømt to måneders fængsel i sagen om ulovlige tvangsadskillelser af par på asylcentre.

Med de nye afgørelser vurderer Justitsministeriet, at de to tjenestemænd ikke har levet op til tjenestemandsreglen om, at man “samvittighedsfuldt” skal overholde de regler, der gælder for ens stilling, og at man skal vise sig “værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver”.

Hverken Lykke Sørensen eller Lene Vejrum er enig i Justitsministeriets vurdering.

F-16 fly holdes på vingerne tre år længere

Samtidig har man nu i forsvarsforligskredsen besluttet at holde de danske F-16 fly i luften tre år længere end forventet som følge af den tilspidsede situation mellem Vesten og Rusland.

Det skriver Altinget.

Oprindeligt var sidste flyvning planlagt til 2024, men nu vil F-16 kampflyene være på vingerne frem til 2027 i stedet.

Det betyder, at Danmark fra næste år kommer til at råde over to forskellige typer kampfly på dansk jord, hvilket ikke har været tilfældet siden 1993.

Anmeldelser om psykisk vold fordoblet på få måneder

Herfra skal vi nu kigge nærmere på nyheden om, at antallet af anmeldelser om psykisk vold er fordoblet på få måneder.'

Det skriver Berlingske.

Psykisk vold blev i 2019 strafbart på lige fod med fysisk vold. Siden vedtagelsen af dette har niveauet af anmeldelser om psykisk vold ligget stabilt, men nu sker der en ændring.

Fra slutningen af 2021 til starten af 2022 er der nemlig sket en fordobling i antallet af anmeldelser.

Ifølge Mette Marie Yde, der er direktør for den private organisation Danner, kan stigningen skyldes et stigende kendskab til lovgivningen.

"Lovgivningen er ved at være tre år gammel, og jeg tror, at stigningen er et udtryk for, at de, der bliver udsat for psykisk vold, i højere grad er bevidst om, at det er blevet kriminaliseret," siger hun til Berlingske.

Mulig overtrædelse af menneskerettigheder i syrersager

Til slut skal vi omkring den kritik, som Institut for Menneskerettigheder retter mod Udlændingestyrelsen i en ny rapport.

Her fastslår de, at det i nogle tilfælde risikerer at være i strid med menneskerettighederne, når myndighederne fratager syriske flygtninge fra Damaskus-området deres opholdstilladelse.

Det skriver Information.

Helt konkret kritiserer instituttet Udlændingestyrelsen for ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til retten til familie- og privatliv, når de vurderer en udsendelse, hvor en familie kan blive skilt ad.

Det sker i dag:

  • EU-Rådet for Almindelige Anliggender holder møde klokken 10, hvor de skal forberede det kommende Europæiske Råd.
  • Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde klokken 14.
  • Grønland fejrer nationaldag, som fra 2016 også er blevet flagdag i Danmark.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lykke Sørensen

Politidirektør, Rigspolitiet, fhv. fungerende direktør, Kriminalforsorgen
cand. jur. fra Københavns Universitet i 1993

Lene Linnea Vejrum

HR-direktør, Rigspolitiet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)









0:000:00